Mia je relativně méně známý český výrobce nosítek, který je nabízí ve třech nastavitelných velikostních variantách, dle mého názoru trochu nelogicky nazvané Baby, Mini a Maxi – tedy Baby nejmenší, Mini střední a Maxi největší. My jsme s Emilkou testovaly prostřední velikost, tedy Mini, která je dle výrobce určená pro děti od 6-7 měsíců do 2,5 let.

Ach, ach, zase to určení velikosti nosítka podle věku… 🙁 Upřímně řečeno moc nechápu, proč vlastně výrobce nenapíše doporučenou velikost, resp. výšku dítěte; vždyť to musí mít ozkoušené – a to i když sám udává, že „věk je orientační“ a „každé dítko je jiné“ (no neke!). Verze Mini navíc tak úplně „mini“ není, což jaksi tušíte již z toho doporučeného věkového rozmezí, a hlavně když se vám nosítko dostane do ruky, tak jasně uvidíte, že je ve skutečnosti spíš „maxi“; myslím, že u leckteré značky by nosítko těchto rozměrů už bylo označeno jako „Toddler“ (proto moje poznámka o lehké nelogičnosti označení velikostních variant Mia nosítek). Terminologie stranou, 18měsíční Emilka momentálně nosící velikost 74/80 měla ještě opravdu hodně prostoru k růstu, takže bych nosítku i schopnost pojmout 2-a-půlleťáka věřila; naopak zmenšit by se nosítko taky ještě dalo – nicméně pro drobnější půlroční miminka by to určitě to pravé ořechové nebylo.

Co se týče kvality materiálů a šití – bavlněné loktushí „spermie“ jsou velmi příjemný a zároveň odolný šátek sám o sobě a nosítko z něj prostě nemůže dopadnout špatně, použité spony a popruhy jsou kvalitní a pevné (možná až moc – dotahování popruhů šlo trošku víc natuho, než bych si představovala). Ušité je nosítko pěkně, jen mě malinko zarazily trčící konečky nití; při intenzivním používání bych se trochu bála toho, aby se něco nezačalo párat, takže bych se do budoucna přimlouvala za jejich zatavování. Jinak provedení nemám co vytknout. Snad tedy jen to, že kapucka (no, spíše kapucisko – na můj vkus je to obrovská plachta) není odepínací.

Nastavování standardní, jednoduché a intuitivní; stahování sedu na popruhy mám ráda a určitě ho preferuju před šňůrkovým systémem. Bederák mi vyhovoval svou délkou i šířkou, konzistence je ovšem taková zvláštní, resp. těžko popsatelná – on je bederák v podstatě tvrdý, nebo lépe řečeno z materiálu, z něhož jsou běžně šité tvrdé bederáky, ale vzhledem k tomu, že je jinak tenký, tak je vlastně hodně měkký a poddajný. Tím pádem jsem nedokázala zabránit tomu, aby se ve své horní části neohýbal (jak je vidět na fotkách), nicméně to nemělo žádný vliv na můj komfort jako nosiče; bederák nikde netlačil, netáhl ani neřezal (ale je otázka, jak by se choval při dlouhodobém používání při takovémto ohýbání, nehledě na to, že to ani nepůsobí extra esteticky…). Ramenní popruhy jsou štědře polstrované a byly mi pohodlné i při nezkříženém nošení; zkřížené nošení jest možno a za přítomnost obousměrných spon aplaus ve stoje a tři mexické vlny! Poloha nošence bez komentáře, krásně posazeno, podsazeno, zakulaceno a obejmuto; Emilka byla v nosítku velmi spokojená.

Resumé – není to úplně nejlepší, ale v žádném případě to není vůbec špatné! Vezmu-li v potaz relativně příjemnou cenu, za jakou se dá pořídit látková verze tohoto nosítka, tak vlastně proč ne…

Za možnost otestovat nosítko děkuji skupině Nosíme děti!