Složení: 100 % bavlna

Gramáž: 239 g/m²

Velikost: 7 (námi změřeno 537 cm, cípy 47 cm)

Úvaz: back wrap cross carry, Tibetian knotless finish

Shrnutí celkového dojmu vám napíšu hned na začátku: ruská utěrka. A to doslova – vzhledem, na pohmat a částečně i co do vlastností. Dala jsem se nalákat na krásnou modrou barvu a zajímavý cik cak vzor, ale při prvním pohledu na šátek naživo jsem upřímně řečeno byla hodně zklamaná. Některé šátky překvapí, jak zajímavě vypadají navázané, i když byste to do nich „na sucho“ vůbec neřekli, zvláště pak vertikální pruhy můžou na šátku udělat velmi zajimavý efekt, ale u Mum’s Era se to bohužel nekoná. Furt jenom utěrka, akorát s děckem uvnitř.

Vloni v létě jsem měla možnost otestovat sourozence Utahu, Nordik Olive, který mě příjemně překvapil – na to, jak byl tenký, byl překvapivě nosný a velmi dobře se s ním pracovalo. Velkou zásluhu na tom nejspíše měla i jeho netradiční nadýchaná vazba; díky minimalistickému designu určitě jeden ze šátků, který by v našem komínu nejspíš našel stálé místo – jen kdyby se tedy šátky Mum’s Era ještě stále tkaly.

Utah mi ale takovou radost neudělal. S vázáním jsem sice neměla větší problém, byť na tak tenkého bavlňáka byl relativně tužší a nepružný, ale v úvazu dobře držel a ani jeden uzel ho nepřekvapil. Jen tedy ta utěrkovost, jak na omak, tak vzhledem; na 11kilovou Emilku už ho bylo poněkud málo a na delší nošení bych ho už jistě nevolila.

Závěrem bych ještě chtěla zmínit jednu zajímavou vlastnost šátků Mum’s Era – mají velmi dlouhé cípy; Utah konkrétně celých 47 cm. Když si tedy od celkové délky šátku odečtete délku cípu, tak v případě Mum’s Era máte hned o půl metru kratší reálně využitelnou délku šátku – tzn. tohle ve skutečnosti není ultradlouhá sedmička, ale vlastně jen dlouhá šestka. Na toto si dejte pozor, kdybyste přece jen na bazarový Mum’s Era narazili (případně starší Vatanaie nebo šátky britské značky Nona, u nichž si z hlavy vybavím, že mají velmi dlouhé cípy), abyste se pak nedivili, že vám vaše jinak obvyklá délka šátku nestačí.

Za možnost otestovat tento šátek děkujeme skupině Nosíme děti!