Testování těchto ručně tkaných šátků jsme si společně „vylajkovaly“ na fejsbuku, takže tímto mnohokrát děkujeme nejen samotným milým Hopiťákům, ale i všem našim drahým spolunosnicím, které nám se soutěží pomohly a spolu s námi testovaly. 🙂 O Hopity jsme tu už kdysi dávno, v naprostém pravěku tohoto blogu (čti v březnu 😀 ), psaly – byl to krásný růžovoučký holoubek Dove s cottolinem, na který máme jen ty nejlepší vzpomínky, a tak jsem byla přirozeně na další tři hopišátky natěšená jako sáňky v létě!

Summer Spirit

Složení: 100% ručně barvená mercerovaná bavlna

Gramáž: 280 g/m²

Velikost: 7 (5,24 m + 2x 0,15 m třásně)

Úvaz: back wrap cross carry/Celtic knot finish

Spring Spirit

Složení: 100% ručně barvená mercerovaná bavlna + třpytky

Velikost: dlouhá 5/kratší 6 (4,52 m + 2x 0,12 m třásně)

Gramáž: 299 g/m²

Úvaz: kříž s kapsou uvnitř s roztaženými popruhy

Rain Spirit

Složení: 100% ručně barvená mercerovaná bavlna

Gramáž: 278 g/m²

Velikost: dlouhá 2/krátká 3 (3,05 m + 2x 0,1 m třásně)

Úvaz: shepherd’s carry/finish s kroužkem, co jsem viděla u duhovky 😀

Ručně tkané šátky, hmmm… Nikdy jsem nepatřila mezi ty největší HW nadšence, a to i když sama jeden takový skvost vlastním (nádherný bezejmenný Fénix z mercerované bavlny) a nedám na něj dopustit. Ať to bylo poněkud „sériovější“ Madalo nebo Indajani, případně unikáty typu Namak, vždy mi na nich něco chybělo nebo naopak přebývalo, co do vzhledu či do vlastností; zatím mě prostě (no joo, kromě toho mého ptáka ohniváka) žádný ručně tkaný šátek neoslovil tak, abych pro něj zahořela nehynoucí láskou a musela ho mít ve svém superkomínu.

V následujících odstavcích budu hodnotit šátky tak trochu souhrnně; funkčně jsem velký rozdíl nepoznala, byť mají lehce odlišnou udávanou gramáž (kterou jsme mimochodem tentokrát samy nepočítaly, protože jsme bohužel nepřišly na způsob, jak se počítá taková gramáž u šátku s třásněmi…).

Nehynoucí láskou jsem nezahořela ani v případě Hopity, ale musím říct, že jen kvůli vzhledu – pruhy, třásně a vlastně ani jejich barevnost, to není tak úplně něco, z čeho bych skákala nadšením. Co do vlastností naopak jiskřičky lítaly; gramáž, potažmo jejich tloušťka se strefila do mého ideálního rozmezí – ani moc do ruky, ani málo, akorát jak na menší miminko, tak je jich dost i na batole. S oběma dlouhými šátky jsem při vázání neměla nejmenší problém – tedy kromě toho, že je na mě Létoduch až příliš dlouhý a motání tím pádem bylo vždy hodně. I přes tu (předpokládám) novotu a nejspíš-ne-úplně-ideální-zanošenost spolupracovaly na jedničku; jako správní HW krasavci neklouzali (v tomto jsem se, musím říct, od března hodně posunula – jak mi neklouzavost vadila, tak mi teď spíš vadí klouzavé šátky), velmi slušně se mi dotahovali a v úvazu krásně drželi i na jednom uzlu. Ponošení to pak bylo s 9kilovou Emilkou velmi příjemné, Jaroduch i Létoduch si v úvazu pěkně popružovali a hezky rozkládali váhu mojí princezny na ramenou – opravdu jim kromě toho, že vypadají trochu jako pruhovaná cirkusácká kaťata, nemám co vytknout.

Teď se dostávám k Dešťoduchovi – ta velikost „dva a půl“ je podle mě už hodně limitní na to, aby to byl skutečně použitelný a používaný šátek a ne jenom kus typu „hele ultrakraťas, zkusím to hecnout, jestli něco uvážu“. Na břicho v kříži s kroužkem to bylo hodně na krev i s drobnou 74centimetrovou Emilkou – do kroužku mi zbylo jenom pár smutných centimetrů a přes třásně se mi na šátku na zádech a navíc poslepu hodně špatně hledaly okraje, když jsem ho potřebovala dotáhnout. Jistě, v ultrakrátkém šátku asi většina z nás na břiše programově nosit nechce, ono to pravda ani extra pohodlné není a ani s Dešťoduchem nebylo, jenomže Emilka mi prostě na těch zádech zatím celý den nevydrží a zdřímne si ráda „u zdroje“. Na záda pak leda úvazy s opravdu malou spotřebou šátku – zkoušela jsem pirátský batoh s candy cane (na ten mi vyšlo docela v pohodě) a, jak vidíte na fotce, shepherd’s carry ukončený přes kroužek – to už bylo tak tak. Je to škoda, protože jinak se vlastnostmi šátek neliší od výše zmiňovaných dlouhánů; dle mého názoru by mu dalších 30, možná i 40 centimetrů na délku jenom prospělo…

Hopity moc děkujeme za poskytnutí šátků k testování!