Složení: 100 % bavlna

Gramáž: 192 g/m² (námi spočítaná)

Velikost: 6 (námi změřeno 493 cm)

Úvaz: kříž s kapsou uvnitř, kříž s kapsou s roztaženými popruhy

Lidl šátek, nebo také „Lidl hadr“, vám jistě představovat nemusím – ve své podstatě se z něj za ten rok od jeho vydání stala legenda. Napsáno o něm bylo mnohé, a to mnohými jak superzkušenými nosnicemi, kterým prošly rukama stovky šátků, tak méně zkušenými, nebo lépe řečeno „řadovými“ nosícími maminkami, jež si ho nezřídka pořizovaly jako první šátek anebo jako pracanta do kuchyně či na zahradu.

Logicky nám tady na blogu nesmí chybět! Je to skutečně „taková hrůza“ a šátek se hodí tak maximálně na nastříhání na utěrky? Anebo je to podceňovaný černý kůň nosícího trhu?

Podle mě je pravda někde uprostřed. Hlavní motivací zakoupení Lidl šátku byla (či je) jeho nízká cena. Vzpomínám-li si dobře, jeho „retail“ byl 399 Kč – v kontextu dnešní nabídky základních keprových bavlňáků od renomovaných značek, kdy už ceny i fungl nových šátků klesají pod 800 Kč (například Yaro Broken Twill 33) a z druhé ruky lze při troše štěstí sehnat starší Šanami nebo Vatanai i za pětistovku, už Lupilu jako kauf roku rozhodně nevypadá. Ale za ten rok se nosící svět opravdu hodně posunul – a s ním především nabídka dostupných šátků a nosítek. V době, kdy jsem začínala nosit, tedy asi před rokem a půl, byl retail šátku pod 1500 Kč spíše rarita a jednalo se o ty opravdu nejjednodušší a nejtenčí Little Frogy. Dnes už do 2 tisíc koupíte i velmi dobré kousky – často i se zajímavými přímesemi nebo dokonce i v batolecích gramážích. Každopádně, v prosinci 2017 působil Lupilu se svou cenou jako zjevení! Navíc se následně někdy na jaro objevil za výprodejových 139 Kč (nebo nějakou takovouto naprosto směšnou cenu), což už je i v dnešní době za šátek plné délky opravdu „bargain“.

Ale! Je to opravdu „šátek na nošení dětí“, či lépe řečeno „šátek skutečně tkaný k nošení dětí“? Nejspíš není. Netuším, zda někdy někdo někomu fundovaně odpověděl na otázku, jakým způsobem je tento šátek (či „šátek“?) tkaný, ale je pravda, že svými vlastnostmi se blíží spíše metráži – tedy tomu, před čím jsou nosící začátečníci varováni, aby v žádném případě nekupovali (to jsou například šátky značky Pentelka, Womar či Medley). Trocha teorie – proč vlastně nezajít do nejbližší prodejny s látkami, nekoupit pár metrů kanafasu a nepoprosit šikovnou babičku, aby ho obšila? Protože narozdíl od obyčejného plátna „skutečné“ kvalitní šátky na nošení dětí diagonálně pruží – tohle je ten základní a naprosto zásadní rozdíl. Díky diagonální pružnosti šátek může pěkně obejmout a podpořit miminko, lze ho dobře dotáhnout, okraje nikde neodstávají, šátek lépe rozkládá váhu dítěte na ramenou a jemná pružnost navíc lehce dorovnává pohyby při chůzi – prostě na ramenou necítíte každý sebemenší náraz a nošení je výrazně příjemnější, zejména pak u těžších nošenců.

Lupilu ovšem úplně totálně nepružný a nespolupracující kus hadru není. Asi ano, ona to metráž bude, a ano, nosící novicku můžou první pokusy s ním vytrestat. Ale že byste mohly dítě nošením v tomto šátku nějak poškodit…? Nebo že by to bylo až tak šíleně nepohodlné, že by byl zcela nepoužitelný? To určitě ne.

Lidl šátek jsem testovala nadvakrát. Poprvé přes Vánoce právě před rokem, kdy to byla „žhavá“ novinka. Já jsem v té době byla řekněme plus mínus zkušená, Emilka vážila možná něco málo přes 6 kg a byla tedy stále v kategorii „miminko“ (ve svých 8 měsících hodně živé, ale pořád miminko 😉 ). Podruhé se k nám Lupilu dostal na zkušenou koncem léta, kdy už z Emilky vyrostlo zdatné 9kilové batole a já jsem mezitím osahala, uvázala a otestovala desítky různých šátků.

Dosti výstižné shrnutí mého celkového dojmu je „jde to, ale dře to“. Uvázat se Lupilu dá, a to při troše snahy i do velmi slušně vypadajícího úvazu. Dotahování žádná hitparáda není, ale okraje šátku navzdory mým očekáváním netrčely kolem dítěte jak u kusu nepoddajného plechu; přijatelně dotáhnout se mi podařilo jak u 6kilového, tak u 9kilového dítěte. Jenom tedy ta potvora málo – opravdu hodně málo – klouže; skoro až drhne (a ještě u toho drhnutí trochu vrže). Dokonce až tak málo, že jsem měla problém dotáhnout druhý uzel, prostě to po sobě neklouzalo – přičemž ale, světe div se, mi na jednom uzlu šátek nedržel! 😀 Trošku prekérka, ale když se trochu zabere, tak to jde a uzel nakonec drží.

Pohodlnost v úvazu není bůhvíjaká, to nezastírám. Už i těch 6 kg bylo na Lupilu v jednovrstevném úvazu příliš a při focení s v té době 9 kg vážící Emilkou jsem na roztažení roztažení popruhů čekala jako na smilování. Základní problém tohoto šátku je prostě to, že velmi málo pruží – a ve spojení s nizounkou gramáží se prostě s větším (a nedejbože k tomu ještě hodně živým) nákladem zařízne do ramenou jak zubní nit. Na zádech to bylo o chloupek lepší, ale opět nic, co bych vynesla na celodenní výlet.

Ještě chci zmínit jeden detail – možná je to opravdu „jen“ detail, ale na druhou stranu dle mého názoru takový detail hodně vypovídá o tom, kdo a jak šátek šil a že vlastně o šátkování nic nevěděl: středová značka není tam, kde je skutečný střed, ale je uprostřed jedné ze stran šátku. Že má šátek zkosené cípy, to je jasné i zcela nezainteresovaným švadlenám, když dostanou takto nastříhanou látku. Ale že kosodélník má střed jinde než lichoběžník, to už je vyšší dívčí a uvědomí si to podle mě pouze ten, kdo v životě někdy nějaký šátek už navázal. Ne tak u Lupilu, bohužel.

Jednoznačná pozitiva? Je super-odolný; jako pracovní šátek na zahradu/do stáje/do lesa na rubání dřeva naprostý ideál. A taky – zabijte mě – tahle šedá variata je fakt pěkná! Mně se líbí jen málokterý pruhovaný šátek, ale decentní Lupilu v jemných odstínech šedé je fakt elegán. Dokonce jsem z něj kdysi viděla ušité nosítko a to teprve byla nádhera!

Můj verdikt? Jako záložní kus pro někoho, kdo má doma jen jeden šátek a nerad by v případě nutnosti jeho vyprání trnul hrůzou, kdy už konečně doschne, aby mohl plačící dítko znova navázat, proč ne. Nicméně jako jedinou primární nosící pomůcku bych ho s klidným srdcem doporučit nemohla. A pak samozřejmě jako odolný pracant ke kydání hnoje, u něhož vám bude jedno, když ho zničíte, bude také výborný. 😉

Za zapůjčení svých klenotů k testování děkuji našemu drahému Rajčeti a neméně drahé spolunosnici Mirce!