Love Motion Isolda

Složení: 70 % bavlna, 30 % Tencel

Gramáž: 360 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: dvojitý kříž

Sea Motion Caribic

Složení: 70 % bavlna, 30 % Tencel

Gramáž: výrobcem udávaná 360 g/m², námi spočítaná 374 g/m²

Velikost: 3

Úvaz: shepherd’s carry, zakončení s kroužkem

Když zabrouzdáte to hlubin našeho blogu, prakticky až na začátek, tak tam najdete recenzi nádherného vlňáčku Loktu She Sea Motion Adriatic. Adriatic u nás stále bydlí; právě má svou nosící sezónu a jen tak někam cestovat nebude, protože je to stále naše velká šátková láska – stále stejně úžasný, stále stejně pohodlný.

Kromě Adriaticu, jak se ve zmiňovaném článku také dočtete, u nás bydlí i jeho růžová příbuzná, tencelová slečna Isolda, ba dokonce se k nám nastěhovala o nějaký měsíc dříve. Linda pak docela dlouho vlastnila složením identický Caribic – jenže jak už to u ní bývá, ona je opravdu mistr okamžiku. Než jsem se stačila vzpamatovat a Caribic si aspoň na pár dní pujčit, tak ho stihla prodat. 😀 Naštěstí ale po Moderních nosičkách koluje testovací kraťas, tak jsem využila příležitosti vyzkoušet alespoň ten.

Proč tedy recenze na dva naprosto stejné šátky? Ony totiž nejsou „naprosto“ stejné. Tencelové a bavlněné Motiony (růžovky Tristan a Isolde a modrozelené Baltic a Caribic) byly tkány ve dvou vlnách, přičemž ve druhé vlně byla lehce pozměněna vazba. Lindin Caribic i tester z MN pocházely z prvního kola, Isolda už má onu „novou“ vazbu. Chtěla jsem tedy srovnat, zda se nebudou lišit vázacími vlastnostmi – nebudu hrát paní tajemnou a vysolím to rovnou: neliší se! 😀

Oba jsou to krásné letní batolecí kousky par excellence. Ta gramáž sice vypadá závratně, ale pocitově se nejedná o žádné tlusťochy – jsou měkké a krásně poddajné. Ne že bych se hnala v nich nosit 3kilové novorozence, na to je jich přece jen trochu moc do ruky, ale od těch pěti, možná šesti kg si myslím, že do Isoldy i Caribicu bez problémů dítě zašňeruje i méně zkušená ruka. Ostatně v Isoldě zhruba od těch 6 kg taky nosíme a v té době jsem se za nějak extra ostřílenou nosičku rozhodně nepovažovala – byla příjemná a měkoučká už jako fungl nová a nevyžadovala téměř žádné zanášení.

Při vázání šátky spolupracují na jedničku, skvěle se dotahují a v úvazu příjemně lehounce pruží. I když je tencel z těch klouzavějších materiálů, (nejspíše) díky vazbě v úvazu Isolda i Caribic dobře drží, nepovolují, neprověšují se a stačí jim jen jeden uzel. Emilčiných 9,5 kg se mi v Isoldě nosí stále velmi pohodlně, s Caribicem na zádech jsem také nezaznamenala žádný problém (byť tedy musím říct, že Adriatic u mě v tomto ohledu o chloupek vede; to je prostě ta vlna, no…).

Jaký je tedy vlastně rozdíl ve zmiňovaných typech vazby? U starších verzí Motionů byla na vrcholku „vlnky“ ve vzoru jedna hodně dlouhá volná útková nitka – to bych pochopitelně locus minoris resistentiae; nevím, jak bavlňáky, ale tencelové šátky byly z toho důvodu na vytahování nitek dosti náchylné. Je skvělé, že na tento problém dokázal výrobce zareagovat a vazbu pak v dotkávce pozměnil – zmiňovaná nitka je v nové verzi zatkaná a osobně jsem u Isoldy nezaznamenala jediný problém – z mého pohledu velmi nenáchylný easy-care šátek.

A co dodat ke vzhledu…? Růžová i zelenomodrá gradace je prostě nádherná a elegantní vzor evokující ručně tkané šátky je pro mě ze všech Loktu Shí jednoznačný top. Kdyby se jednoho dne objevily Motiony i v jiné barevnosti, musela bych se hodně ovládat! 😀