Na sociálních sítích, a to především v různých poradních nosicích skupinách na Facebooku, se nám v poslední době rozmohl takový nešvar… a to větička “toto je nevhodné nosítko” a její rozličné modifikace v odpovědích na dotaz na výběr či nastavení různých nosítek. Teď nemluvím o jasně nevhodných neergonomických nosítkách (“visítkách”) typu Chicco či levných napodobeninách a padělcích z Číny, ale i o nosítkách spíše kontroverzních, jmenovitě Ergobaby Omni 360 a Tula Explore, a dokonce i o tradičních a odjakživa neodiskutovatelně ergonomických nosítkách jako Manduca First či starší typy Ergobaby.

S Lindou v několika takových poradních skupinách figurujeme jako správkyně; kromě naší ostravské regionální skupiny spravujeme i celorepublikové Nosící Česko-Slovensko, což je skupina primárně poradní a podpůrná. A kdo nejvíce potřebuje podporu takovýchto skupin? No přece nosicí novicové, kteří vybírají první nosicí pomůcku pro své miminko anebo s ní potřebují poradit. Každý z nás sebezkušenějších nosičů někdy v této pozici byl také – než tedy vy zkušenější a protřelejší začnete v dobré víře bušit do klávesnice, zkuste si připomenout, koho (pravděpodobně) máte před sebou. Nezřídka to je vystresovaná prvomatka s uplakaným miminkem vyžadujícím nošení, dokonce často ještě hormony ovlivněná šestinedělka, která za nemalý peníz pořídila něco, o čem byla přesvědčená, že je pro její dítě to nejlepší (a ono už je opravdu jedno, jestli dala na reklamu v maminkovských časopisech, doporučení nepříliš poučené prodavačky v obchodě s dětským zbožím či se tak rozhodla pod vlivem rozličných influencerek na sociálních sítích). A první, čeho se jí pak po dotazu v poradních nosicích FB skupinách dostane, je ledová sprcha v podobě doporučení pořídit úplně jiné, “vhodnější” nebo “lepší” nosítko. Jak se pak taková nezkušená, nejistá maminka (která často bojuje ještě sama se sebou, natož s nastavením nosítka) může cítit? Cítí (další) totální selhání v péči o svého potomka – že není schopná vybrat ani to pitomé nosítko. Toto opravdu nejsou emoce, které v ní chcete vyvolat – v lepším případě zanevře na onu “nepřátelskou” FB skupinu, v horším pak zanevře na nošení úplně a nosicí komunitu bude vnímat jako bandu nosicích ergofašistek, co nepřipustí ani sebemenší kompromis, frčí si v těch svých správných písmenkách, která když nejsou akorátně tvarovaná, tak prostě nošení dítě bez pochyby zabije anebo alespoň doživotně poškodí na fyzickém zdraví i na duchu.

Nosítko Chicco – příklad NEVHODNÉHO NEERGONOMICKÉHO nosítka („visítka“) – velmi úzký sed bez možnosti podsazení nošence do pozice nožek do „M“, vyztužená zádová opěrka neumožňující zakulacení zad nošence do tvaru „C“, nedostatečné (resp. chybějící) polstrování ramenních popruhů a bederního pásu.

Nosítko BabyBjörn One – NEVHODNÉ  nosítko nesplňující požadavky pro ergonomickou polohu podle Trageschule (vyztužená zádová opěrka neumožňující zakulacení zad nošence do „C“, nedostatečné podsazení – nožky jsou „rovně“). Výrobce přesto používá označení „ergonomické nosítko“, jelikož splňuje kritéria International Hip Dysplasia Institute pro zdravý vývoj kyčlí (viz níže).

Než se budu věnovat konkrétním typům zmíněných kontroverzních nosítek, chci na tomto místě ještě připomenout, že ve světě existují různé nosicí školy s různými psanými i nepsanými pravidly a kritérii ergonomického nošení. U nás a u našich sousedů (tedy v zemích řídících se primárně učením německé Trageschule) jsou zažitá tři ergonomická pravidla, a to “nožičky do M”, “zádíčka do C” a “nenosit čelem ven”. Všechny tyto poučky jsou velmi dobře zdůvodnitelné z vývojového, fyziologického i psychologického hlediska, i my je samozřejmě podporujeme a doporučujeme se jimi při nošení řidit (a věnuje se tomu již řada různých článků a odborníků). Je nutno si ale uvědomit, že neexistují žádné vědecké studie, které by nošení dětí v určité pozici podporovaly či naopak vylučovaly jako škodlivé. Západní a severské nosicí školy se opírají o doporučení International Hip Dysplasia Institute, který hodnotí především pozici kyčlí (přičemž přípustný úhel z hlediska zdravého vývoje kyčelního kloubu je podle IHDI překvapivě podstatně menší, než je “naše” představa o “M-pozici” nožiček), a proto jejich certifikaci a možnost označení jako “ergonomické” může získat například i v Česku obecně zavrhované nosítko typu BabyBjörn One (látka je od kolínka ke kolínku, ale zároveň jsou kolínka se zadečkem prakticky v rovině a dítě tedy není dle našich představ dostatečně podsazené; vyztužení zádové opěrky neumožňující zakulacení zad je kapitola sama pro sebe). Zároveň západní nosicí školy zcela nevylučují nošení čelem vpřed, byť většinou pod podmínkou pouze krátkodobého nošení v této pozici, a to jen větších a dostatečně zpevněných (zjednodušeně řečeno již sedících) dětí (a i Trageschule, zdá se, začíná v náznacích v tomto pravidle pomalinku povolovat). Nelze se tedy divit odpovědi tradičních výrobců ergonomických nosítek na tato doporučení a poptávku nosicích rodičů. 

Doporučená pozice kyčlí nošence dle International Hip Dysplasia Institute. Povšimněte se, že úhel pro zdravý vývoj kyčelního kloubu je podle IHDI daleko menší než u nás obecně přijímaný tvar do „M“. I proto mohou nosítka typu BabyBjörn One, v nichž jsou nožky nošence prakticky v rovině (tedy kolínka nejsou výše než zadeček), splňovat kritéria IHDI pro ergonomické nosítko a získat jeho certifikaci. 

Vraťme se tedy k ožehavému tématu, a to ke dvěma konkrétním kontroverzním nosítkům – Tula Explore a Ergobaby Omni 360. Obě tato nosítka jsou vyráběna zavedenými ergo-nosicími giganty (které se poměrně nedávno sloučily v jeden koncern, takže podobná strategie a obchodní cíle jsou pochopitelné), v obou je možno nosit i čelem vpřed a obě jsou, minimálně ve srovnání s jinými nosítky, poměrně dost drahé. Zároveň jsou tyto značky obecně i dosti populární mimo “tvrdé jádro” nosicí komunity na Facebooku, propagují je nejrůznější influenceři (protože si tito výrobci jednoduše takovouto reklamu můžou dovolit) a především jsou doporučovány a prodávány i běžnými obchody s dětským zbožím. A co si budeme povídat, Tula je u určité sociální skupiny, často se řídící pravidlem “dražší = lepší”, hodně “in” a jen tak z předních příček popularity neustoupí. Tolik k tomu, jestli někdo přemýšlí nad tím, “proč to vůbec někdo koupí”.  Že cena neodpovídá kvalitě (zejména od té doby, co je Tula vyráběná v jihovýchodní Asii a ne v Evropě), resp. že poměr cena/výkon není nic moc u obou značek, to už je na jinou diskuzi.

Tula Explore – nošení čelem k nosiči, VHODNÁ ergonomická poloha nošence. 

Ergobaby Omni 360 – nošení čelem k nosiči, VHODNÁ ergonomická poloha nošence. 

Srovnejte si ale jak Tulu Explore, tak Ergobaby Omni 360 s typickým “visítkem”, které má v sedu možná tak 15 cm látky, napevno vyztuženou zádovou opěrku a prakticky neexistující bederák a/nebo polstrování ramenních popruhů – proti tomu je jak Explore, tak Omni 360 pro nošené dítě i nosiče naprostým požehnáním. Při nošení čelem k nosiči dle našeho názoru minimálně Tule nelze vytknout co do polohy dítěte prakticky nic (přičemž by se jistě našla i některá “povolená” nosítka, která by ze srovnání s ní vyšla hůře); u Omni 360 by bylo možno rozporovat mírně nedostatečné zakulacení zad do “C”, ale opět to není nic, kvůli čemu bychom chtěly toto nosítko označit za zcela “nevhodné”. Kontroverzní by pochopitelně mohl být i onen límec za krkem nošence, ale kromě toho, že nám může připadat “divný” a “zbytečný”, objektivně ničemu nevadí a pokud u některých rodičů podpoří pocit bezpečnosti a lepšího jištění hlavičky při nošení, tak proč ne? Dokonce i při nošení čelem vpřed v těchto nosítkách lze u dítěte vysledovat poměrně slušnou ergonomickou polohu a chce-li takto někdo mermomocí i přes nedoporučení nosit, je pořád stokrát lepší nosit v Tule Explore nebo Ergobaby Omni 360 než v “obyčejném” visítku.

Můžeme také diskutovat o tom, že ve srovnání s pravověrnými ergonomickými nosítky bude pro nezkušené nosiče napolohování nošence do přijatelné ergonomické polohy v těchto nosítkách nesnadné. Ano, bude, ale od toho jsme tady přece my, poradci pro nošení, regionální adminové, zkušení nosiči a internetoví radiči, abychom pomohli a podpořili.

Tula Explore – nošení čelem ven, NEVHODNÁ poloha z hlediska Trageschule. Ve srovnání s jinými „front-facing“ nosítky je ale samotná pozice nošence velmi slušná – nožky jsou podpořené až ke kolínkám, dítě je částečně podsazené a záda jsou do jisté míry zakulacená – tato poloha v této podobě pak splňuje požadavky např. americké nosicí školy pro ergonomické nošení, která nošení čelem ven narozdíl od Trageschule, byť pod určitými podmínkami, zcela nevylučuje. 

Ergobaby Omni 360 – nošení čelem ven, NEVHODNÁ poloha z hlediska Trageschule (se stejným komentářem k poloze nošence jako u Tuly). 

Co je tedy naše doporučení? Než začnete majiteli Exploru či Ergo 360 radit, že je to “nevhodné nosítko” nebo v lepším případě “že jsou i lepší nosítka”, zkuste si nejdříve na chvíli sednout na ruce a zamyslet se… Proč si rodiče zvolili zrovna toto nosítko? Proč mají potřebu hledat rady ve FB skupinách? Pokud se tedy bavíme o nošení v těchto nosítkách čelem k nosiči, než jim začnete radit, ať nosítko vrátí do e-shopu (nemají ho z druhé ruky? nedostali ho darem? nebylo jim doporučeno někým, komu důvěřují, a vy z něj najednou děláte nepoučeného blbečka?), nejdříve se dobře podívejte na to, jak mají nosítko nastavené, zkuste poradit, jak ho nastavit lépe… a až pak se případně zkuste zeptat, proč zrovna toto nosítko. ZEPTAT SE, ne hned soudit a odsuzovat. A až podle odpovědi doporučovat dále.

Abychom si rozuměli, tímto nechceme Tulu Explore a Ergobaby Omni 360 doporučovat jako opravdu vhodná a bezchybně ergonomická nosítka (zde opravdu platí ona “populární” věta “jsou i lepší nosítka” – ano, za cenu nového Explore či Omni 360 je mnoho a mnoho daleko lepších nosítek), ale zároveň je nechceme aktivně nedoporučovat jako zcela nevhodná jen proto, že se v nich dá nosit čelem vpřed.

Manduca First (naši recenzi najdete zde). 

Ergobaby Original

Podobná “pravidla” by měla platit i pro zcela zbytečně ostrakizovaná nosítka jako Manduca nebo stará jednovelikostní Ergobaby. Zde prosím, zejména pak v případě klasické Manduky, nepoužívejme ani poučku “jsou i lepší nosítka”, protože pro někoho to může být opravdu nejlepší nosítko, může mu dobře sedět a vážně jen potřebuje poradit ohledně nastavení. U dotazu “mám to dobře?” před sebou máte nezkušeného nosiče, který má nezřídka Manducu zcela špatně nastavenou, s příliš malým dítětem, s novorozeneckou vložkou, bederákem na kyčlích – a on opravdu potřebuje poradit s NASTAVENÍM, nepotřebuje doporučit “lepší” nosítko; zvláště pokud na ono “lepší” nosítko nemá finance anebo jednoduše věří, že je Manduca “nejlepší”. Raďte tedy s nastavením (i klasická Manduca se dá nastavit do plus mínus nositelné a vyhovující podoby i pro opravdu malá miminka pomocí stažení sedu a udělátka zvaného “zip-in”) a až v druhé řadě, když uvidíte dobře nastavené, ale dle uživatele “nesedící” či “nepohodlné” nosítko, doporučujte jiné.

Prostě mějte na paměti, že i byť sebelépe myšlená, ale nevyžádaná a necitlivě podaná rada může nadělat více škody než užitku.

Text vznikl primárně pro poradenskou FB skupinu Nosící Česko-Slovensko. A pokud máte pocit, že už jste někdy něco podobného tady na blogu četli, tak ano, podobné zamyšlení jsem psala v závěru své recenze na Manducu First, kterou najdete zde