O rebozu se v poslední době hodně mluví a o jeho rozšíření v našich krajích se zasazují především duly a porodní asistentky. Krok „s dobou“ pak také drží některé české porodnice a v práci s rodičkami tento typ šátku využívají. Co to ale je rebozo, jak vypadá, k čemu se používá a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Vše si povíme v tomto článku.

Antama

Antama

Rebozem se označuje krátký šátek, který se používá především v těhotenství, během porodu a po porodu. V tomto článku se chci bavit především o rebozu mexickém, nastíníme si ale i další možnosti a typy, se kterými se můžete setkat:

1. Mexické rebozo

Mexické rebozo je typicky v délce od 1,8 do 2,7 metru, můžete se ale setkat i s šátky mírně delšími.
Šířka je typicky 65-75 cm a gramáž 230-265 gsm.

Rebozo je široká šála, která se používá v částech jižní Ameriky v každodenním životě, například jako ochrana před sluncem, kdy zakrývá ramena nebo hlavu či jako odznak identity a módní doplněk a často se dědí z generace na generaci.
V domorodých jazycích překládáme rebozo také jako „ženský závoj“ či „tkanina tisíce barev“.

Použití během těhotenství:
Tradičně se rebozo používá uvázáním kolem pasu, aby podpořilo rostoucí těhotenské bříško. Ženy na venkově obvykle vykonávají hodně fyzické a manuální práce bez použití strojů a rebozo jim poskytuje pevnou podporu a pohodlí.
Udržení těla, dělohy a ledvin v teple je základní součástí tradiční přírodní Mexické medicíny.
Rebozo se používá rovněž k těhotenským masážím.
Benefity tohoto použití jsou například uvolnění pánve, dělohy a vazů, aby mělo miminko více místa k zaujmutí optimální polohy k porodu.

Použití během porodu:
Ke zmírnění bolestí a k většímu uvolnění pomocí jednoduchých houpavých pohybů.
Vytvoření porodního prostoru a soukromí, může sloužit rovněž jako bondingová dečka.
Rebozo v rukách zkušené porodní asistentky může sloužit také k upevnění správné polohy dítěte k porodu (Spinning Babies), k léčbě neplodnosti apod.
Pouhé pozorování, slova či použití reboza je zásahem do porodu, který musí být vždy zvážen a je opravdovým uměním vědět, kdy si sednout na ruce a kdy „zásah“ provést.

Po porodu:
Rebozo lze použít také v poporodním období. Během těhotenství se duše a tělo matky rozšíří, aby přijaly a předávaly nový život a obřad se tradičně provádí v Mexiku, aby se tělo fyzicky a energeticky uzavřeno a pomohlo orgánům a děloze vrátit se na jejich správná místa, aby pomohly v životním přechodu a uzavřely duchovní cyklus.
Obvazování břicha je rovněž velmi výhodné během menstruace, kdy pomáhá ulevovat od bolestí podbřišku a zad.

Nošení:
Rebozo se používá tradičně také k nošením miminek a lze jej provádět s tím stejným, které dříve doprovázelo ženu během těhotenství a porodu. Váží se jednoduché úvazy na bok či na záda.

V čem je mexické rebozo jiné než ostatní dostupné druhy? Mexické rebozo je ručně tkané, používají se tedy silnější příze a vazba je nejčastějí plátnová. Díky této kombinaci je šátek méně pružný (nepruží tolik diagonálně), lépe drží v úvazu  a má menší tendenci se povolovat. Protože v latinské americe plní reboza funkci i estetickou, jsou šátky opatřeny na obou koncích třásněmi a mohou být i různě zdobené.

Indajani

Indajani

Jakou velikost reboza vybrat?

1,8 m - slouží k masážím během těhotenství, které poskytuje školená osoba (dula, porodní asistentka apod.), pro obvazování bříška lze použít tak, že si bříško úvážeme s uzlem na boku nebo na zádech

2,2 m - totéž jako u kratšího šátku, ale je využitelné i pro maminky silnějších postav, s touto délkou už je možné následně nosit dítě s úvazem na bok v úvazech: nešité RS či úvaz na bok s posuvným uzlem

2,7 m - nejvíce variabilní varianta, těhotenské bříško vážeme kolem celého břicha s uzlem nejčastěji na boku nebo pod bříškem. Tento úvaz bývá pohodlnější než u kratších variant, šátek poskytne lepší oporu a je pohodlnější

U silnějších postav pak doporučuji sáhnout ještě po kousek delším rebozu okolo 3 m. V současné době takové najdete u nás na e-shopu pod značkou Mexican rebozo de Oaxaca.

Reboza v délce 1,8 - 2,8 m nabízí značky Indajani a Antama.

Antama

Šátkománie/Indajani

2. Strojově tkaná reboza

Jsou reboza, která jsou utkána stejně jako jsou šátky na nošení dětí (žakár). Pruží tedy diagonálně. U nás takové vyrábí například zn. Loktu She.

Takové rebozo volte v případě, že si chcete hezky podepřít bříško, líbí se vám vhled k šátku a plánujete v rebozu potom také nosit. Díky větší pružnosti než je tomu u plátnových vazeb se nehodí pro poskytování masáží porodní asistentkou, můžete jej však krásně využít pro automasáž zad. Značka Loktu She v současné době nabízí pouze jednu délku a to je 2,8 m, což je z mého pohledu ideální.

Loktu She

3. Šitá reboza - zavinovací šátky

Šitými rebozy mám na mysli jakákoliv ostatní šitá reboza z obyčejného plátna, už jsem se setkala se 100 % bavlněnými, často se ale používá také len nebo konopí, které lépe drhne a opět poskytne lepší oporu. Tato šitá reboza nebývají krátká a široká, ale spíše delší a užší, orientačně kolem 400 x 30 cm. Takový dlouhý a úzký pás si můžete ušít i doma. Je vhodnější pro cílenou terapii na základě zhodnocení fyzioterapeutem, například pro větší zpevnění rozvolněných kyčlí. Většinou není potřeba jej vázat na uzel, ale pouze se založí. V takovém rebozu není možné nosit dítě.

Sipe.cz

4. Bengkung

Velmi dlouhý a úzký pruh látky, orientačně 15 metrů x 20 cm. Využivá se pouze po porodu ke stahování kyčlí a břicha. Začíná se vázat zhruba nad úrovní stydké kosti až vysoko pod žebra. Tato tradice pochází z Asie. Bengkung je vyroben z plátna, které často není ani začištěné a rovněž je možné si jej vyrobit doma.

ibuayurveda.com.au

Pokud tedy váháte, jaké rebozo si vybrat, řiďte se především tím, jaký má být jeho primární účel a jak ho budete chtít používat. A pokud přece jen potřebujete poradit, napište mi <3.

NEJČASTĚJŠÍ DOTAZ Č. 1: Mohu použít klasický dlouhý šátek?

Ano, můžete, pro dlouhý šátek se ale nehodí "rebozo úvazy", ale budete vázat podobně, jako kříž s kapsou:

Jak vázat těhotenské bříško?

V jakém úvazu mohu nosit dítě v mexickém nebo strojově tkaném rebozu?

Jak se váže bengkung?