Midnight Dreamers

Složení: 76 % bavlna, 24 % cottolin

Gramáž: 270 g/m² postwash dle výrobce

Velikost: 6

Úvaz: shepherd’s carry a tak trochu freestyle finish

Tyhle cottolinové „Pipinky“ u mě přistály a strávily u nás víkend vlastně zcela neplánovaně – ale byl to krásný víkend. 😀 Omáčku o tom, co nebo kdo jsou Vatanai, že ty jejich šátky milujem, že „tenký Vatanai, dobrý Vatanai“, to určitě znáte a už jste si to mohli přečíst na našem blogu opakovaně – ale opravdu tolikrát, že vážně až ad nauseam. Takže tentokrát mlčím. Snad jen, co je to ten cottolin – nehledejte za tím nic tajemného, je to směsová příze z česané bavlny a lnu (a jak se můžete dočíst v různých zdrojích, kombinuje „měkkost a poddajnost bavlny a pevnost lnu“).

Znáte to, když něco vídáte opakovaně, nejdřív se vám to nelíbí… pak s tím navážete bližší kontakt… a pak zjistíte, že se vám to vlastně začíná líbit. Tak jo. Oficiálně se mi Snivci začínají líbit – a už nejen ti černočervení nebo černotyrkysoví. Prostě na těch spících ptácích něco je. ? Třeba se mi jednoho dne začnou líbit i bludišťáci; to už bych fakt potom byla řádně v knedli a musela bych nejspíš začít rozprodávat orgány. 😀

No nebudu to zdržovat, ach jo. Další z Vatanai mazlíků, který mě utvrdil v tom, že je mi třeba vlastního Vatanaie. Nejlepší by byl jeden Vatanai do každé rodiny, když jsme u toho. Tenký a přitom nosný, měkký a přitom odolný a nenáchylný na vytahování nitek, přiměřeně klouzavě neklouzavý, poddajný přesně dle mého vázacího vkusu, držící na jednom uzlu. Prostě takový ten šátek, u kterého můžete s úvazem bez problémů kouzlit a nebudete mít strach, že s vámi přestane šátek spolupracovat. Jen je to tedy tak trochu potvůrka mačkavá; len je len. Co už.

Přešťastné to nositelce, od níž se k nám Pipinky zatoulaly, velmi děkuji za možnost je vyzkoušet! 🙂

Vero Amore

Složení: 100 % česaná bavlna

Gramáž: 330 g/m² dle výrobce, 302 g/m² spočítáno námi

Velikost: 6

Úvaz: kříž s kapsou uvnitř s roztaženými popruhy

Vero Amore neboli „Pravá láska“ u nás narozdíl od Midnight Dreamers přistála zcela plánovaně, v rámci testování ve skupině Moderní nosičky – tímto bych chtěla za možnost tyto vata-spáče vyzkoušet poděkovat. A vlastně ne tak úplně poděkovat, protože po téhle testovačce jsem už definitivně v háji… Tento šátek je totiž oficiální pečeť na mém rozhodnutí, že se mi Snivci líbí! A moc! A tento konkrétní bavlňák… Ne úplně sytá červená s ne úplně pěknou meruňkovou, to přece nemůže fungovat… A ono to funguje, a to dokonce dokonale, a navíc i na mě! 😀 Vero Amore má podobně jako jeho labyrintoví a velrybí příbuzní velmi přiléhavé jméno, je to prostě moje pravá šátková láska na první pohmat a navázání.

A je to jenom „obyčejný“ bavlňák – Vatanai prostě nepotřebuje sofistikované příměsi; jejich bavlna je měkoučká, mazlivá, dokonale poddajná a jednoduše ve všech směrech přívětivá, nehledě na gramáž. I když je Vero Amore jednoznačně zdatný batolecí kousek, vzhledem k jeho skvělým (dokonce se nebojím říct prakticky dokonalým) vázacím vlastnostem bych se nerozpakovala do něj dát ani malé miminko. Vázání prostě byla jedna radost, šátek klouzal/neklouzal zcela přiměřeně, dotahování šlo úplně samo a v úvazu poslušně držel i na jednomu uzlu.

A to pohodlí! Neubráním se srovnání s bavlněnými Tiliemi  od Dekky – vazba je na první pohled výrazně odlišná; Snivci nevybočují z řady odolných Vata-šátků s relativně hustou a hutnou vazbou, která určitě není tolik načechraná a nadýchaná jako u zmiňovaných Tilií – jednoduše řečeno, šátek je prostě takový „placatější“. Když jsem si tady v létě vylívala své zamilované srdíčko ohledně toho, jak jsou ty deččí bavlňáky dokonalé, nemyslela jsem si, že by se jim co do komfortu pro mě jako pro nosiče mohlo něco vyrovnat – a jaké bylo mé překvapení, že to byli zrovna tito červeno-růžoví Snivci, kteří kolem mě za mou nosící kariéru už několikrát bez povšimnutí prolétli. Ach, jaká škoda, že jsem je nepoznala dříve.