Je to skoro až neuvěřitelné, jak ten čas letí – jsou to téměř celé dva roky, co k nám do Ostravy naposledy zavítal velký testovací balík Rischino. Od té doby tato slovenská značka, ke které jsem – jak jsem se přiznala již ve staré megarecenzi – musela najít cestu postupně, prošla poměrně zásadním vývojem, a to nejen po designové stránce.

Návrhu vzorů nejnovějších kolekcí, po několika exkurzích v podobě spolupráce s polskými značkami (jmenovitě Kenhuru nebo Loombera), se ujal český designér Richard Majer. Tytam jsou typické konzervativní rischiní diamanty, srdíčka, vlnky a puntíky (přesně ten styl designu, který jsem, přiznám se, u Rischina vnímala jako „signature“). Nově jsou nahrazeny zvířátky, kytičkami a přírodními, pohádkovými, ba dokonce i vesmírnými motivy. Byť výčet toho, co aktuálně uvidíte na Rischino nosítkách a šátcích, může na první pohled vypadat poněkud divoce, kolekce působí jednotně, má jasný koncept a nehýří zbytečně barvami. Byť se mi tedy osobně více líbilo „staré“ minimalistické Rischino, svou vděčnou a určitě nemálo nadšenou cílovou skupinu si jistě nová kolekce najde. Co ale musím vyzdvihnout, zmizely (dle mého názoru) neestetické štítky s logem, co na starých modelech bývaly uprostřed zádovky!

Video s představením a porovnáním nosítek najdete níže:

Rischino Flexible

dle výrobce vhodné od velikosti 50/56 (novorozenec) do velikosti 92/98 (24-30 měsíců)

Šířka sedu: 22 – 38 cm

Výška zádové opěrky:  34 – 44 cm

Bederní pás: polstrování 16 x 66 cm (od spony ke sponě lze stáhnout až na cca 50 cm)

Ramenní popruhy: 7 x 42 cm*

Nošenec: 6 měsíců, 6,5 kg, velikost 62/68

Už zase recenze na Rischino Flexible? Kolikátá vlastně…? No řeknu vám to přesně, čtvrtá! 😀 První kdysi dávno, s cca roční Emilkou, druhá před 2 lety, s 2letou Emilkou na horní hranici použitelnosti nosítka, třetí s novorozenou Maruškou. Rischino Flexible si mě získalo až na třetí pokus – budu se opakovat, je opravdu dobré a navíc jedno z mála rostoucích nosítek, v nichž je možno nosit od narození bez kompromisů.

Jenže to má dva háčky – toto „nové“ Rischino Flexible není úplně stejné jako to „staré“ a navíc (a především) – nosítko jsem v minulosti zkoušela pouze ve dvou polohách nastavení sedu – roztažený na maximum v prvních dvou případech a stažený na minimum v případě třetím. S nošencem „někde mezi“ jsem Flexible testovala poprvé.

Jaký je tedy rozdíl mezi novým „pohádkovým“ Rischinem a starými srdíčkovými, vlnkovanými a puntíkatými modely? Je větší – a ne nepodstatně. Maximální šíře sedu je sice jen o 2 cm větší (38 vs. 36 cm), ale ve spojení s podstatně vyšší gramáží použitého šátku je minimum v úplně jiné dimenzi – rozdíl je dle mého měření celých 5 cm (22 vs. 17 cm)! Má i podstatně delší polstrování bederáku (šíře zůstává stejná, štědrých 16 cm) a ramenní popruhy jsou lehce širší a bytelnější.

Oklikou se vrátím k tomu „mezi-nošenci“ – dvojtunýlkové šňůrkonastavování (v sedu i verikálně) těchto nosítek považuju za prozatím nejsofistikovanější šňůrkosystém, jaký jsem kdy viděla. Ale má svá pro a proti. „Pro“: jednoznačně nejlíp vyřešené šňůrkonastavovací nosítko ve vztahu k bederáku – ten se ani při maximálním stažení prakticky vůbec nekroutí. „Proti“, které souvisí s „pro“: aby se bederák nekroutil, je stahování sedu velmi vysoko nad bederákem (cca 8 cm). Budu se snažit to vysvětlit co nejjednodušeji, snad to půjde pochopit – ideálně nosítko funguje pouze v poloze A, se sedem staženým na minimum, a v poloze B, se sedem na maximum. Novorozenec sedí v kapse „nad“ stahováním tak, že ve výsledku je šňůrka mezi ním a nosičem a těch 8 cm mezi bederákem a stahováním směřuje nahoru. Jenže dítko, které odroste „novorozeneckému“ nastavení Flexible, už nemůže sedět tak hluboko v zádové opěrce, ale zároveň nemůže sedět ani na částečně stažené šňůrce – stále tedy sedí „nad“ stahováním, ale tím, že už není staženo na minimum, se jeho zadek dostává právě o těch 8 cm níže než sedí novorozenec (část zádové opěrky od bederáku ke stahování směřuje dolů) . Ta kapsa a tím pádem ani podsazení pak není moc pěkné, nošenec je nízko a jeho polohování zejména pro nezkušeného nosiče je nesnadné. Přiznám se, že jsem jakékoliv stažení sedu u Marušky vzdala a prostě to povolila, ať si svou šířku zádovky prosedne sama (a proto je tam tak trochu rozcapená na žabáka). Poloha opravdu nebyla eňo ňéňo, tím méně na zádech.

U nošence, u něhož můžete sed roztáhnout na maximum, pak nic takového nemusíte řešit – stahování se může stěhovat klidně až na jeho záda, pokud ho posadíte do mělké kapsy (je to vidět na fotkách v této recenzi s 3,5letou Emilkou). Prostě ta mezivelikost mě bohužel poněkud zklamala, fakt to není bohviečo…

Že není Rischino Flexible nosítko ideální k nošení na zádech, to jsem věděla už před tímto testováním; párkrát jsem ho štělovala na záda jiným maminkám na srazech – dítě se v něm nějak extra vysoko dát nedá, ať se budete snažit sebevíc, a to ani v případě nošenců podstatně odrostlejších než byla půlroční Maruška na fotkách (tu jsem na zádech měla ve Flexible opravdu jen na fotku; ve výhledu na mé lopatky si prďola vážně nelibuje). Jednak je to kvůli problému „menší stažení sedu -> dítě nízko“, který jsem obšírně popsala v předchozích odstavcích, jednak kvůli dlouhému polstrování ramenních popruhů (které navíc ne zrovna esteticky odstává v místě hrudní spony).

Stran velikostního rozmezí, jak jsem psala výše, nové Flexible je větší než jeho staré verze – na 3kilového 50centimetrového novorozence bych si s ním tedy netroufla; zkoušela jsem ho s manipulační panenkou Pepinou s velikostí cca 56 a přišlo mi to jako adekvátní minimum. S živým dítětem, které spí a „umí“ si pěkně zakulatit zádíčka, by to jistě vypadalo lépe, ale na fotkách s Pepinou je jasně vidět, že hlavně v horní části zádové opěrky ten tuhý a tlustý šátek poněkud trčí a vůbec miminko („miminko“ 😀 ) neobjímá tak pěkně, jako to dělala stará, menší verze Flexible z tenoučkého, dokonale poddajného šátku se srdíčky, kterou můžete vidět v mé recenzi s novorozenou Maruškou. Maximum pak může být plus mínus o jednu velikost větší – starým Flexible jsem přiznávala největší nositelné děti tak kolem 86 cm, u nové verze klidně i 92 cm (potom je to už jen na vás, nakolik vám bude pohodlné nošení velkého těžkého batolete v nosítku s měkkým bederákem, který si navíc musíte dát nízko – ale na občasné poponesení zcela bez problémů).

Jinak je to pořád to stejné, krásně ušité, kvalitní Rischino, s extra širokým bederákem a možností křížení ramenních popruhů, které mi při nošení vepředu s menším dítětem sedí.

Abych ve vás ale nezanechala nesprávný celkový dojem – pořád si myslím, že to je super nosítko a ráda ho nadále budu doporučovat (jen tedy ne úplně od narození, budeme-li hovořit o této nové verzi). Vždycky jsem ale tvrdila, že každé rostoucí nosítko je do jisté míry kompromis, a to na začátku nebo na konci jeho velikostního rozmezí. Rischino Flexible, ač je to trochu zvláštní, má podle mě to „období kompromisu“ někde mezi, tedy než budete moct sed povolit. Nedokážu odhadnout, jak dlouho toto období může trvat, ale překážku v nošení v tom nevidím, jen to prostě vnímám jako „neideální“. Ale dokonalé nosítko přece neexistuje, že ano? 😀

Rischino XXL Premium

dle výrobce vhodné od 1 roku do 5 let, od velikosti 86 – 116

Šířka sedu: 31 – 50 cm

Výška zádové opěrky:  43 – 54 cm

Bederní pás: polstrování 15 x 61 cm (od spony ke sponě lze stáhnout až na cca 55 cm)

Ramenní popruhy: 7 x 38 cm*

Nošenec: 4 roky, velikost 98, 15 kg

XXL Premium je upgrade už tak skvělého batolecího modelu Rischina, Flexi XXL, na které jsem pěla ódy už před 2 lety. Tentokrát vám přímé velikostní srovnání neposkytnu, ale hlavní rozdíl je v tom, že Premium je podstatně větší – Flexi XXL bylo výrobce doporučeno od velikosti 80 do 104. Určitě se mohli najít takoví, co by tvrdili, že nosítko do 104 cm je na správný toddler model málo, a tak Rischino přišlo s meganosítkem. Těch 116 cm/5 let mu ráda věřím, protože 4letá Emilka v něm ještě měla slušnou rezervu (pro srovnání naše veleoblíbená Kavka Multi-Age Plus má maximální rozměry zádové opěrky 51 cm v sedu a 52 cm na výšku).

Systém nastavování zádové opěrky je stejný jako u Flexible, tedy dvojtunýlky, a přirozeně chybí stahování za krčkem (taky proč u toddler nosítka, že ano); jen za krkem pod kapuckou je v zádovce taková zvláštní zdvojená část, jakoby polštářek, jejíž funkci jsem moc nepochopila. Na to, aby se bederák nekroutil ani při stažení sedu na minimum, na to si Rischino dává velký pozor – tleskám ve stoje a dělám mexické vlny; ano, zvláště u tvrdého bederáku a toddler nosítka je třeba mít sed TVAROVANÝ! Je to skoro až neuvěřitelné, ale ten bederák se opravdu nekroutí, a to ani trošičku!

Jak už jsem předeslala, bederní pás je narozdíl od základního modelu Flexible tvrdý (přirovnala bych ho třeba k Lenny Lamb LennyPreschool – spíše tenčí ve srovnání s Kavkou), velmi příjemně široký, tvarovaný (což také nemalou měrou přispívá k tomu, že se při stažení nekroutí) a superpohodlný i při nošení velké zátěže. Zde opět někdo přemýšlel a pochopil, že kombinace netvarovaného sedu a rovného (a nejlépe zároveň tvrdého) bederáku je u toddler nosítek cesta do nosícího pekla! Třikrát bravo, milé Rischino! 🙂

Polstrování ramenních popruhů je stejně široké (7 cm) jako u Rischina Flexible a kratší (38 vs. 42 cm), pravděpodobně z důvodu lepší polohy nošence na zádech, tedy aby se dal dát výše než v základním modelu. Oceňuji i přítomnost obousměrných spon, což významně zjednodušuje manipulaci s nimi a umožňuje křížení; na to často výrobci u batolecích nosítek nemyslí – tedy opět palec nahoru!

Marně přemýšlím (vlastně ani tak moc nepřemýšlím – není proč), co bych tomuto nosítku vytknula. Možná jen kapucku napevno, ale i to má svá pro a proti; u batolecího modelu, u něhož je větší předpoklad nošení na bundě, jsem s tím víc v pohodě než u základního mimi-modelu (tam může být kapucka zvláště v zimě při nošení pod několika vrstvami nosícího oblečení opravdu navíc – ale to je vážně jen detail).

Sečteno a podtrženo, skvělé nosítko od menších sloníků po odrostlé slony, ve kterém bych Emilku odnesla klidně až do první třídy (kdyby se mi chtělo 😀 ).

Rischino Flexi XCross

dle výrobce vhodné od 5 měsíců do 3 let, od velikosti 68 – 104

Šířka sedu: 23 – 48 cm

Výška zádové opěrky:  43 – 50 cm

Bederní pás: polstrování 15 x 61 cm (od spony ke sponě lze stáhnout až na cca 55 cm)

Ramenní popruhy: úzké popruhy („k nošení rovně“) 8 x 38 cm, široké popruhy („k nošení zkříženě“) 12 x 68 cm*

Nošenec: 4 roky, velikost 98, 15 kg

Rischino Flexi XCross, tedy nosítko s výměnnými ramenními popruhy, má být řešením pro ty, kteří se nemůžou rozhodnout mezi širokými ramenními popruhy vhodnými pro nošení zkříženě a rovnými popruhy, které k nošení zkříženě úplně ideální nejsou.

Abych vám to vysvětlila, jestli vám není jasné, na co jsou takové široké, dlouhé a placaté ramenní popruhy dobré – takovéto popruhy mívají nosítka, která jsou primárně určená k nošení ramenních popruhů zkříženě (jako například Kokon, Moyo Cross, staré nastavitelné Lenky nebo „křížící“ verze Lenky 4ever). Výborně rozloží váhu na ramenou a zádech a pocitově se více blíží šátku či širokým šátkovým ramenním popruhům než nosítko s rovnými popruhy (a to i když má možnost křížení), ale manipulace s těmito širokými „křížícími“ popruhy chce trochu cviku a (především) nejsou ideální k nošení na zádech. Pro ty, kteří řeší dilema „chci nosit vepředu s popruhy zkříženě v maximálním pohodlí“ versus „chci nosit na zádech komfortně jak pro mě, tak pro nošence“ (tzn. musím mít dostatečně polstrované rovné popruhy a nošenec by měl být dostatečně vysoko, aby viděl přes rameno nosiče), je tedy určené Rischino Flexi XCross, které díky výměnným popruhů řeší oba požadavky.

Abych byla spravedlivá, není to úplně originální nápad Rischina; nosítka s výměnnými popruhy už dříve nabízelo například ruské Aloe, ale tam to rozhodně nebyla žádná sériovka a především – dostupnost z Ruska a ze Slovenska se příliš srovnávat nedá.

K nosítku tedy dostanete dva páry ramenních popruhů, které se připínají k horní části zádové opěrky pomocí masivních spon schovaných v kapsičce. Opravdu se nemusíte bát, že by popruhy „náhodou“ vypnuly; pokud je máte správně zapnuté a zajištěné, vážně není šance, aby to jen tak samo od sebe povolilo. Jištění je totiž trojí: veeelká spona (skoro „bederáková“), gumička a suchý zip, jímž se napojuje šátek na šátek (zkušenější teď již zatínají zuby; kombinace šátek – sucháč je diplomaticky neideální a pravděpodobně to po čase nebude vypadat vůbec pěkně, byť je to jen estetický detail). Kapsička (nebo spíše taková zástěrka) překrývající sponu dle mého názoru ale nepůsobí zrovna esteticky a lehce překáží při manipulaci; otázka je, jestli by to nevypadalo lépe (plus tedy jestli by nebylo jednodušší přepínání popruhů), kdyby byla spona přiznaná – a zda by nestačila i nějaká menší spona, když například u některých dvojčecích nosítek očividně bez problémů stačí. Spíš jen takový námět k zamyšlení, jinak se mi celkově myšlenka výměnných popruhů moc líbí a provedení je zcela jistě kvalitní a působí bezpečně.

Velikostní rozmezí je opravdu úctyhodné a zcela realistické – nosítko sedělo jak Marušce s velikostí 68, tak Emilce blížící se horní hranici. Kolem Marušky bylo zádové opěrky zatím víc než dost; značka ideál to určitě nebyla, ale tak od velikosti 74 bych myslím si neměla co vytknout. Zádová opěrka je ve srovnání s XXL Premium jen o pár centimetrů menší, je stejného střihu a má stejný systém nastavování na „dvojtunýlky“ (jen je zde navíc ten mechanismus pro výměnu ramenních popruhů). Bederní pás je úplně stejný, pevný a tenký; nekroutí se ani při stažení sedu na minimum. „Rovné“ ramenní popruhy jsou o centimetřík širší než u XXL (8 vs. 7 cm) a jsou stejně dlouhé (38 cm), takže není problém dostat nošence pěkně vysoko na záda (s Maruškou jsem nezkoušela, ale tam by „neideálnost“ polohy byla z větší části dána tím, že je ještě malinká). „Křížící“ popruhy jsou placaté, příjemně široké (12 cm) a jejich polstrovaná část extra dlouhá (celých 68 cm), takže s nimi opravdu neuděláte nic jiného, než že je překřížíte; tyto mají vážně jen to jediné využití, a to nošení vepředu zkříženě.

Nosítko jsem zkoušela ve všech variantách – tedy vepředu se zkříženými „placatými“ popruhy a nezkříženými i zkříženými rovnými popruhy a vzadu s rovnými popruhy (vyfoceno mám bohužel jen s placatými a rovnými rovně). To, na co jsem byla opravdu zvědavá, bylo srovnání křížících a rovných popruhů nošených zkříženě vepředu – zda bude nějaký rozdíl v pohodlnosti. Zcela upřímně – zas tak moc není… 😀 Ano, placaté popruhy nemají hrudní sponu a nedělají na zádech velkou „bakuli“ jako ty rovné, když se přes sebe překříží, ale to pro mě není úplně chléb lámající rozdíl.

Můj názor je takový, že by toto nosítko dokázalo perfektně „fungovat“ i bez oněch výměnných popruhů – bederák je úžasně pohodlný a má reálné velikostní rozmezí, jaké se jen tak nevidí (od těch 68/74 je možno krásně navázat na většinu „startovacích“ novorozeneckých nosítek a toto u průměrně velkých nošenců vydrží opravdu „až do konce“). Samozřejmě že by si ho mohl pořídit i někdo, kdo by třeba druhé ramenní popruhy nakonec nevyužil, ale ze zkušenosti, přemíra serepetiček, hejblátek a nastavovátek spoustu rodičů spíše odradí.

Divoké máky

Složení: 100 % bavlna

Gramáž: 314 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: dvojitý kříž

No, nosítkový šátek… Toto myslím vyjadřuje vše, co by se o Divokým mácích dalo říct, a kdo chce ušetřit čas, nemusí číst dál. 😀 Vzor i barevnost jsou výrazné, líbivé (ostatně u nás v regioskupině při testování sklidil velký úspěch), šátek je odolný, má hustou pevnou vazbu absolutně nenáchylnou na vytahování nitek a ve spojení s více než slušnou gramáží, štědrou šířkou (naměřila jsem 72 cm) a barvou, která snese i větší než decentní zašpinění (a následné praní), to určitě bude super „hadr do nepohody“, do kterého nebudete mít strach nacpat zmítajícího se chodce se zablácenými botičkami anebo si z něj v případě potřeby udělat piknikovou deku.

Ale nečekejte žádný super vázací zážitek – měla jsem ho v ruce fungl nový (naše regio byla první testující skupina) i po proběhnutí ostravského testovacího kolečka; rozdíl byl značný – šátek byl jistě poddajnější a když jsem trochu zabrala, vykouzlila jsem s ním i pěkně dotažený úvaz. Ten potom držel jak helvétská víra, nepovoloval, o Marušce jsem (přirozeně, s jejími tehdejšími 6 kily) ani nevěděla; zcela jistě by zvládl bez problémů zkrotit i Emilku. Jen vám tedy nenabídne nic víc a nic míň, než co dokáže nabídnout každý placatý, pevný, nepříliš pružný „nosítkový“ bavlňák. Ve srovnání se staršími kolekcemi Rischina, tedy legendárními diamanty, hvězdičkami či srdíčky, je to nebe a dudy; úplně jiné šátky na úplně jiné váhové kategorie, s úplně jinými vázacími vlastnostmi.

Za možnost testování těchto novinek ještě jednou děkuji nejen za sebe, ale za celou naši regionální skupinu! 🙂

*rozměry nosítek jsou mnou naměřené, nejsou to exaktní čísla a nejedná se o oficiální údaje od výrobce