Složení: 100 % bavlna

Gramáž: 250 g/m² (udávaná výrobcem), 248 g/m² (námi spočítaná)

Velikost: 7

Úvaz: dvojitý kříž

Nejzákladnější ze základních Yaroušů, lakonicky nazvaný Broken Twill – tedy v překladu šátek s lomenou keprovou vazbou, je ve své podstatě docela pojem. Ne že by byl nějak zázračný jako třeba mýtický Vatanai Pamír anebo tak kontroverzní jako Lidl šátek, jen je prostě levný – určitě jeden z nejlevnějších, ne-li úplně nejlevnější „skutečný“ tkaný šátek na nošení dětí; na některých českých e-shopech se cena velikosti 6 pohybuje i pod 800 korunami. Zároveň je to zrovna tento kousek, který přímo vybízí umělkyně a tvořilky, aby se na něm vyřádily.

Proč vlastně vznikl šátek Broken Twill? Značka Yaro ho navrhla jako low-budget kousek – tak, aby bylo nošení dostupné opravdu všem, a sami z jeho prodeje nemají žádný zisk. A jen tak mimochodem – posledně, když jsme tu měly Yarouše (fialový La Vita), tak jsem si stěžovala na to, že vlastně nejsou žádné oficiální stránky Yaro ani žádné kloudné informace o tom, co, kdo a proč jsou Yaro jako výrobce. Tak už trošku tuším; trochu použitelného jsem našla právě u popisu šátku Broken Twill 33. Dlouho předtím, než se zrodilo „Yaro“, tady byla Slingomama – tedy holandský e-shop s nosícími potřebami. Bohužel ani zde jsem se nedozvěděla nic převratného; jen toliko, že paní Slingomama je poradkyně Trageschule Olga, která odnosila své 3 dcery, a e-shop se šátky a nosítky založila v r. 2008. Tak aspoň něco. 🙂

Broken Twill (co znamená ta číslovka, ptám se??) nemá být převratný šátek. Má to být (a je to) slušný levný šátek – po kepru, který je na hranici nízké a střední gramáže, by někdo jen těžko mohl chtít, aby pohodlně unesl i prasouvázané slůně. Velký nosící zážitek jsem s 10kilovým batoletem nečekala a ani mi dopřán nebyl, což ale nepovažuju za nějaké významné negativum. Je to prostě dobrý startovní šátek – pro ty, kteří neví, jestli se jim nošení v šátku vůbec bude líbit a nechtějí příliš investovat, značka ideál. Příjemný na dotek, poddajný při vázání (možná trochu klouzavější na můj vkus, ale už jsem měla v ruce výrazně více klouzavé šátky, takže u Yarouše mhouřím oko), v úvazu držící; s odolnou vazbou a blbuvzdorným složením – pokud někdo hledá nový šátek do tisícovky, stokrát sláva Yaroušovi, než by si ten šátků neznalý „někdo“ koupil v lepším případě metráž, v horším případě Chicco!

Za možnost otestovat tento šátek děkujeme skupině Nosíme děti!