Složení: 100 % bavlna

Gramáž: výrobcem udávaná 186 g/m2, námi spočítaná 213 g/m2

Velikost: dlouhá 5 (námi změřeno 442 cm)

Úvaz: Popparoo carry

Vatanai k testování?! Že je to novorozenecký kapesníček…? Nevadí, sem s ním; toho bohdá nebude, aby Lenka nevyzkoušela celý Vata-arzenál! ?

Hned v úvodu zmíním, že už název je zvolen velmi chytře a vtipně – Unalaska je hlavní město Aleutských ostrovů, které přináleží k Aljašsce. Co může být přiléhavějšího za jméno šátku ve vyloženě zimních barvách a ještě k tomu se vzorem velryb? Ostatně konzistence Vatanai v používání zeměpisných názvů mě hodně baví a doufám, že v tom budou i nadále pokračovat! ??

Velrybky jsou jedním z (ehm, vataholici prominou) opravdu mála vata-designů, který bych si dokázala představit ve vlastním komínku – ti usměvaví plejtváci jsou úžasně roztomilí a přitom to ani trochu nezavání disneyovským kýčem (jenom ty podivné králíkokosti bych si ve vzoru odpustila). Unalaska je krásně jemně modroučká; veskrze miminkovsky něžná modrá – a to až do té míry, že mi silně evokuje výbavičku pro novorozeného chlapečka, pročež bych si ho pro holčičku nejspíš nepořídila. A to já nejsem žádný šátkový rasista, co se barevnosti týče… ale Unalaska je prostě krásně klučičí/klukovsky krásný šátek. ?

Pověsti nelhaly, je to skutečně tenoulinká miminkovská utěrka – měkká, mazlivá, skvěle se váže a dotahuje (i když tento krásný úvaz jsem motala snad 10 minut, než jsem si byla dostatečně jistá, že z něj dítě nevypadne, a odvážila se vyjít ze dveří :)), drží na jeden uzel – a to opravdu celou procházku, úvaz se nehnul ani o píď i přesto, že Unalaska není na pohmat ani trochu hrubá. A jako vždy – Vatanaie mě nepřestávají udivovat tím, jak jsou neuvěřitelně odolné! Šátek je v oběhu prakticky od svého vydání v roce 2014 a nenašla jsem na něm jediné vytažené vlákýnko; nadto se dokonce dle štítku může prát na 60° (sušičkou si nejsem u tohoto konkrétního kusu jistá, ale obecně Vatanai bavlňáky je, věřte nevěřte, možno sušičkovat!).

Prostě dokonalý novorozenecký kousek ve všech směrech, od barvy přes funkční vlastnosti až po tu nejvíc easycare údržbu, jakou si jen dokážete představit.

Za možnost otestovat tento šátek velmi děkuji skupině Nosíme děti!