Složení: 60 % bavlna, 40 % vlna

Gramáž: 205 g/m² dle výrobce, 275 g/m² námi spočítaná

Velikost: 7

Úvaz: kříž s kapsou uvnitř s roztaženými popruhy

Asi neexistuje větší legenda mezi výrobci šátků než německý Didymos, který založila už v roce 1972 maminka čtyř dětí Erika Hoffmann. Příběh Didymos (což v překladu ze starořečtiny znamená „dvojčata“) se ale začal psát už o rok dříve, kdy se Erice narodila dvojčátka Lisa a Tina a ona v tradičním šátku ze střední Ameriky našla svého nejlepšího pomocníka. Až si zase někdy se svým miminkem v šátku budete na ulici připadat jako exot, vzpomeňte si na Eriku, jaké pozdvižení před téměř 50 lety musela se svými dětmi způsobit na malé německé vesnici!

Když někdo něco dělá bezmála 50 let – a navíc úspěšně, a to v minimálně v celoevropském měřítku, tak zákonitě něco dělá správně. Didymos rozhodně není výjimkou – všechny šátky této značky, které jsem kdy měla v ruce, jsou ve své kategorii a určení v mých očích prakticky dokonalé! Jejich novorozenecké pavučinky jsou přímo pověstné; například taková Prima Aurora se dá označit za etalon novorozeneckého šátku – a podobných pavučinek pro nejmenší miminka různého složení má Didymos ve svém arzenálu nesčetně. Jeden úžasný kousek této značky, shodou okolností také zelený krasavec, dokonce i dlouhodobě bydlí v našem šátkovém komínku – Ada Iris, supernosný konopný elegán, v jednom ze „signature“, elegantních etno vzorů, které miluju! Jaká škoda, že zrovna nejsou úplně v kurzu, ale dle mého názoru je to prostě klasika, která nikdy nezestárne!

Další z již dávno klasických didy-vzorů je Pfau a samotný Junos je navíc opravdový šátkový dědeček, jelikož byl vydán už v roce 2012 (mimochodem, na šátcích Didymos najdete dokonce i cedulku s rokem výroby!) – se starším šátkem jsem se nejspíš ještě nikdy nesetkala a musím říct, že jsem byla příjemně překvapena jeho stále velmi slušným stavem. Pravda, merino už pustilo hodně znatelný chloupek, nadto nekoresponduje udávaná a spočítaná gramáž a šátek je hodně úzký (pouhých 57 centimetrů) – nicméně Junos jsem zkoumala horem spodem, vázala a dumala, jestli nemůže být sražený, ale vzhledem k vlastnostem a délce (celých 545 cm!) jsem tuto možnost velmi rychle zavrhla. Asi těžko ale budu někde hledat takovýto archivní kousek ke srovnání – každopádně mě všechno vede k závěru, že se tento konkrétní šátek do těchto ne zcela standardních rozměrů dlouhodobým nošením jednoduše vytahal.

Jak jsem psala, Junos má jemný merinový chloupek a mě, frfňavou citlivku co se kousavých příměsí týče, pravda malinko hryzal. Co do vázacích vlastností a chování v úvazu to ovšem je miláček! Tenký, poddajný, nepříliš klouzavý a při pohybu lehce pružící, jak se na meriňáka sluší a patří. Tak či onak, řádně zakapsovat batole do takto úzkého šátku je velmi obtížné a o úvazy typu batoh jsem se ani nepokoušela; ve dvojitém kříži a kříži s kapsou s roztaženými popruhy jsem si ale 10kilovou Emilku ponosila pohodlně. Pro menší děti a zejména pak v chladnějších měsících bude ale tento šátkový pamětník jistojistě velmi příjemný společník. Vzhledem mě pávi pravda neokouzlují tolik co jemná geometrická didy-elegance, ale zelenou miluju prakticky v jakémkoliv odstínu!

Závěrem ještě jednou musím zopakovat – Didymos rovná se kvalita. Tu prověřuje především čas a to u Pfau Junos platí dvojnásob – jsem přesvědčená, že nosící dědeček zvládne odchovat ještě několik spokojených nošenců zcela bez problémů!