Silvan Flos

Složení: 75 % česaná bavlna, 25 % Tencel

Gramáž: výrobcem udávaná 375 g/m², námi spočítaná 365 g/m²

Velikost: 4

Úvaz: batoh

Silvan je nejnovější z (dosud oficiálně vydaných) vzorů od Loktu She. Tencelový Flos má dva rodné bratry, zeleného bavlňáka Alpinus a merinový Fall a všechny jsou určené pro nošení těžkých batolat, čemuž ostatně napovídá jejich gramáž.

Netajím se tím, že je jen málo šátků s Tencelem, které mě zaujaly – jedna z čestných výjimek jsou právě zelenorůžové loktushí lodičky Navis Amphitrite, které sice obsahují přímo kýbl Tencelu, ale jejich nadýchaná vazba vyvažuje jeho tendenci k jakési pocitové „placatosti“. V růžovém Silvanu je Tencelu podstatně méně, vazba mi ale připadala hutnější a šátek celkově tužší, než jakou jsem měla představu po předchozím setkání s jeho bratříčky s jiným složením. Každopádně se ale jedná o příjemný batolecí kousek; šátek je hebký (až hladký), do ruky a na ramenou je ho hodně, ale díky tomu jsem si svých 11 kilo lásky pohodlně ponosila jak na břiše v kříži s kroužkem (nutno říct, že v kroužku neprokluzoval – aleluja!), tak na zádech, jen tedy bylo opravdu potřeba trochu víc zabrat – ale nic, co by zkušenější ruka nezvládla.

Zároveň, co se týče Silvanu, se ale také netajím tím, že se mi ta zvířata prostě nelíbí. Samotné motivy lesa – větvičky, kapradinky, žaludy, to zase jo, jen tedy provedení té fauny jaksi neodpovídá mé představě o roztomilých lesních kamarádech (spíš mi připadají jako, ehm, kamarádi z ústavu… 😉 ). Každopádně, co vím, Silvan má mnoho nadšených fandů, takže divná jsem tady zase asi jenom já! 😀

Bird Garden Amber

Složení: 65 % biobavlna, 35 % česaná bavlna

Gramáž: výrobcem udávaná 290 g/m2 (post-wash), námi spočítaná 280  g/m²

Velikost: 5

Úvaz: back wrap cross carry, Tibetian knotless finish

Amber na první pohled vypadá velmi podobně jako loktushí ptáčková klasika (a Lindin první šátek) Apricot Ice Cream – ale jen na první pohled! Barva je jiná, více do hnědých a oranžových tónů, a především – jedná se o dvojútek! Meruňka je tenký bavlňák vhodný na miminka (o její béžové variantě Latté už jsme tu článek také měly 😉 ), ale Amber právě díky odlišné vazbě (tedy vazbě „triweave“) míří výš. No, nepředbíhejme.

Na stránkách Loktu She se můžete dočíst, že Amber vznikl v rámci řady Zero Waste, v níž výrobce zpracovává přebytky materiálů z jiných projektů (a dokonce i od jiných výrobců) – pro mnoho lidí jistě skvělá motivace k zakoupení takového šátku!

Vrátím se zpět k vlastnostem Amberu. Gramáž hodně vysoko nad půlkou třetí stovky bych od něj upřímně řečeno na první dotyk vůbec neočekávala; opravdu působí jako tenký (až miminkovsky tenký) šátek. Podle mých očekávání se mi s ním velmi dobře pracovalo, přiměřeně klouzal, dotahování šlo jako po másle a v úvazu držel jako přibitý. Ale to hlavní překvapení přišlo až při delší procházce – ten triweave prostě dělá zázraky! Měla jsem pocit, jako bych na ramenou neměla „tenký bavlňák“, ale podstatně naducanějšího mazlíka. Amber rozhodně překvapil; dle mého názoru je to svou nosností opravdový univerzál od malých miminek až po batolata (možná ne přímo slůňata, ale menší batolata určitě).

Čím mě ale Amber naopak překvapil trochu nepříjemně, bylo to, jak je úzký – naměřila jsem pouhopouhých 57 centimetrů! V ruce jsem předtím měla jen jediný šátek, který byl užší, a to 55 centimetrů „široký“ Woven Wings. A jakkoliv bych se jinak Amber nezdráhala doporučit jako super univerzální šátek, který poměrně pohodlně pojme i batole, tak bohužel – nepojme, protože s 57 centimetry prostě batole nezakapsujete. Vzhledem k tomu, že jsem se s tím u jiných Loktu Shí nesetkala (například můj božský Sea Motion Adriatic má na šířku krásných a více než komfortních 69 cm), tiše doufám, že je to jen chyba v Matrixu u tohoto konkrétního testovacího šátku…