Po dlouhé době je zde recenze od nás obou, tedy od Lenky i od Lindy – a rovnou je to recenze v tomto období nad všechny očekávaná, a to na water slingy! Obecnou omáčkou kolem těchto (nejen) letních pomocníků vás tentokrát provede Linda a já (Lenka) se do toho budu snažit vnést svůj úhel pohledu tím, co bude psáno kurzívou. Už teď ale prozradím, že to je teprve první část naší velké recenze na water slingy! V prvním díle recenze se budeme zabývat těmi pravděpodobně nejznámějšími vodními šátky, japonským lowcost Sukkiri, resp. správně psáno SUKKIRi (pravděpodobně japonským, protože výrobce „Lucky Industry“ nebo taky „Lucky Japan“ je tajemnější než hrad v Karpatech a stejda Google o něm nechce nic pořádného vyplivnout, jen recenzi malajsijské nosící blogerky June s informací, že „Lucky Industry Co. Ltd was founded in 1934 and is the oldest and most trusted baby carrier manufacturer in Japan“) a water slingem z druhého strany cenového spektra, slavným holandským Artipoppe. Jako třetího do party jsme si vzaly water sling od tureckého výrobce šátků a nosítek Neko.

SUKIRRi

Délka: 185 cm (rovný konec)

Šířka: 69 cm

Váha: 228 g

Gramáž: cca 140 g/m2

Cena: cca 1000 Kč

Linda: 

Když jsme chystaly tuhle recenzi, čekaly jsme poměrně jasný výsledek, ale to, co se stalo jsme nečekaly vůbec… Ale všechno pěkně popořádku.

Na začátek si řekněme pár slov o tom, co to je water sling, či chcete-li aqua sling, a k čemu slouží. Šátek, jak již název napovídá, je určen do vody, bazénu, sprchy apod. Jedná se o krátký šátek s kroužky – ring sling, který je z umělého materiálu, nejčastěji 100% polyesteru. Díky tomu rychle schne a není náchylný na poškození chlórem, mořskou vodou či sluncem. Protože se nejedná o šátek tkaný, nemůžeme od něj čekat stejné vlastnosti. Jestliže se obecně říká, že ring sling není díky jednostranné zátěži vhodný na delší nošení, ale spíše na poponášení, v případě water slingu to pak platí dvojnásob.

Možná si říkáte, proč tak složitě začínám, když je to přece jasné. No zkrátka proto, že někdo může mít pocit, že si koupí water sling a odnosí s tím dítě během celé dovolené či během celého léta. A tady bych právě byla velmi opatrná…

Ač byste to možná neřekli, ve water slingu může být dítěti dost horko. Polyester je pořád polyester, i když má v sobě díry, rovněž může dítěti způsobovat otlaky pod kolínky a být nepohodlný – týká se především kombinace těžšího dětí a delšího nošení. Naštěstí ony si ty děti samy řeknou a dají vám velmi rychle najevo…

Moje první zkušenost s water slingem byla letos, tedy s Adamem, který má rok a čtvrt a 10 kg. To se docela hodí, protože to je takový zlomový bod, kdy už docela poznáte, co vaše tělo a šátek vydrží.

Byli jsme na bazéně a moje čilé, velmi aktivní a rádo zkoumající dítě po příchodu úplně ztuhlo. Odmítal si hrát, cákat vodu, nezaujala ho skluzavka, hračka, zkrátka nic. Nu dobrá, vytáhla jsem připravené Sukkiri a šly jsme si všechno prohlídnout spolu. Obešli jsme celý areál, podívali se do brouzdaliště, hlubšího bazénu, prozkoumali sprchy a tobogán. Adam vypadal velmi spokojen, na všechno ukazoval a žvatlal a až po půl hodince si řekl, že stačilo a že je připravený zkoumat sám. No… od té doby už jsem ho do žádného šátku nedostala, protože řádil jako drak. Touto svojí zkušeností chci přiblížit hlavní výhodu, kterou podle mě tento typ šátku má. Děti jsou ve vodním prostředí často poprvé, podruhé, všude je spousta lidí, necítí se komfortně. A vy s sebou třeba máte ještě druhé dítě, kterému se musíte věnovat a přece jen v matčině či otcově náruči se seznamuje s okolním světem nejlépe.

Během té doby, kdy jsem nosila na souši i ve vodě jsem byla velmi příjemně překvapená, že oproti mého očekávání se šátek nepovoloval, nebyl nepohodlný, dokonce bych řekla pohodlný naprosto srovnatelný s tkaným šátkem. Zkrátka žádný problém. To bylo opravdu nečekané! 

Sukkiri je z lesklého polyesteru, který má na sobě v porovnání s oběma dalšími testovanými water slingy méně ok a oka jsou spíše podlouhlá. Díky tomu tolik nepruží a pevně drží v kroužku, který je velikosti S (druhé dva testované šátky mají velikost kroužku L), což může hrát také svoji roli. U kroužku je pak navíc (a v tom je také jediný) umístěna kapsička. Myslela jsem si, že je tam z důvodu snadného „sbalení“, ale na stránkách prodejců jsem se dočetla, že má sloužit na úschovnu drobností. No… budiž. Za zmínku stojí, že všechny tři testované šátky mají kroužky kovové, což je pro mě hlavní kritérium bezpečnosti, zkrátka do šátku s plastovými kroužky bych dítě nedala (takové šátky můžete často najít na Aliexpressu).

Čili celkový dojem ze Sukkiri velmi dobrý! Snad jen kdyby si odpustili ty velké ošklivé štítky.

Lenka:

Moje první ostrá, resp. mokrá zkouška proběhla také až letos – první water sling (pravděpodobně bezejmenný alíčkový; po přesném původu jsem, přiznám se, nepátrala), se mi do ruky dostal zhruba před 2 lety, tedy když měla Emilka 2 roky a vážila kolem 12 kg. Bylo to úzké, pružilo to, dotáhnout se to pořádně nedalo; plastové kroužky nezanechaly bůhvíjaký dojem (a ano, tušíte správně, Emilce se tom vůbec nelíbilo a snažila se co nejrychleji vyskákat). A navíc Emilka nikdy nebyla žádný vodní tvor, pobyt v bazénu ji odjakživa obtěžoval (diplomaticky řečeno; výrazy, které opravdu sedí na její tehdejší vztah k vodním radovánkám, jsou spíše „hrůza, děs a hysterie“). Rok na to, ve 3 letech, už vzala zavděk kruhu a rukávkům, no a Maruška se ještě loni v létě koupala v úplně jiném bazénku. ?

Takže ten pravý čas na water sling nadešel až letos – jeho využití v našem případě a celkový nosící zážitek je ale přece jen hodně odlišný od Lindina. Maruška totiž nechodí, ještě ani stabilně nesedí a byť má k vodě podstatně lepší vztah než Emilka (i když stále ostražitý), k tomu, aby se sama cachtala v brouzdališti, má ještě daleko. Navíc je výhradní (a opravdu vděčný) nošenec a v šátku je zvyklá spát, tím pádem čas strávený ve water slingu zabírá vždy značnou část dne stráveného na koupališti. Jak tedy fotky napovídají, v Sukkiri jsem v ten den poctivě odnosila pěkných pár hodin a dokonce si v něm Maruška dala poledního šlofíka. 

Přiznejme si to – Sukkiri fakt není hezký; podobá se levným alíčkovým water slingům – tenoulinký tahavý polyester nizoulinké gramáže, „méně děr a více hadru“ a srandovní malinké Skové kroužky, no nečekala jsem od něj mnoho. Ale konečný dojem byl velmi dobrý. 

On je totiž hodně široký, celých 69 cm, což velmi napomůže tomu, že se váha na rameni dobře rozloží – prostě to jen potvrzuje to, co tvrdím už mnoho let – na pohodlné nošení v ring slingu nepotřebujete šátek vysoké gramáže! U water slingu z tahavého polyesteru nečekejte nosící zážitek z jiné dimenze, opravdu to není nic víc ani nic míň než „děrované plavky“, ale musím říct, že Sukkiri jistě předčilo mé očekávání. V Skových kroužcích pěkně držel, nepovoloval ani po dobré půlhodince cachtání v bazénu, slofík na suchu zvládnul bez mrknutí oka. Kombinaci malé velikosti kroužků a relativně širokého šátku přičítám to, že jsem právě v Sukkiri měla ze všech tří water slingů při nošení tak nějak „nejpevnější“ pocit. 

Na tomto místě bych ještě chtěla trochu zmírnit obavy těch, co vlastní water sling s plastovými kroužky, pokud je nahlodala Lindina úvaha o jejich bezpečnosti – plastové kroužky má například i water sling od MaM, což je zavedená skandinávská „nosící“ značka (dokonce jsem našla informaci o tom, že tyto kroužky mají testovanou nosnost v tahu 500 kg). 

Zpět k Sukkiri – co určitě oceníte, zvláště pokud se vám podaří si trochu připálit ramena, je to, že je Sukkiri opravdu hladký a jemný na dotek. Šířka šátku navíc zajistí, že se jeho dolní okraj nezařízne juniorovi pod kolínka, ale že je objem šátku tvořící kapsu pěkně podpoří. Délka kolem 180 cm je navíc zcela adekvátní pro každou velikostní a váhovou kategorii; dokonce bych ho snesla i kratší, aby kolem mě v bazénu nevlál cíp dlouhý jako vlečka (zastrkávala jsem ho pod dolní okraj na zádech) a po vystoupení na souš se mi neplácal jako zmoklý šos u kolen. Sukkiri je ale ze všech tří water slingů nejkratší a tím pádem v tomto ohledu nejméně otravný. ?

Ještě stran kapsičky – já jsem teda narozdíl od Lindy našla fotky šátku do této kapsičky vsoukaného (sama jsem to zkusila – viz foto, a funguje to), takže v tomto ano, je praktická. Ale tak škaredá…! ? Jen se podívejte, jak to na tom rameni ošklivě trčí… A ten štítek je fakt estetická ťafka přímo mezi oči. 

Každopádně – u Sukkiri hodnotím poměr cena-výkon jako více než výborný (i když je trošičku ošklivý…). 

Neko Slings

Délka: 196 cm kratší cíp, 210 cm delší cíp

Šířka: 65 cm

Váha: 155 g

Gramáž: 79 g/m2

Cena: cca 1000 Kč

Linda:

Do zkoušení dalšího water slingu jsem se už vrhla po hlavě, přece jen jsem už trošku věděla, co čekat a tak přišlo na řadu Neko. Neko je, dá se říci, dost podobné, opět polyester, jen ne tolik lesklý a s mnohem větším počtem ok. Působí lehčím a tenčím dojmem a trochu více pruží. Kroužky jsou také hliníkové, ale větší. Stejně jako v Sukkiri se mi v něm nosilo velmi dobře, nepovoloval se, byl příjemný na souši i ve vodě a synek vypadal spokojen. Jako bonus testované Indigo má krásnou jasnou barvu a působí elegantnějším dojmem než první testovaný šátek. Možná tomu dost napomáhá i absence toho ošklivého štítku. Ze všech tří water slingů je Neko nejskladnější a nejlehčí.

Lenka:

Neko je náš „domácí“ water sling, takže s ním mám nanošeno a načvachtáno nejvíce. V porovnání se Sukkiri je o něco málo užší (ale stále v mezích toho, do čeho se dá zakapsovat i zdatný toddler) a je delší. Je sice pravda, že díky tomu jeho cíp leccos zakryje, ale extradlouhý water sling s možností nošení na zádech asi nedocení ani ty nejextrémnější nosící supermatky. Na druhou stranu je opravdu tenoučký a lehoučký jako pavučinka, takže ani ten dlouhatánský cíp není problém zastrkat na zádech pod lem, a tak mi nakonec nevadí a nikde nepřekáží (to nepřekážení v praxi doceníte zejména ve chvíli, kdy budete muset v bazénu obstarat ještě staršího sourozence). 

Ne, nešálí vás zrak, ta gramáž mi opravdu vyšla 79 g/m2. Když se podíváte na detailní fotky, hned vám bude jasno, že to není hausnumero, ale údaj blížící se skutečnosti, protože narozdíl od Sukkiri je zde poměr „hadr-díra“ opačný – Neko ani tak není „hadr“ jako „samá díra“; opravdu velmi lehká, průsvitná síťka. Není ani tak heboučký jako Sukkiri, ale je také velmi měkký a dost pravděpodobně ho snesete i na lehce připáleném rameni – nějaké znatelné či nedejbože bolestivé otlaky a otisky mi nezpůsobil ani po více než hodinovém nošení. 

Oproti Sukkiri mi ale přijde o něco pružnější a ve vodě jsem ho musela sem tam dotahovat, hlavně když se Maruška rozhodla činit pokusy o vyproštění – na pevnině jsem ale problém neměla; i když má Neko Lkové kroužky, šátek v nich neprokluzuje. A taky díky velmi výhodnému poměru hadr-díra schne přímo rychlostí blesku a lze ho složit do opravdu drobného, lehoučkého balíčku.

„Síťovitost“ Neka s sebou přináší ještě jednu pro mě docela nečekanou výhodu – využití ve sprchách! Každý, kdo kdy byl s nechodícím, nestojícím miminkem na bazéně, určitě ví, že by při sprchování, když není kam miminko bezpečně odložit a kde ho namydlit, aby vám nevyklouzlo z rukou jako malá slizká rybička, potřeboval ještě nejméně jeden pár rukou. S Nekem tento odvěký boj odpadá; při troše snahy není problém svléknout plavky ani ze sebe, ani z miminka, a to aniž bych musela jakkoliv povolit úvaz, a přes síťovinu jde miminko krásně namydlit a umýt! Prostě zázrak!

Neko sice není měňavý elegán s lesklými kroužky, kterého byste si bez mrknutí oka vzali pomalu i do divadla, ale dle mého názoru navázaný vypadá fakt dobře, hlavně Indigo a Black, ty si myslím můžou směle konkurovat i slavnému APčku. A právě kvůli vzhledu, protože jsem přece jen marnivá ženská (i když zrovna na tom bazéně bych aktuálně radši byla spíš neviditelná, než aby mě každý okukoval ?), bych si Neko vybrala před cenově srovnatelným Sukkiri. 

Artipoppe

Délka: kratší cíp 194 cm, delší cíp 216 cm

Šířka: 55 cm

Váha: 211 g

Gramáž: 138 g/m2

Cena: cca 4000 Kč

Linda:

No… a teď to přijde, dámy a pánové, podařilo se nám od naší velmi laskavé kamarádky z ostravské nosicí skupiny vypůjčit water sling značky Artipoppe. Šátek opředený bájemi o úžasném revolučním materiálu, nadpozemské nosnosti a kráse a zkrátka nejlepší a nejskvělejší water sling, potažmo ring sling celého nosícího světa. Jo a tenhle vtip o sloníkovi znáte?

– Jak se máš? Dlouho jsem tě neviděl!

– Výborně, člověče, pořídil jsem si slona.

– Slona? Co s ním?

– To je ti báječná věc. O krmení se nemusím starat, spase mi trávník, takže ho mám jak golfový hřiště, umeje mi auto, děti si ním hrají. No fakt skvělý.

– To zní dobře. Na kolik přijde takovej slon?

– Tak většinou kolem třiceti tisíc, ale že jsi to ty, prodám ti ho za dvacet.

– Fajn, domluveno.

Potkají se po pár týdnech:

– Teda ty jsi mi dal! Trávník zdupanej, stromy olámaný, všude samý hovno, rozsednul mi auto, děti se ho bojej a manželka se chce rozvádět!

– Nehezky mluvíš o sloníkovi, takhle ho neprodáš…

Až budete číst podobně nadšené recenze čehokoliv, vzpomeňte si na něj.  A to říkám se vší pokorou i vzhledem k našemu blogu. Zkrátka osobní zkušenost je osobní zkušenost.

Nuže… Testovaly jsme barvu Turquoise, což je podle mě druhá nejkrásnější barva – na první místo dávám s dovolením Pink.

Artipoppe je na první pohled rozdílný tím, že má kroužky lesklé (Neko i Sukkiri mají matné), je oboustranný, tedy z každé strany má mírně odlišnou barvu, což je opravdu velmi krásné a efektní a samotný materiál je hustě dírkovaný, okatý (podobně jako Neko). Co je ale zásadní, není placatý. Je nadýchaný a možná bych ho lehce přirovnala k houbě. Mezi světlejší a tmavší stranou se opravdu nachází tisíce jemných nitek, které tyto dvě vrstvy spojují a dělají onu nadýchanost. Díky tomu i v úvazu vypadá na první pohled jinak a z kroužku pak tvoří elegantní sklady. No krása pohledět, to zas jo. 

Jako čekala jsem lehkou drátěnku už podle obrázků, ale ona je to fakt drátěnka! Není to vůbec měkoučké a jemňoučké! Tak moc mě to šokovalo, že jsem běžela za Lenkou, jestli sním nebo bdím, že mě to fakt hryže už na pouhý dotek. No… měla z toho úplně stejný pocit. A tento pocit se ještě prohloubil při navázání, rameno si stěžovalo, synek si stěžoval, nechtěl se vůbec nechat navázat a rychle zdrhal. Ono to u batolete není nic zas tak divného a tak jsem další pokus odložila na druhý den a do bazénu. Přiznám se, že při vzpomínce na drátěnou zkušenost se mi vůbec nechtělo znova navazovat, ale touha zjistit, jestli se to třeba přece jen ve vodě nezlepší nebo jestli jsem neměla jenom blbý den, byla silnější. Nebudu vás napínat, lepší to nebylo. Rameno jsem měla dohryzané i tentokrát, tento nepříjemný pocit přetrvával i po sundání a jako bonus jsem si odnesla pěknou „tetovačku“, tedy obtisknutý vzorek materiálu na rameni. Když se vám dostane do ruky kousavý šátek, který ale třeba dost unese, tak si holt řeknete, že ho budete nosit přes tričko nebo třeba… že se to zanošením zlepší, ovšem u 100% polyesteru, který je určený do vody, čili na nahé tělo obou zúčastněných tyto rady asi moc fungovat nebudou, že. Ach jaká škoda, těšila jsem se, že posoudím pocitovou nosnost, protože jsem čekala, že bude výrazně vyšší u této značky, ale je mi líto. Ten pocit na rameni byl tak nepříjemný, že zakryl vše ostatní a po 10 minutách boje jsem to vzdala. Adam už v tom nehodlal být ani o chvíli déle.

Od mého souboje s tolik opěvovaným AP water slingem ve mě neustále hlodá otázka. Opravdu jsem jediná? Opravdu tento skvělý, úžasný, nádherný water sling takto působí jen na mě (a Lenku)? Jsme tak zaujaté? Nebo je to zkrátka jako s lodičkama od Manolo Blahnika, za které dá Carrie 1000 dolarů a i když z nich bude mít do krve rozedřené nohy, nikdy nepřizná, že jí jsou nepohodlné a naopak je bude mezi všemi vychvalovat? Víte co, napište mi, vy všichni, co jste tenhle hadr vyzkoušeli, napište mi a sdělte mi své pocity. Já to unesu, že jdu zase proti proudu a že se na mě zase sesype vlna kritiky, ale já to musím vědět. Je tam někdo, kdo to vidí stejně? Halooo?!

Lenka:

Lindin „sloník“ na APčko sedí, ale pro potřeby své recenze pro vás mám ještě jedno přirovnání – císařovy nové šaty. Poddaní jsou povinni císaře obdivovat a souhlasit se vším, co císař řekne, a musí se jim líbit to, o čem prohlásí císař, že je k líbení. Až to nevinné dítě, nesvázané společenskými konvencemi, se odváží vykřiknout, že císař je nahý! 

V nosícím světě se vyskytuje pár takovýchto císařů a císařoven se širokou fanouškovskou základnou, jejíž členové, oslněni a ohlušeni jeho majestátem, budou se svým vladařem bezvýhradně souhlasit a budou se do krve rvát za to, že jsou to oni (resp. on, jejich vládce, slunce jejich jasné), kdo mají pravdu. A není to případ jen „Anči“ z Artipoppe. 

Chci tím říct, že v případě podezřele jednostranně vychvalovaných šátků či nosítek vůbec nemusí jít o „sloníka“, tedy o false advertising, ale o jakousi stádní kulturu. „Takhle to má být, je to super a nechceš-li být za blbečka, budeš to chválit taky.“

Lehký kulturní šok jsem prožila už při setkání s nosítkem Zeitgeist od tohoto výrobce, ale budiž, toto je krajně individuální a nebudu hlásat, že nosítko, které nesedí zrovna mně, je obecně úplně blbé. Ale u APčkového water slingu si do zástupů AP fanynek dovolím zařvat, že císař je nahý…! Resp. císař by byl velmi rychle oblečený, kdyby měl tento water sling navázat na holou kůži…

Ano, je krásný, přímo nádherný, až oči přecházejí! Měňavý efekt je dán tím, že materiál má dvě vrstvy – není to placatá látka, ale 3D struktura – dvě síťky odlišných barev (v tomto případě tyrkys a černá) spojené tisíci tenoulinkých niteček – snad jsou naše detailní fotky dostatečně vypovídající. Chápu, že takovýto high-tech 3D materiál nebude žádná láce; ostatně celkové provedení je přesně takové, jaké od Artipoppe, nekorunovaného krále (či spíše královny) nosícího světa, očekáváte – tedy dokonalé.

Jenže je to škrabka. Juniorka pravda narozdíl od Adámka nespokojená nevypadala, ale moje rameno plakalo. Už navazování nebylo nic příjemného – musím přiznat, že ze všech tří water slingů se feeling při navazování nejvíce blížil tkanému šátku; pruží ze všech nejméně a v kroužcích drží jako helvetská víra. Srovnejte si, kde mám konec cípu u pružného Neka a pevnějšího APčka – Neko mi sahá podstatně níže, a to i když je v „klidovém“ stavu o malinko kratší – v úvazu se totiž více natáhne.

Byť je spočítaná gramáž nizoulinká podobně jako u Sukkiri, má v ruce podstatně větší objem, a to z toho důvodu, že má onu zmiňovanou „houbovitou“ 3D strukturu (a i proto mě vlající cíp u APčka obtěžoval nejvíce ze všech tří šátků, protože pro jeho objem a škrabkovitost mi bylo jeho cpaní za dolní lem na zádech příjemné asi jako nehty po tabuli).

A už jsem zmínila, že je překvapivě úzký (jen 55 cm)? Good luck s kapsováním metrových tříleťáků, pokud si ho někdo chce pořídit jako „nejnosnější water sling“. 

Ano, ráda budu věřit, že ho někdo považuje za „nosný“ – není to tenoučká pavučinečka a do ramene se vám jeho okraje ani při prasáckém rychlovázání nemají tendenci zařezat (a tuším, že tomu tak bude i s podstatně těžším dítětem, než je 8kilová Maruška)… Nicméně, že na „nosná“ RSka nehraju, to jsem psala výše, a proč tomu tak je, to už jsem rozebírala ve vícero článcích (třeba v tomto). Také je třeba podotknout, že hlavní, primární a prapůvodně zamýšlené využití water slingu je VE VODĚ. A voda nadnáší, že ano? Takže i 12kilový macek najednou v bazéně nebude vážit „nic“ a „nosný“ water sling vám tam bude tak trochu, ehm, k prdu.

ALE… to vážně žádnou z AP fanynek ta síťka neškrábe? Žádná z nich nemá na rameni bolestivě otlačený vzorek jako já…? Odmítám tomu uvěřit; tohle je takové 2v1 – water sling a zároveň účinný peeling. Na připálené rameno by si ho pak zvládl dle mého názoru navázat jen masochista.

…ale jistě, jak říkávala moje babička, “parádo, trp!” ? Zde přirovnání k lodičkám od Manola sedí jako zadek na hrnec – je to krásné a je to drahé, tak prostě ve spolek tvrďme, že je to dokonalé!

A to jsem se ve své recenzi chystala být ta diplomatičtější… No, zase to nevyšlo…! ?

Neděláme si s Lindou iluze, že by naše recenze mohla mít jakýkoliv dopad na jeho prodej či předprodej, ale máme jednoduše pocit, že už to KONEČNĚ muselo zaznít i veřejně – APčko škrábe, a ne málo…!

Stejně jako vzdychám nad krásou a elegancí lodiček s pověstnou rudou podrážkou, neobuju si je, protože vím, že by mě to do 5 minut jistojistě zabilo, a zůstanu u svých „ošklivých“, ale úžasně pohodlných barefoot bot. Majitelkám AP water slingů všechnu tu nádheru přeju, ale přestaňme si lhát do kapsy – císař je nahý!

V druhé části recenze, kterou pro vás již teď pilně připravujeme, se budete moct těšit na srovnání water slingu od Kokadi a dvou „alíčkových“ exemplářů – klasického RS water slingu a dlouhého šátku. 🙂