Filigrány od Moishy jsou naši staří známí – už jsme je tu měly dvakrát, jednou téměř před rokem (růžovku Rosé) a znovu pak v létě (šedivý Steel). Na co testovat další stejné bavlňáky, jenom v jiné barvě, ptáte se? Ale vážně stejné? Chyba lávky! Tentokrát se nám na testovací talíř totiž dostala exkluzivní delikatesa – rovnou tři Filigrán prototypy, v nové vazbě, z nové tkalcovny; jeden z nich dokonce příměsový. O tuto lahůdku se nám postarala sama Monika Gorná (tedy dáma, jejíž jméno je ono „Mo“ ve slově „Moisha“), která nám je nabídla k vyzkoušení a jíž tímto chceme ještě jednou moc poděkovat za důvěru!

Pozorní čtenáři našeho blogu si jistě stihli povšimnout, že u Lindy se již delší dobu prakticky nenosí. Ale aby naše recenze byla opravdu důkladná, přizvaly jsme si tentokrát k testování a focení naši úžasnou kamarádku Markétu a jejího neméně úžasného nošence Kubu (ostatně, kdo sleduje náš Instagram, tak už je musel nesčetněkrát vidět, především ve Stories).

Moisha Filigrán Frozen

Složení: 54 % česaná bavlna, 46 % total easy care merino vlna

Gramáž: 260 g/m² dle výrobce, 275 g/m² námi spočítáno

Velikost: 6

Úvaz: dvojitý kříž

Jak to vidí Markéta: 

Tenhle vlňák je naprosto skvělý!  Vůbec nekousal a že mám kolikrát špatnou zkušenost s vlnou… Moc příjemný měkký šátek, zahřál, ale zároveň dýchal, takže když jsme byli venku a trochu se zahřáli, neměla jsem strach, že bychom se zpotili, hlavně malý.

Jak to vidí Lenka: 

Podobně jako Markéta už mám za sebou hodně ne zcela příjemných setkání s vlnou – a to dokonce i přímo s vlněnými šátky této značky. Když jsem ale poprvé sáhla na tohoto krasavce, nechtěla jsem věřit vlastním rukám; vlna v něm totiž na první dotyk vůbec není poznat! Dokonce jsem chvilku musela oba modré šátky vedle sebe zkoumat, když jsem je vybalila, který že to je ten vlňák – samozřejmě jsem to od chvíle, kdy nám je Monika předala, stačila zapomenout. 😀

A opět musím souhlasit s Markétou – Frozen je báječný šátek! Na dotek heboučký, vlna v něm je absolutně nekousavá. Tento kousek jsem si ponosila opravdu intenzivně, a to dokonce i na tancování v šátku, tedy na holých ramenou a vůbec nic jsem necítila! Vázání bez větších připomínek; na můj vkus je sice malinko klouzavější, ale tak to prostě u takových heboučkých vlňáků je, že více kloužou. Drhnoucí vlněné šátky jsou z mé zkušenosti většinou šíleně hryzavé piraně.

V úvazu Frozen lehce popružuje, krásně rozkládá váhu na ramenou, nikde neřeže a i když je, jak jsem zmiňovala, z těch klouzavějších kousků, úvaz nepovoluje a neprověšuje se.  Úžasný zimní šátek, kterých bych klidně uvítala ve svém vlastním komínku! Bylo mi ctí a milému vlňáčku z celého srdce přeju, aby se z něj stal velký prodejní hit! 😉

Moisha Filigrán prototyp tyrkysový

Složení: 100 % česaná bavlna

Gramáž: 314 g/m² (námi spočítaná)

Velikost: 7

Úvaz: Christina’s ruckless back carry

Moisha Filigrán prototyp černý

Složení: 100 % česaná bavlna

Gramáž: 321 g/m² (námi spočítaná)

Velikost: 7

Úvaz: back wrap cross carry/Celtic knot

Jak to vidí Markéta:

Oba bavlňáky byly super příjemné, pevné ale zároveň měkké v úvazu, slušně klouzaly, do ruky jich bylo akorát, nic tenkého jako utěrka na novorozence, ani nic dekovitého. Moc fajn šátky, podle mě klidně na celé nosící období.

Jak to vidí Lenka:

Ach, ta tyrkysová! A ach, ten monochrom! Nedokážu si vybrat, který z bavlňáků se mi líbí víc, a zároveň nechápu, proč v této barevnosti už Moisha dávno něco nevydala. 😉 Obě barevné kombinace dle mého názoru Filigránu nesmírně sluší.

Hned na začátku musím podotknout, že se nám šátky dostaly do ruky jako „work in progress“, tedy opravdu zkušební prototypy z nové tkalcovny; něco, co se k zákazníkovi coby hotový produkt (nejspíš) nedostane. Původní bavlněné Filigrány byly zamýšleny jako univerzální pracanty, šátky „na celé nosící období“, od miminka až po těžké batole… ale podle nás to nebylo ono, ani na jednom z konců – na novorozence trochu moc, na batole určitě málo. Nová verze je jiná – vazba je hutnější, šátku je pocitově víc do ruky; měly-li to být kousky z kategorie „batolecí držák“, pak by to byla trefa do černého! Na malé miminko bych si s nimi nicméně netroufla, a to i přesto, že jsou na pohmat velmi jemné a příjemně poddajné.

Pocit z vázání a nošení bych přirovnala k Daiesu Kelarai, což je zde v moravskoslezských končinách velký pojem. Jde o malajsijského superpracanta, kterého milují především horalky ze spřátelené frýdecko-místecké nosící skupiny (a i já jsem si jednoho kraťáska po jejich vzoru pořídila) – toto srovnání by tedy pro Moishu měla být velká poklona, což jistě docení především ti, kteří Kelarai někdy navázali. Prostě spolehlivý easycare společník do nepohody; při vázání sice potřebuje pevnější ruku, ale v úvazu drží jak helvétská víra a bez problémů unese i urostlé batole. Nadto je Filigrán díky své husté vazbě naprosto nenáchylný na nitky, co víc si přát. 🙂

Ale jak jsem říkala, jde o pracovní meziprodukt; cílem opět bylo vytvořit co nejvariabilnějšího a co nejdéle použitelného univerzála se schopností pojmout děti všech věků, velikostí i tvarů. Je tedy možné, že takovéto Filigrány se na virtuální pult Moishy vůbec nedostanou, nicméně si myslím, že by to byla škoda. Opakuji znova – v této podobě jako batolecí bavlňák, nad kterým nemusíte příliš přemýšlet, je to naprostá bomba!