Že jsme si v rámci Velké letní Dekka-tour udělaly v Ostravě gigantické Dekkobraní v podobě testování dohromady 10 kousků od tohoto výrobce, to už víte – kromě ring slingů Luky a Michaela k nám zavítali někteří staří známí – Tilia Chris, Plectrum Oli a Tilia Art; s těmi už jsme měly tu čest se řádně pomazlit v minulosti. A pak to byli někteří méně staří a méně známí – ze starší „kolekce“ jsme konečně mohly dohnat rest v podobě Plectrum Lipa, z horkých novinek jsme pak otestovaly „Zmrzku“ Tilii IceCream,  Plectrum Jane a Plectrum Dory. A komu to nevychází do desítky, tak ještě kolovaly Elementy Nikos, ale o těch později a s pořádnou fotodokumentací, protože do tohoto Řeka s velkým Ř jsme se obě s Lindou bezmezně zamilovaly, a tudíž si zaslouží svou vlastní recenzi s těmi nejkrásnějšími a nejvymazelenějšími fotkami! Ostatně i Dory se nám podařilo nafotit příliš pěkně na to, aby neměla svůj vlastní článek – takže Dorka taky příště. 😉

Plectrum Lipa

Složení: 77 % bavlna, 23 % vlna (wirgin wool)

Gramáž: 315 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: back wrap cross carry/celtic knot

Nebudu chodit kolem horké kaše. Lipa je piraňa. Ta jehněčí vlna mě prostě žere, kouše, hryže, hlodá, píchá a škrábe a dokáže se prohlodat i přes tričko, takže prostě pro mě jedno velké, nebo spíš hned radši tři velká NE NE NE. Věčná škoda, protože barevně je nesmírně krásná! Tímto se omlouvám přenádherné tyrkysové Dory, ale Lipa je podle mě ještě přenádhernější, prostě můj barevný favorit asi mezi všemi Dekkami.

Ale kouše.

Ach jo.

Jinak má prostě všechno. Nadýchaná vazba a přesto Plectrům vlastní relativní nenáchylnost na vytahování nitek, nosnost hodná mostového jeřábu, dokonalá spolupráce při vázání – klouže a drží přesně tam a tehdy, kde a kdy má, všechno zvládne na jednom uzlu, v úvazu si jako správný vlňáček popružuje a hřeje. Na zimu prostě dokonalý společník (alespoň tedy pro ty, které nějaké to hryzavé jehně nezaskočí).

Škoda jen, že jsme ho testovaly zrovna v tropických teplotách; z holých ramen mi zbyly ohlodané kosti. ? 

Plectrum Jane

Složení: 77 % bavlna, 23 % bambus

Gramáž: 320 g/m²

Velikost: 5

Úvaz: dvojitý kříž

Multikolory jsou tuto sezónu v módě a bambus je ideální příměs na léto, takže se existenci této deččí limitky limitky není co divit – ostatně Janička byla v momentě svého uvedení bleskurychle rozprodána.

Podobně jako všechna Plectra je Jane o něco hutnější než Tilie (navíc ještě ve chvíli, kdy se dostala k nám, nebyla zcela ideálně zanošená), ale vzhledem k obsahu bambusu na pohmat přeci jen jiná než její příbuzní – stejně měkká a příjemná, ale hlaďoučká, až trochu klouzavá (což zrovna mně upřímně řečeno úplně nelahodí). Jinak samozřejmě i Jane drží vysoký standard Dekky co do vlastností při vázání a pohodlnosti v úvazu – skvělý batolecí kousek, pohodlný prakticky v jakémkoliv prasoúvazu; navíc ten bambus v parném létě skvěle odvádí pot (ale buďme upřímní, v této gramáži by opravdu větrala tak maximálně síťovaná železná košile, takže co se týče termoregulačních schopností, zůstaňme u toho odvádění potu 😉 ). Jen u nás jaksi nepřeskočila ta správná jiskra, především tedy co se barevnosti týče… ?‍♀️

Tilia IceCream

Složení: 100 % bavlna

Gramáž: 320 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: Anne’s carry nebo něco na ten způsob

Jak Zmzlinka v mém případě nebyla láska na první pohled, vlastně ani na druhý, tak jsem k ní vzplála vřelým citem hned po prvním navázání! Prostě Dekka umí ty vysokogramážní bavlňáky úplně nejlíp ze všech, minimálně tedy v případě Tilií – jsou měkoulinké, ňuňavé; i teď když to píšu, tak s láskou vzpomínám na ten obláčkový pocit na ramenou, který jsem měla s navázanou Emilkou. Ach…!

Představte si šátek, který se vám rozplývá pod rukama, objímá dítko i vás jako druhá kůže a maminčina náruč zároveň, hladí vás po ramenou, je heboučký, ale neklouže, naopak nedrhne ani v nejmenším, v úvazu si lehounce popružuje a bez problémů drží na jednom uzlu… To je Zmrzka! Jediná drobounká svízel, stejně jako se všemi Tiliemi, je to, že to je křehká holka – volná nadýchaná vazba znamená náchylnost na tahání nitek. Ostatně svou světlou barvou tato Tilie ani moc nevybízí k náročným outdoorovým aktivitám, kde by bylo třeba šátek použít například jako deku či jiným ne zcela čistotným účelům – spíše je to taková parádnice, kterou se tak nějak instinktivně budete snažit moc netahat po zemi a vůbec na ni budete dávat pozor – alespoň takové pocity vyvolává ve mně.

Jak to říct… I když tedy Tilia není vzor mého srdce, pokaždé, když Zmrzku zahlédnu v nabídce k prodeji, tak si musím přisednout prsty! 😀

Našim Dekko-poskytovatelkám mockrát děkujeme za zapůjčení svých pokladů!