Složení: 48 % merino, 52 % bavlna

Gramáž: 310 g/m² dle výrobce, 287 g/m² spočítaná námi

Velikost: dlouhá 5 (námi změřeno 443 cm)

Úvaz: back wrap cross carry/Tibetian knotless finish

Zkušené facebookové šátkové harcovnice určitě už na polskou značku Pabelle někdy narazily – minimálně na jejich šátky s roztomilými lamami anebo na elegantní Makii s větvičkami, které tvoří zároveň i jejich logo. Nejedná se žádného šátkového velkoproducenta; od června 2107 do dnešního data vydali něco mezi 15 a 20 šátky (na Slingofestu určitě není všechno a podle jejich FB stránky se mi to počítat nechce). Nečekejte žádné velké vzorové experimenty (až tedy na nepříliš populární flekatý Blur, o němž by české výherkyně Mystery boxů mohly vyprávět), naopak příměsí se Pabelle nebojí – celobavlňáky jsou v naprosté menšině a ve většině šátků najdete různé druhy hedvábí, merino nebo bambus. Gramáž se pak u nich pohybuje v „toddler-worthy“ hladině, tj. nad 280 g/m² (post-wash gramáž u některých kusů dokonce šplhá až ke 400). My jsme tentokrát dostaly k dispozici tuto merinovou krásku, Makii Ivory.

Musím říct, že pod vlivem Lindy začínám pomalu přicházet na chuť i těmto „vyblitým“ barvám. 😀 Ale beze srandy, Makia je krásně něžná, vzorem i svými barvami v kombinaci béžové a ještě béžovější – dokážu si ji představit například na romantické nevěstě mezi podzimním listím anebo na sněhu. Letní kousek to určitě není, už kvůli přítomnosti přímo kýblu hřejivého merina, naopak v podzimní mlze a plískanicích spolehlivě zahřeje.

Co se týče nosících vlastností, měla jsem tu čest (resp. nečest) Makii zanášet – a šlo to jedna báseň. Už hned po prvním vyprání to byl poměrně přívětivý měkký šátek, ale po lehkém zanošení se z něj stal ten správný vlněný ňuňan. Přiznám ovšem, že vázání (a to zejména ze začátku, než se šátek trochu „zajel“) by pro naprosté začátečníky nebylo nejjednodušší – on totiž trochu víc klouže, než bych si představovala a považovala za ideální, což je ovšem vlastnost poměrně hodně šátků s tak vysokým obsahem vlny, a tudíž to nemůžu mít Makii úplně za zlé. Dotáhnout se pak dala pěkně; jednouzlový držák to sice není, ale na dvou uzlech a v Mkovém kroužku úvaz nepovolil ani o píď. Na ramenou je velmi příjemný, merino jemně pruží a s Emilkou se nám vždy skvěle nosilo. A nekouše! Alejujá, merino, které nekouše!! Navíc díky poměrně husté vazbě není nijak výrazně náchylný na vytahování nitek.

Pokud hledáte elegantní vlňáček na zimu, pak je Makia Ivory určitě skvělá volba.

Za možnost šátek otestovat děkujeme milé Julii přímo z Pabelle! 🙂

Abyste tento šátek získaly, není potřeba se účastnit draw, jak je u této značky zvykem, ale můžete jej spolu s dalšími šátky Pabelle zakoupit na našem eshopu! https://eshop.vhadru.cz/