Uf, tak už to tady máme, jak trefně poznamenala Jana: „Všimly jste si, že v nosících skupinách nejsou čtyři roční období, ale jen dvě? Od března do srpna se denně řeší, jak obléct nošence do tepla. Od srpna do března se denně řeší, jak nošence zateplit.“

Denně odpovídáme na dotazy, jaký šátek si pořídit do tepla či jak obléci děti do šátku. Pojďme se na to tedy podívat pěkně popořádku.

Jaký šátek pořídit?

Když položíte tento dotaz v některé z nosících skupin či mezi nosícími maminkami, nejspíše dostanete radu na nějaký tenčí příměsový šátek se lnem, konopím, hedvábím, Tencelem či bambusem. Někteří zkušenější a odvážnější doporučí i vlnu.

O příměsové teorii vám toho víc řekne Lenka: 😉

  • len – první, co většinu lidí napadne, když se řekne „letní materiál“, nicméně u mě a Lindy se moc velké oblibě netěší. Samozřejmě není len jako len, ale obecně – len je hodně mačkavý a vyžaduje minimálně ze začátku, než se dokonale zanosí, velmi intenzivní žehlení, aby na šátku nevznikly nerozžehlitelné sklady (což je třeba pro Lindu cela diskvalifikující nevýhoda; já si s žehličkou celkem rozumím). Pokud se nejedná o takový ten chlupaťoučký, nopkatý len, pak je většina lněných šátků navíc i hodně klouzavá, nepříliš pružná a zanášení zejména kousků vyšší gramáže není žádný med; některé typy lnu navíc mohou citlivější povahy na holé kůži i škrábat. Na druhou stranu, pokud vám len sedne a nebojíte se žehličky, šátky s jeho příměsí jsou většinou dobře prodyšné, pocitově chladivé a tedy na léto ideální.
  • konopí – svými vlastnostmi je konopí podobné lnu. Je to přírodní materiál, který se stejně jako len musí se žehlit (i když z našich zkušeností většinou méně intenzivně) a než se zanosí a přestane škrábat, tak to taky chvíli trvá. Na druhou stranu ale neklouže a navíc má jednu kouzelnou vlastnost – dokonale odvádí pot, dokonce se říká, že lépe než bambus. Na Lindu je konopí dle jejích slov až příliš velká škrabka, ale já na něj třeba nedám dopustit.
  • Tencel – toto je obchodní název pro lyocel, tedy viskózu vyráběnou z celulózy; ve své podstatě se také vlastně jedná o přírodní materiál. V závislosti na procentuálním obsahu jsou tencelové šátky pocitově chladivé, klouzavé a většinou nepružné (ne, s Lindou to netajíme, že tyto vlastnosti u šátků nemáme rády, nicméně existují tencelové šátky, které milujeme – například božský Nikos od Dekky).

Šátek Nona Serendipity It Was Only a Word (58 % len, 42 % bavlna)

Šátek Didymos Ada Iris Hemp (40 % konopí, 60 % bavlna)

Šátek Loktu She Navis Amphitrite (55 % Tencel, 45 % česaná bavlna)

  • hedvábí – neexistuje snad rozmanitější druh materiálu, který v šátcích najdete – hladké a elegantně lesklé morušové hedvábí; nopkatý a někdy až chlupatý tussah, luxusní japonské hedvábí neboli tsumugi nebo tussahu podobný buret. A zároveň neexistuje úžasnější, chladivější a příjemnější příměs na léto (především pokud se bavíme o morušovém hedvábí nebo tsumugi; hrubší tussah či buret přece jen můžou být někomu nepříjemné) – jen je tedy nutno počítat s náročnější údržbou, tedy až na výjimky s ručním praním a sušením naplocho.
  • přírodní bambus a bambusová viskóza – pozor, nezaměňovat! Byť oba materiály pocházejí ze stejného bambusového lesa, oba mají výborné termoregulační vlastnosti, skvěle odvádí pot a jsou hladké, na pohmat velmi příjemné a obecně nemačkavé, šátky s jejich příměsí se poměrně dost liší svými vlastnostmi. Bambusová viskóza je typická „miminkovská“ příměs, se kterou se výborně pracuje a je měkká už „z krabice“, ale na druhou stranu jako jedna z mála příměsí pocitovou nosnost šátku spíše snižuje. Přírodní bambus je naopak potřeba zanosit, ze začátku je tužší, ale roznošený bambusový šátek vám potom tu trochu úsilí mnohokrát vynahradí – nosnost takovýchto kousků naopak bývá, vztaženo k jejich gramáži, až neuvěřitelná!
  • vlna – mnoho ostřílených nosnic nedá dopustit na její přirozené termoregulační a antibakteriální vlastnosti a v létě si ji nemůžou vynachválit zejména kvůli tomu, že vlna skvěle vyvětrá všechny pachy. Ano, je to pravda; ani durch propocený vlněný šátek nemusíte hned prát, stačí ho vyvěsit a do druhého dne máte už zpět svou lanolinově voňavou ovci. Pokud o některých materiálech platí, že ne každý ho snese, tak u vlny to platí dvojnásob! Opět, není vlna jako vlna; kašmír, angoru nebo některé druhy superjemného merina na holé kůži nepozná ani sebecitlivější frfňa (jako já 😀 ), jiné druhy vlny (například jehněčí vlna) vás pokoušou i přes hubertus a na nošení v létě bych je nedoporučila ani nejhoršímu nepříteli – ale údajně se najdou i takoví tvrďáci, kterým ani extrahryzavá ovce nevadí. Ať je tedy vaše snášenlivost vlny jakákoliv, vysokogramážní vlňáky pochopitelně budou v létě hřát, no, jako tlustý vlněný svetr, ale se šátkem s vlněnou příměsí v nižší gramáži určitě chybu neuděláte ani ve vysokých teplotách.

Šátek Kenhuru Strillka Earl Grey (19 % tussah, 81 % bavlna)

Šátek Dekka Plectrum Jane (77 % bavlna, 23 % bambus)

Šátek Pabelle Slings Makia Ivory (48 % merino, 52 % bavlna)

Tolik k teorii a pojďme se podívat na trošku té praxe. Když je vedro, je vedro … topíte se ve vlastní šťávě, slunko žhne a vy se navíc zahříváte vzájemně s dítětem. To je fakt a sebeletnější šátek na tom moc nezmění. Pokud bych mohla vydat takhle do pléna nějaké prohlášení (opět založené čistě na mých subjektivních dojmech a pocitech), vykašlete se na to! Pořiďte si dva nebo tři tenké bavlněné šátky a prostě je střídejte a házejte do pračky. Vidíte krásný hedvábný šátek, bez kterého nemůžete žít? Kupte si ho, ale s největší pravděpodobností nebude váš tepelný komfort v parném létě o žádný velký kus lepší než v tom obyčejném bavlňákovi. Zachovejte klid, zcela jistě zvládnete odnosit v létě své dítě i v šátku, který jste nosili v zimě. 😉

Šátek Little Frog Spectrolite (100 % bavlna)

Šátek Hopity Rain Spirit (100% ručně barvená mercerovaná bavlna)

Jak si od toho vedra aspoň trochu pomoct:

  • stín – procházky plánuji tak, abych šla ráno nebo k večeru, mám vytipované trasy, kde můžu jít většinu času ve stínu; vítány jsou slunečníky, velké klobouky pro matku, kloboučky a kšiltovky pro dítě
  • vzdušný úvaz – dítě vážu do dvojitého kříže, kříže s kroužkem, klokana, batohu, ring slingu; čehokoliv, kde na sobě nebude mít dítě tři vrstvy hadru a bude pokud možno dýchat i z boku
  • nosítko – v některých případech může být vzdušnější varianta, na trhu jsou i nosítka s letní úpravou, např. letní Lenka 4Ever, Kokon aj.
  • funkční oblečení – nejlépe pro matku i pro dítě, funkční oblečení typu merino, Outlast, Moira aj.
  • savé cosi – mezi sebe a dítě dejte plenu nebo nějaký tenký šátek, aby z vás neodkapával plot, zvláště, když mimčo usne
  • doplňujte tekutiny (vy i dítě) – termoska skvěle poslouží nejen v zimě, ale i v létě, když ji naplníte vodou s ledem; nošenci, pokud se tedy nejedná o zdatného chodce, který toho v mezičase už hodně naběhá a taky vypotí, i v létě v absolutní většině případů postačí kojení

Lenka 4ever – letní verze

Kokon s větrací kapsou

Co nosí v létě Emilka a Helenka?

Do půl roku, někdy se uvádí až do roku věku dítěte, se nedoporučuje mazat opalovacími krémy. Nechme stranou toxic a non-toxic, dětská pokožka je citlivá a není potřeba ji zbytečně zatěžovat nánosy čehokoliv. Holky jsme tedy oblékaly do legínek a triček s dlouhým rukávem. Pokud dítě vydrží mít schované ruce v šátku/nosítku, je možno zvolit i krátký. Na hlavě pak měly většinou klobouček, který poskytoval ochranu krku a obličeji. Něco zastíní i tělo matky, případně její pokrývka hlavy. Od věci rovněž nejsou tenké ponožky. Pokud jste ochotni mazat nebo je dítko už větší, můžete namazat ruce, obličej a plosky a nárty nohou (to pokud nebude mít dítě ponožky či boty).

Funkční oblečení pro nošení i mimo něj, které můžeme s klidným svědomím doporučit, je od značky Little Angel. Je to česká značka, která zaměstnává i osoby zdravotně znevýhodněné, a která má licenci na funkční materiál zn. Outlast, který můžete najít mj. třeba i v termovložkách bot Vivobarefoot. 😉 Výrobce uvádí, že materiál v zimě hřeje, v létě chladí a umí omezit pocení až o 40 %! A to je teda nezanedbatelné číslo.

Na tuhle značku mě vlastně přivedla Lenka, vůbec jsem ji neznala a nikdy o ní neslyšela. A teď? Je to závislost! Úžasně příjemný lehounký, velmi pružný materiál, který bez problémů snese časté praní a dokonce i sušičkování (my s Lenkou statečně sušičkujeme některé kousky i déle než rok a poznat to na nich není ani v nejmenším)! Tady vidím největší výhodu oproti tolik opěvovanému merinu. Upřímně? Mám několik merino věcí a výsledek je ten, že se válí v koši na prádlo a čekají na ruční praní nebo na zapnutí speciálního programu na vlnu. Jenže kdo zapíná pračku kvůli dvěma kouskům oblečení a kdo má s dětma čas na praní ručně, že jo… Správná biomatka rovněž ocení, že k úhoně nepřišlo žádné zvířátko. 😀

Jak můžete vidět na fotkách, Emilka nosí oblečení od Little Angel skutečně od miminka – od velikosti 50 až po současnou velikost 86. A abyste si udělali představu, jak moc natahovací to všechno je – bodíčka velikosti 68 (zavinovací pruhované a světle růžové pruhované) jsem vyřazovala teprve někdy kolem loňských Vánoc, kdy Emilka měřila necelých 80 cm. 

Co se aktuálně nachází v našem šatníku a co se osvědčilo:

  • pokrývky hlavy – kšiltovky, šátky, kšiltovky s krytím krku
  • ponožky a punčochy – potí se vašim dětičkám nohy v celoročních botách a teniskách? Pak je Outlast totální must have! Jo a mají je i pro dospělé!
  • bodíčka – nosí vaše dítě vel. 74? Kupte bodíčko vel. 86 od Little Angel a garantuji vám, že minimálně do velikosti 92/98 ho vynosí. Bodíčka vyrábí v několika různých střizích, které bez výjimky nedělají velký výstřih, nepadají z ramen, jsou veeeeelmi pružné a zároveň úzkého střihu, takže opravdu sedí krásně +- 2 velikosti s přehledem. A to se vyplatí! Do velikosti 68 jsou navíc k mání i zavinovací bodíčka, která vám ušetří spoustu nervů při oblékání a opět krásně sedí u krčku. Zároveň v nabídce Little Angel najdete i bodíčka bez rukávů („bodíčková tílka“) – pokud jste se smířili s tím, že dítěti budete mazat celé ruce, tílko je skvělá investice, v zimě jsem ho dávala jako zateplovací a zároveň protipotící vrstvu a taky jako ochranu zádíček, když si dítko vezme tričko.
  • trička a tílka pro dospělé – pokud už jste zjistili, jak skvělý je tenhle matroš pro vaše nejmenší, rozhodně potřebujete aspoň jeden kousek i pro sebe. 🙂

Tip & Trik: tenké funkční legíny a bodíčko, které využijete v létě, využijete rovněž v zimě jako spodní vrstvu.

Co říct závěrem? Nošení v létě není žádná věda a nejspíše se obejdete bez všech těch speciálních materiálů a příměsí. Pokud však můžete a chcete utratit nějaké korunky, doporučovaly bychom se poohlédnout po funkčním oblečení a s nosícími pomůckami si až tolik nelámat hlavu.

Protože Little Angel prostě milujeme, nemůže chybět na našem e-shopu. A co nemáme, to objednáme 😉