Složení: 50 % česaná bavlna, 50 % len

Velikost: 6

Gramáž: 250 g/m² (námi spočítaná)

Úvaz: variace na back wrap cross carry s kroužkem, dvojitý kříž

Pozornému čtenáři našeho blogu jistě neuniklo, že miluju tsumugi (zejména pak tsumugi od Kenhuru) a tussah (především tedy opět od Kenhuru). A taky miluju Kenhuru merino, které je heboulinké a vůbec nekouše. Mám totiž doma úžasného vlňáčka Wedmid Navy, kterého jsem koupila ještě v době, kdy v České republice jen málokdo tušil, co je to ta polská značka s klokanem ve znaku. Je to jeden z těch šátků, které nikdy neprodám – je skvělý, dokonalý ve všech směrech a komukoliv jsem ho pujčila, tak se do něj zamiloval! Ale tenhle božan prostě z domu nikdy nepůjde! Ach, to merino, ach, ten vzor!

A pak je tady Kenhuru Shevron a Kenhuru len. Royal Red se k nám dostal díky úžasné „paní Kenhuru“, tedy Darii Lampart, která tento oficiálně ještě nevydaný šátek poskytla české fan skupině k testování, za což jí i skvělým adminkám zmíněné skupiny mnohokrát děkujeme!

Shevron je jeden z těch méně nápadných vzorů v portfoliu této značky; jednou už jsem s ním měla tu čest i naživo (ten modro-tyrkysový bavlňáček mi doteď nedá spát), ale prostě láska na první pohled to nebyla… Ale to nebyla ani totálně minimalistická Strillka a po prvním navázání jsem na ni zcela změnila názor – a stejně to dopadlo i se Shevronem; jeho rudá variace mě srazila na kolena! Nádherná sytá barva bavlny, hedvábně lesklý zlatavý len – šátek, ve kterém si budete opravdu připadat jako královna – ten název rozhodně nelže!

Se lněným klokanem už jsem tu čest v minulosti měla – na krátkou chvíli jsem ho navázala loni na jaře na Velké šátkonosítkové seanci ve Frýdku-Místku, v podobě oranžových lištiček Foxy First Step. Na zadek jsem si z něj tehdy úplně nesedla, což se mi ostatně u lnu v této nepříliš pružné, klouzavé a extramačkavé podobě ještě nikdy nestalo.

Royal Red je, nepřekvapivě, obdobně nepříliš pružný, klouzavý a extramačkavý. Ajajaj, já takovéto šátky fakt nerada! Ale nebylo by to Kenhuru, kdyby v jejich šátku nebyla ještě nějaká přidaná hodnota! Za tu v tomto konkrétním případě považuju onu dokonale jemnou, hebkou, mazlivou bavlnu, která má v zasvěcenějších nosících kruzích zcela zaslouženou pověst jedné z nejlepších bavln v šátkovém světě vůbec. Vázat šátek z ní utkaný je jako chumlat se do sametu, přičemž „vata-kouzlo“ (tedy skvělá nosnost naprosto neadekvátní nízké gramáži) je u ní tak nějak samo sebou. 🙂

Ano, je to klouzavec, ale jinak jsem s ním při vázání neměla větší problém, dotáhnout šel bez problémů (byť to tedy není žádná napružená žvýkačka), v úvazu se neprověšoval a nějak zásadní povolování jsem při nošení nezaznamenala. Nutno říct, že ve většině případů používám na zakončení kroužek, ať je šátek jakkoliv dlouhý – v tom šátek neprokluzoval a nepovoloval; jako bezproblémový jednouzlový držák mi ale Royal Red úplně nepřipadal. Nepružnost lnu mi na ramenou pak zcela vynahradila zmiňovaná bavlna; 10 kilo se krásně rozložilo na ramenou a i delší trasu jsme zvládly zcela s přehledem.

Testovat tohoto krasavce byl každopádně velký zážitek! Přestože je len takový protipól chumlavého merina a ve své podstatě i jemně pružného tsumugi, byla jsem moc ráda, že jsem ho mohla konečně pořádně vyzkoušet i v podobě, v jaké ho produkuje Kenhuru. Royal Red je nejspíše nejkrásnější červený šátek, jaký jsem kdy viděla – a pochybuju, že krásnější červenou na šátku ještě někdy uvidím! Jak už jsem se v minulosti několikrát přiznala, nádherným šátkům já ráda odpustím kdejaký nedostatek – na tomto úžasném unikátu toho ale mnoho k odpouštění není. Byť to není co do vázacích vlastností stoprocentně můj šátkový vkus, v našem komínku by zejména přes léto určitě nezahálel!

Darii a české FB Kenhuru skupině ještě jednou děkujeme za zprostředkování tohoto testování a budeme se těšit na další!

Ještě se na závěr musím pochlubit. Shevron Royal Red je oficiálně (ještě) nevydaný šátek a (prozatím) nemá své promo fotky. A když se podíváte na Slingofest… Voilà! https://slingofest.com/wrapPage/kenhuru-sling-shevron-royal-red-wrap?modelId=31862 Ano, vidíte správně, naše fotky! 😀 Kdo to byl, kdo je tam vložil, to nemám nejmenší tušení. Každopádně tomu akčnímu anonymovi tisíceré díky; je to pro nás (zejména pro mého šikovného manžela, který tentokrát fotil) obrovská čest, viset vedle tak úžasné umělkyně, jakou je Ania Pilip, dvorní fotografka Kenhuru!