O značce Sestrice jsme psaly něco málo už při testování šátku Slncia Lollipop. Dnes se podíváme na zoubek nosítkům z dílny těchto slovenských sester. Sestrice vyrábí nastavitelná nosítka ve dvou velikostech. Sestrice Carrier – od 3 do 18 měsíců (cca do výšky dítěte 80 cm) a Sestrice Carrier Plus (pro děti nad 80 cm až do konce nosícího období – do 3-4 let).

My jsme díky FB skupině Nosíme děti měly možnost otestovat obě velikosti těchto nosítek a tímto jí děkujeme.

Jak to vidí Linda:

Už na první pohled mě obě nosítka zaujala velmi kvalitním zpracováním a množstvím originálních prvků. Zejména mezilopatková spona na magnet s logem Sestrice – krásný detail, masivní bederáková spona nebo stahování zádové opěrky pomocí popruhů s očkem.

„Udělala jsem si domácí úkol“, jak se krásně říká v angličtině, pro potřeby tohoto článku jsem prolezla křížem krážem web Sestric a objevila mimo těchto zjevných zajímavých detailů ještě jednu velmi překvapivou věc a tou je děrovaný bederák! Jak se můžete dočíst, bederní pás má v sobě téměř 200 otvorů, které zajišťují lepší odvětrávání během letních měsíců. Znáte ten pocit, kdy máte v místě bederního pásu mokrý flek? S tímto nosítkem to dost možná tak nebude nebo by to aspoň nemělo být tolik. Toto konkrétně potvrdit nemůžu, protože v opravdových parnech jsem nenosila a díry v bederáku vidět nejsou, neboť je bederák pochopitelně pokrytý šátkem. 🙂

K samotnému testování nosítka. Bederní pás je poměrně úzký, tvrdý a dole lehce tvarovaný do obloučku, což mi velmi vyhovuje a hodnotím ho jako jeden z nejpříjemnějších vůbec. Nikdě mě netlačil, vůbec jsem o něm nevěděla. Ramenní popruhy jsou příjemně polstrované a rovněž pohodlné. Velmi jsem se těšila na „kolejničky“, po kterých jezdí mezilopatkový pásek se sponou, ale zřejmě nebyly dost „vyjeté“, hodně drhly, a tak jsem tuto výhodu, na kterou jsem byla hodně zvědavá, nevyužila.

Co se mi opravdu hodně líbí, je již zmíněné stahování zádové opěrky pomocí pásků s očky. Tuto vychytávku můžete mimo jiné využít v případě, že máte větší dítě, které se prostě v jednu chvíli rozhodne vyndat ruce z nosíka ven. Zatáhnete za očka a dítě nebude mít přiškrcené podpaží. Rychlé, efektní a efektivní.

Dalším příjemným překvapením je fakt, že každé nosítko má na sobě štítek s označením měsíce a roku výroby a s velikostí nosítka! Děkuji! Opravdu nevím, proč s tím drtivá většina výrobců má takový problém! Zkušené nosnice mi jistě potvrdí, že vyznat se pak na velkých srazech v množství nosítek a jejich verzí je opravdu „maso“ a tento drobný detail by nám to všem velmi usnadnil.

Zapomenout nesmím na barevné popruhy, které vždy ladí k šátku – sbohem, nudná černá!

Sestrice bohužel nosítka šijí jen z vlastních šátků – ach jaká škoda! A jejich cena je mírně vyšší než u ostatních šátkových nosítek.

Za zmínku stojí instruktážní videa Sestric, kde bych si dovolila vypíchnout obzvláště jedno: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=jCRdjILoVyI – „Chyby při nošení a jak je spravit“, kde je opravdu krásně ukázáno, jak řešit problémy s nastavováním nosítka. Věřím, že i když jste si mysleli, že všechno víte a všemu rozumíte, najdete zde minimálně jeden detail, který vám dosud unikl. 🙂

Co se týče velikostí Carrier a Carrier Plus. Carrier byl 18měsíční Helence, což je přesně hranice, kdy Sestrice udávají, že by mělo nosítko se svým využitím končit, tak tak, akorát. Helenka má kolem 10 kg a 82 cm. Mezi nožkami měla látky akorát a zádovka s vytaženýma rukama tak tak. Protože se mi dítě už nosí velmi málo a v nosítku nespí, bylo by mi nejspíš i stačilo a mohla bych se tímto s nošením rozloučit bez nutnosti kupovat větší verzi. Chytré.

Pro nošence více/déle spolupracující je pak určena větší varianta – obě nosítka se využitelností překrývají, takže nemusíte čekat na Plus až do 18 m. Carrier Plus byl Helence dobrý, látka nikde extra nepřebývala a pochopitelně ani nechyběla. Spokojenost.

Suma sumárum – velmi kvalitní, velmi pohodlné nosítko, které stojí za každou investovanou korunu – či Euro, chcete-li. Kdyby se mi to dítě trošku více nosilo, už by bylo v mém komínu! Tak snad se ještě někdy potkáme, třeba někdy s novým nošencem! Pro mě momentálně nosítková jednička!

Jak to vidí Lenka:

Ano, Linda doslova udělala domácí úkol – dostala ho totiž ode mě, a to aby tentokrát sepsala historicko-technický úvod ona. 😉 Tím pádem je můj úkol hned o polovinu jednodušší – ostatně o polovinu jednodušší pro mě bylo i testování, jelikož jsme s Emilkou skutečně v terénu zkoušely pouze menší verzi nosítka a větší jsme nahodily jen na fotku.

Už před časem jsem o nosítku od Sestric básnila, když jsem měla tu čest ho poprvé vyzkoušet na Velké nosící degustaci v Brně. No, a láska to byla i na druhé nahození a ponošení! Po nedávném (opětovném) setkání se Zumbuccou a Bimbi se prostě nedokážu ubránit dojmu, že byť bratia Slováci ještě nejspíš nepředčili Čechy v počtu výrobců nosítek, tak v kvalitě, promyšlenosti a propracovanosti svých výrobků v poslední době nabrali přímo Saganovo tempo a většina české produkce se může jít tak leda klouzat. A Sestrice se svým Carrierem spurtují přímo na čele pelotonu.

Už při prvním pohledu na nosítko od Sestric musí být každému jasné, že tohle je prostě nosítkové Ferrari. Zpracování je jedním slovem dokonalé, použité materiály kvalitní a je vidět, že pozornost byla věnována každému detailu.

Vezmu to pěkně odshora. Velmi, převelmi se mi líbí a vyhovují mi tvarované ramenní popruhy – tzn. nejsou rovné jako v případě absolutní většiny jiných nosítek, ale jsou ve své dolní části zahnuté a krásně kopírují křivky zad až do podpaží, polstrování se nikde nekrčí a ony vypadají, no, jednoduše dokonale! A to hlavní – superpohodlné byly i mně, zarytému nosítkovému křižákovi! Zde mi absence možnosti křížení vlastně ani nevadí – popruhy by v tomto případě nemohly být tvarované a to by byla věčná škoda.

Neodpustím si ale drobný rýpanec, a to ohledně slintáčků – záměr byl jistě chválihodný; podšití savým froté je dobrá myšlenka, je kdyby slintáčky nebyly tak velké a volné a chtěly držet na svém místě, nepřetáčely se a necestovaly… :/

Zádová spona, ta musí být snad z budoucnosti! Já s tímto bojuju skoro u každého nosítka – sesunout dostatečně nízko, pokud možno „za chodu“ (to znamená poslepu na zádech), aby se to dalo jednoduše zapnout a rozepnout a já si při tom nevykloubila lokty. A u Sestric to jde! Jak tedy zmiňovala Linda, „pojezdy“ ještě nebyly dostatečně zajeté a „vyšajdané“, zas tak jednoduchá, jak jsem si představovala, ta manipulace se sponou nebyla, ale na druhou stranu aspoň držela pevně na svém místě. 😉 Zapínání na magnet pak nejspíš seslal na zem nějaký nosítkový anděl! Tohle je prostě boží!

Zádová opěrka byla cca 74 cm měřící, 9 kilo vážící 16měsíční Emilce akorát ve vertikálním i horizontálním směru (tedy trochu méně akorát na šířku a určitě lépe na výšku než Helence) a zřejmě bychom v nosítku zvládly většinu nosícího období – nicméně Emi je více nosivá než Helenka, takže my bychom větší verzi doma asi ještě uživili. Jak ale můžete vidět na fotkách, klidně bychom už s verzí Plus mohly začít; látky mezi nožkami měla sice Emilka trochu více, než bych si představovala, ale na výšku jsem zádovou opěrku ani nemusela stahovat na maximum. Nastavování její velikosti je jednoduché a intuitivní; regulace šířky sedu na popruhy je má oblíbený systém. Co se týče vertikálního nastavování zádovky, pak stejně jako Linda aplauduju přítomnosti „oček“, které velmi zjednodušují manipulaci s těmito popruhy – prostě takového detaily dělají uživatelský komfort!

Nadšení mě pak nepřestává opouštět ani v tom nejnižším patře – jsem neskonale ráda, že se Sestrice nebojí tvrdého bederáku! Sebetvrdší bederák, který je správně tvarovaný, správně nastavený a správně umístěný, prostě nemůže být nepohodlný… Ale ne, nebojte se, tento bederák je naprosto standardně tvrdý – a pro mě bezmála dokonalý! Píšu bezmála, protože k dokonalosti mně osobně chybí jen to, aby se dala spona utahovat obousměrně a byla tedy uprostřed zad (to je ovšem jen má osobní úchylka 😉 ).

A ještě jedna třešinka na dortu – DVOJITÝ POPRUH na bederáku! Byť jsou všechny popruhy na nosítku pevné, kvalitní a nepovolují (a ano, jsou BAREVNÉ a ladící se šátkem!!!), toto zdvojení v případě bederáku mu dodává ještě větší pevnost a vynahrazuje nepřítomnost jistící spony – jednoduše drží a nepovoluje i bez ní. 🙂

Jen je podle mě trochu škoda, že Sestrice šijí jen z vlastních šátků – na jednu stranu chápu, že se takto lépe hlídá kvalita a zachovává to jednotnost jejich designu, na druhou stranu to prostě omezuje výběr pro ty, kteří nevyznávají převážně něžný, pastelově folklorní styl Sestric.

Co se týče „povedených“ fotek s Carrier Plus… No, tady vidíte, jak taky může vypadat takový blížící se „nosící důchod“…! 😀