Složení: 100 % česaná bavlna

Gramáž: udávaná výrobcem 270 g/m2, námi spočítaná 266 g/m2

Velikost: 5

Úvaz: dvojitý kříž

Historický úvod tentokrát nebude – Poláci Monami jsou totiž tajemnější než Tajemný hrad v Karpatech a o původu značky, její filozofii či směřování jsem ve vodách internetu nevylovila ale lautr nic! I to, že jsou to Poláci, jsem vlastně jenom odhadla z toho, že nejlevnější poštovné poskytují při zasílání v rámci Polska…

A ke vší té smůle mi ještě navíc u Monami Slingofest vyhazuje error – nicméně počet vydaných vzorů by se dal spočítat na prstech jedné (možná jedné a půl) ruky; vesměs jsou velmi jednoduché a jakoby dětské – ale pozor, ne infantilní! Kytičky, srdíčka či lístečky, ale ve velmi vkusné podobě, žádný Disney kýč; na druhou stranu to není ani žádná vybroušená designovka s aspirací na Red Dot. Vzor tulipánků je podle mě neurážlivý, veskrze „milý“ a modrá barva nádherná, takže jsem si šátek ponosila s velkou chutí a radostí.

Jedná se o poměrně hutný bavlňák; když jsem si vyhledala udávanou gramáž, tak jsem si říkala,  že to asi bude prewash údaj a že realita se bude blížit ke třem stovkám – a ono ne; mnou spočítaná gramáž prakticky odpovídá tomu, co vypočítal výrobce. Pocitově mi ho do ruky přišlo vcelku dost – nejspíše to bylo dáno tou hutnější konzistencí, že se prostě nerozplýval pod rukama. Vázání i dotahování korelovalo s mírou hutnosti šátku (žádná slast), nicméně kloužal přiměřeně – ani moc, ani málo. Ve dvojitém kříži jsem si s ním nakonec docela rozuměla a 8kilovou Emilku unesl spolehlivě, aniž by si má ramena nějak více stěžovala (ale už jsem v této váhové kategorii určitě narazila na pohodlnější kusy). Zcela jistě na tom, že se mnou šátek nespolupracoval až tak bezproblémově, mělo velký podíl to, že ho předemnoutestující zrovna prala; pocit z poctivě roznošeného šátku by jistě byl zase jiný. Vazba jako taková je hustá a nejeví se náchylná k vytahování nitek ani v nejmenším.

Toto Monami bych se nebála doporučit jako nízkoúdržbového pracanta do každé domácnosti, na děti spíše střední váhové kategorie – vzhledem k hutnosti bych si s ním na novorozenečka netroufla a na 15kilová slůňátka už to taky značka ideál nebude.

Za možnost otestovat tento šátek děkuji skupině Moderní nosičky! 🙂