VeKa je další z českých malovýrobců ergonomických nosítek, a to z pohledu nás Ostraváků dokonce téměř místní – pochází z Přáslavic nedaleko Olomouce. Název VeKa nemá (překvapivě) nic společného se žemlovkou nebo silvestrovským pohoštěním (haha, to su zase vtipná), ale vznikl složením počátečních slabik jmen Věra a Katka, tedy jmen autorek nosítka. Měly jsme možnost otestovat dva modely z jejich dílny – jednovelikostní 1 a rostoucí nosítko.

VeKa jednovelikostní 1

Jak to vidí Lenka: 

Můj kritický pohled a ruku šmátralku nejdříve upoutal naducaný bederák – nasazovat si VeKu mi připadalo jako oblékat se do záchranné vesty, navíc jsem poněkud bojovala se sponou umístěnou na boku. Ale OK, ten molitanový „kruh bezpečí“ kolem pasu mi byl vcelku příjemný. Ne tak už hmatový vjem ze zádové opěrky – jednak má mozková kapacita jaksi nestačí na pochopení logiky, že když panel zádové opěrky ušiju z krásně měkkého a poddajného šátku, tak proč jeho vlastnosti zabiju podšitím; jednak mi pořád nedává spát zamýšlený účel vatelínové výplně zádové opěrky – má se snad jednat o „zimní model“…? No, v 30stupňovém pařáku jsme to vážně ocenily (ale za to VeKa nemůže). Nebo má jaksi nahrazovat měkkost šátku zazděnou podšitím? Nemám tucha.

Nastavování bylo raz dva šup – vlastně jsem ani moc nastavovat nemusela; 70centimetrové/8kilové Emilce byl sed rozšířený na maximum akorát, za oboustranné spony na ramenních popruzích všechny palce nahoru včetně těch na nohách. S polohou nošenky jsem byla velmi spokojená, byla krásně podsazená, kolínka měla hezky zvednutá a podepřená; umělecký dojem mi ale kazil nepěkně odstávající okraj zádové opěrky po stranách.

Pohodlnost nosítka jsem opět testovala při nošení nezkříženě – bohužel jsem do půl hodiny přemýšlela o vypuštění dítěte do víru velkoměsta, nepodařilo se mi totiž dostat zádovou sponu dostatečně nízko, aby mě má záda neměla chuť nakopat do zadních partií. Jauvajs. Jinak jsou ramenní popruhy opravdu hojně polstrované (až „ramena a la Rambo“ polstrované) a při nošení zkříženě ultrapohodlné – nebyla-li by zádová spona nečekaně jako vždy a opět napevno, tak bych k pohodlnosti z hlediska neměla větších námitek. Buclatému bederáku rozhodně nemůžu upřít, že svou funkci plní se ctí.

Na závěr si dáme estetické okénko. Osobně vůbec nemám problém s tím, když jsou ramenní popruhy a bederák šátkového nosítka ušity z plátna – určitě lepší, než z nějakého extra choulostivého šátku, na kterém budu po každém nošení zatahovat bambilion nitek; rozdíl v pohodlnosti pro nosiče nevnímám. ALE – velmi světlý šátek a černé plátno prostě dle mého názoru nepůsobí hezky, byť částečně chápu záměr sladit ho s černými popruhy a sponami (a přitom se popruhy i spony v jiných barvách vyrábějí – hmatatelným důkazem jsou například slovenská nosítka od Sestric anebo Zumbucca, jejichž popruhy hrají všemi barvami duhy!).

VeKa rostoucí: 

Jak to vidí Linda:

Vzhledově mě teda nosítko vůbec neokouzlilo, působí na mě až bych řekla „humpolácky“. Bederní pás je opravdu mohutný a široký, ramenní popruhy poměrně dost polstrované, stahování sedu a výšky zádové opěrky opět na mou „oblíbenou“ šňůrku. Uchycení kapucky na očka a plastové sponky (aspoň něco). Celé nosítko působí jako obrovsky, asi něco jako Toddler plus plus. My jsme se teda s Helenkou nezalekly, protože přece jenom je to už opravdu velký nošenec, takže jsme zmenšovaly jen poměrně málo.

S nastavením jsem měla relativně problém, musela jsem v podstatě všechny popruhy stáhnout úplně na max a to opakuji, nejsem žádná drobotinka. Milí výrobci, žena vysoká 172 cm a vážící 60 kg je zhruba průměr, nikoliv jedinečný úkaz a bylo by fajn, kdybyste se tomu trošku přizpůsobili….
Nuže stáhla jsem v podstatě všechno na max – ke cti VeKy je potřeba říct, že bederák měl ještě rezervu – HURÁ! a ono to vůbec nebylo špatné! Já, nosítková frfňala, jsem si normálně chrochtala! Ten „šílený“ bederák byl velmi pohodlný, v podstatě jsem o něm nevěděla a po štelování ramenních popruhů mi byly příjemné i ty. Oceňuji nenápadné gumičky na bederáku na transport srolovaného nosítka. Jednoduché a efektivní.

Podsazení naprosto na jedničku, šátek dítko krásně obejme, neměla jsem sebemenší problém.

Co bych vytkla je ošklivé ukončení ramenních popruhů a to, že všechny popruhy jsou opravdu příšerně dlouhé, takže drobnější postavy nebudou mít šanci. Rovněž bych měla obavy, jak moc rostoucí bude, právě díky mohutnému bedernímu pásu, které bude mít tendenci se deformovat, určitě budu hodně zvědavá na recenzi dalších maminek ze skupiny, které mají menší dítka.

Suma sumárum pro nás velmi pohodlné nosítko, se kterým jsem byla po počátečním rozladění velmi spokojena a určitě zvážím jeho koupi!

Testováno s nošencem 77 cm, cca 10 kg, 15 měsíců, dítko bylo nošeno vepředu s popruhy klasicky.

Jak to vidí Lenka:

Velké překvapení! V průběhu testování VeKy se skupinou nesla legenda o obrovské plachtě vhodné možná tak pro nošení prepubertálních dětí, a tak jsem se na rostoucí variantu zapsala více méně z důvodu, že u nás obě nosítka končila své testovací kolečko a mohla jsem je dále předat společně původní vysílatelce k odeslání zpět výrobci.

Zádová opěrka rostoucí VeKy je skutečně obrovská a určitě se na její ušití spotřebuje pěkný kus šátku (jsem dokonce přesvědčená, že některé užší šátky by na ni stačit ani nemusely), nicméně jde opravdu řádně a jednoduše postahovat a zmenšit – žádná velká nádhera to pak na menším dítěti není – zádová opěrka odstává zejména opět na bocích, ale nosit se v tom dá, a to dokonce velmi pohodlně pro nosiče a ukázkově ergonomicky pro nošence (asi nejlepší poloha nožiček z rostoucích nosítek, co jsem doposud měla možnost vyzkoušet!). Bederák i ramenní popruhy jsou stejně jako na jedničce buclíci (jsou zcela identické – přiměřovala jsem je), ale vzhledem k nepoměrně delší zádové opěrce jsem dokázala nastavit ramenní popruhy tak, abych zádovou sponu měla tam, kde po ní má záda touží. A najednou to bylo úplně jiné ponošení – ramena, záda i bedra jako v bavlnce i po dvouhodinové procházce! Bederák se sice při větším stažení sedu lehce zdeformoval, ale vzhledem k jeho měkké konzistenci to nebylo na překážku. Superpohodlné nosítko, které nebudu mít problém doporučovat pro děti rok a výše (…z čehož vyplývá, že by se rostoucí VeKa neměla nazývat rostoucí – protože od miminka do školky to vážně není – ale spíše něco jako „nastavitelná toddler verze“).

Za zapůjčení nosítek mockrát děkujeme přímo VeCe a za jejich zajištění k testování Sandře Š.!