Kokon, nebo také svým rodným ruským jménem Gusljonok, většina zná v jeho klasické podobě – jako látkové nosítko, s větrací kapsou či bez ní (my jsme měly loni na podzim možnost otestovat model kapsou disponující), se širokými ramenními popruhy primárně určenými k nošení zkříženě, které i v dnešní záplavě nových a nových šátkových nosítek rozličných značek zůstává stále populární (co si budeme povídat, velkou roli v tom hraje i jeho dobrá cenová dostupnost). Výrobce Kokonu se ovšem nebojí experimentovat a snaží se neustrnout na místě, což je jistě chválihodné. V jeho nabídce tak naleznete mimo jiné i nosítko vhodné pro malá miminka pod názvem Chick (který jsme testovaly minulé léto) a naopak obrovský Toddler, v němž bych se s trochou nadsázky za pomoci dostatečně zdatného nosiče mohla ponosit skoro i já (dle výrobce vydrží až do závratných 128 cm!!); relativními novinkami jsou i hybridní (polovázací) nosítka a šátkové modely (šité například z nádherných ruských Mokoshí). 

Kokon Komfort je jedním z těchto “experimentů” – je doporučený pro děti od 63 do cca 100 cm a má být někde na půli cesty mezi celopřezkovým a vázacím nosítkem; tedy spojovat jednoduchost a rychlost nahození přezkového modelu, přičemž ony “zadkopruhy” mají poskytovat lepší boční oporu zejména malým miminkům, což má fungovat podobně jako u mei tai.

Myšlenka je to skvělá, ale musím říct, že z provedení jsem lehce rozpačitá. Možná mám už přece jen trochu velké dítě na to, abych tyto zadkopruhy dostatečně docenila. Podle mě totiž tak úplně neplní funkci popruhů jako u vázacích nosítek, kde popruhy přirozeně pokračují pod kolínka nošence – zadkopruhy jsou přišity v místě přechodu bederáku a zádové opěrky, naširoko, a začínají tedy pod zadečkem nošence. Emilce jsem je nebyla schopná přes zadeček nějak rozumně rozprostřít, trochu odstávaly (což je ostatně vidět i na některých promo fotkách, že to prostě na tom zadečku nesedí úplně tak, jak by mělo) a měly tendenci sjíždět. Nakolik zadkopruhy suplují onu zmiňovanou boční oporu a poskytují při nošení malých miminek výhodu oproti klasickému Kokonu, to si vůbec nejsem jistá. V tomto směru se mi jako lepší řešení (i když tedy ne zcela ideální) jeví model Chick.

Jinak vlastně Komfortu nemám moc co vytknout – jen se budu opakovat a mé pochvaly i výtky budou obdobné jako u klasické verze. Široké ramenní popruhy jakožto šátkový tvor na nosítkách miluju a při nošení chrochtám blahem, naopak s jednosměrnými sponami u nosítka určeného k nošení zkříženě se smířit stále nedokážu. Měkký bederák je příjemný, ale s těžknoucím nošencem jednoznačně co do pohodlí čím dál tím víc preferuju bederáky tvrdé (což je pochopitelně individuální). Pokus o nahození nosítka na záda proběhl, ale neúspěšně, protože rozprostřít zadkopruhy do kýžené pozice podle mě samostatně dokáže tak maximálně hadí žena.

Co do polohy nošence (v době testování 22 měsíců/cca 10 kg a 80 cm) jsem byla spokojená. Tentokrát už jsme musely použít rozšiřovače (klasický Kokon na podzim ještě Emilce stačil bez nich) a i s nimi (nebo právě díky nim?) byla prďolka zcela ukázkově podsazená a kolínka měla krásně podpořená. Co se týče velikosti nosítka, dolní hranici mu věřím (i když já osobně bych 63cm miminko nechtěla dávat do rostoucího nosítka obecně), horní plus mínus taky – 80centimetrová Emilka určitě prostor k růstu minimálně co do šířky sedu ještě měla.

Co se týče designu, toto konkrétní nosítko je ušito z krásné modré látky s příměsí lnu, stejně jako námi již recenzovaný Chick, kde jsem ji tolik chválila – vedle šátkových modelů za mě určitě nejkrásnější Kokon!

Za možnost nosítko otestovat děkujeme skupině Nosíme děti!