Šátky? Kavka? Ta samá polská Kavka, výrobce nosítek? Přesně tak, čtete dobře. Kdo někdy měl v rukou některé z jejich báječných nosítek, tak si určitě pamatuje, jak úžasně příjemné jsou šátky, z nichž jsou ušitá, na dotek. A kdo je stejně jako já má radši než nosítka, tak jistě zaplakal, že je věčná škoda, že Kavka neprodává také šátky samotné. Popravdě, šátky od Kavky nejsou až tak převratná novinka; už to budou pomalu dva roky, co mají v nabídce ring slingy – ale dlouhý šátek, to bylo něco, o čem jsem snila od prvního setkání s mou překrásnou Kavkou Multi-Age Plus, která je z bavlněného šátku Baltic Braid. Je heboučká, příjemná na dotek a šátek je velmi měkký – tak co vlastně Kavce brání v tom prodávat i vlastní šátky…? No, zcela upřímně, pravděpodobně to, aby z nich zase někdo jiný nešil nosítka.

Když se nosítka od Kavky v jednotlivých vzorech srovnají, je na první pohmat jasné, že není Kavka šátek jako Kavka šátek. Například šátek ve vzoru Shade (jako modrá Kavka Multi-Age z naší recenze) je podstatně tlustší než klasický bavlněný Braid a zároveň bambusový Braid je ještě tenčí a „ňuňavější“. Není také bez zajímavosti, že ty nejstarší ring slingy, vydávané dodnes pouze ve vzoru Braid, mají o něco málo nižší gramáž než stejné šátky použité na nosítka – logicky kvůli poddajnosti a jednoduchosti manipulace se šátkem v kroužcích.

Po bavlněných RSkách pak přišly na řadu ring slingy s bambusovou viskózou. Toto je úžasná „miminkovská“ příměs a Kavky-nosítka z těchto šátků jsou naprosto perfektní pro nošení i těch nejmenších drobečků (ostatně jedna taková nádherná Kavka Multi-Age Watermelon Braid Bamboo mi říká paní a s Maruškou ji obě milujeme). Nejinak tomu je i u ring slingů.

A jak se to najednou stalo, že Kavka vydala DLOUHÝ šátek…? No, stačilo jenom dva roky do Lindy hučet, ať hučí do Kavky (konkrétně do Anny Kawky, majitelky a duchovní matky Kavky) – a k posledním Vánocům mi bylo naděleno! 😀

Kavka Baby Denim Braid ring sling

Složení: 100 % bavlna

Gramáž: 280 g/m²

Délka: 194 cm delší strana

Na jaře to budou dva roky, co se k nám tento krásně modrý elegán přistěhoval, a do dnešního dne je to můj nejoblíbenější a nejvyužívanější ring sling – je to totiž etalon toho, co považuju za dokonalé RSko.

A co vlastně od RSka chci? Aby bylo skladné, bezúdržbové a dobře se s ním pracovalo. Je to pro mě totiž primárně poponášítko a přenášítko (a také uspávátko, pokud víte, že bezpečně odložíte) spíše pro větší děti – s Maruškou si ring sling sice občas ráda navážu, ale přece jen jednostranná zátěž není na několikahodinové nošení, a to ani s malým miminkem, aspoň ne pro mě. Na „nosná“ RSka z tlustých vysokogramážních šátků já nehraju – pokud nemají XLkové kroužky, tak se s nimi většinou dost špatně manipuluje, šátek se těžko protahuje kroužky, je ho moc na rameni a o skladnosti nemůže být řeč, zvláště pokud byl výrobce štědrý co do délky. U těžkých nošenců vás pak bude spíše než rozložení váhy na rameni trápit, že se na tom jednom rameni prostě pronesou, než že by se do vás za tu krátkou dobu stačil šátek zaříznout.

Bezúdržbovostí v tomto případě myslím především co nejmenší mačkavost, protože žehlení RS nikdy není dokonalé zejména u kroužků a hodně mačkavý šátek by v těchto místech mohl velmi rychle utrpět permanentní sklady, žehlení nežehlení. A samozřejmě snadné praní u RSka také oceníte, především pokud ho používáte v terénu na nošení zdatného chodce v módu „hop nahoru, hop dolů“. Po takové procházce asi jen těžko můžete předpokládat u šátku tohoto určení dokonalou čistotu.

Ring sling od Kavky splňuje všechno výše zmíněné. Je tenký – tak akorát, že bez problémů obejme malé miminko, ale zároveň vám neamputuje horní končetinu v rameni, pokud do něj nahodíte odrostlé batole. Pracuje se s ním skvěle, dokonce tak báječně, že to je vždy moje první volba pro absolutní ring slingové panny (a panice), pokud si někdo chce vyzkoušet vázání takového šátku (identické RSko totiž máme v našem regio-skupinovém arzenálu helperů). Kroužky proklouzne jako po másle, ale zároveň drží, v úvazu se nepovoluje ani neprověšuje, i když je šátek úžasně poddajný a zcela akorátně pružný (ani prkno, ani tahavá žvejka, prostě opět zlatý střed). A je taaaak heboučký, měkký a příjemný na dotek!

Jednoduchá údržba jde se stoprocentní bavlnou tak nějak ruku v ruce, ale Kavka se navíc skoro nemačká a žehlení prakticky nevyžaduje. Jako bonus je totálně nenáchylná na vytahování oček – kolik toho už se mnou zažila a na kolika návštěvách už byla, ale ani jednou jedinkrát jsem nic takového řešit nemusela!

Tenhle ring sling je prostě můj „pan dokonalý“ a jediné, co mi vlastně vadí, je to, že ho nemám jako dlouhý šátek, abych ho mohla nosit skutečně tolik, kolik zaslouží! 🙂

Z nostalgie ještě přikládám pár archivní fotek, jak nám to v něm slušívalo s Emilkou. 🙂

Pokud byste chtěli vidět tento úžasný ring sling v akci, tady pro vás mám video: 

Kavka Baby Stone Braid Bamboo ring sling

Složení: 50 % bavlna, 50 % bambusová viskóza

Gramáž: 247 g/m²

Délka: 215 cm delší strana

Když v loňském roce Kavka přišla s prvními bambusovými nosítky, hned nám bylo s Lindou jasné, že šátky, z nichž jsou ušité, budou extra super ňuňu… a taky že jo! Tenhle bambusáček je přesně to, co si představím pod pojmem „mimišátek“ – je hebký, dokonale poddajný, příjemně pružný, ňuňavý, muchlavý, mazlící; prostě pro miminečko úplně dokonalý – a proto jsem do něj na fotku nahodila 14kilovou Emilku, které na jaře budou 4 roky! 😀 Ale všechna čest, i s touto zátěží držel šátek v kroužcích na svém místě a nehnul se ani o píď.

Samozřejmě v něm ale nosím především Marušku a na to pididítě si lze jen těžko představit lepší ring sling. Proti svému bavlněnému bratříčkovi má ještě navíc tu výhodu, že se nemačká už vůbec a vzhledem k obsahu bambusu vám dodá i takový ten „chladivý“ pocit, takže na léto bude jistě úplně top. Co do vzhledu, asi už jste pochopili, že vzor Braid je mému srdci nejbližší (ano, i má nová bambusová Kavka Multi-Age je v tomto vzoru, jak jinak 😀 ); šedá sice není v paletě mých nejoblíbenějších barev, ale tenhle šátek je vlastně spíše stříbrný! Jemný, decentní, elegantní; jako stvořený pro minimalisty. Tento jemný štříbřitý nádech mají ostatně všechny Kavka šátky s příměsí bambusu.

Kavka Baby Secret Garden Braid

Složení: 100 % bavlna

Gramáž: 280 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: kříž s kapsou vevnitř s roztaženými popruhy a klokaním efektem

Tak to je on. Mého srdce šampion. Úžasný smaragdový krasavec, který hází na světle jemné odlesky a z modré strany je stejně strhující jako z té zelené. Kavka to prostě umí – v každé kolekci nosítek je takové množství nádherných barevných kombinací, které jen podtrhují eleganci jejich decentních vzorů, že je opravdu těžké si vybrat, co se vám líbí nejvíce. Ale Secret Garden? To je v mých očích dvěma slovy absolutní dokonalost! Tímto Kavka opravdu překonala všechny mé představy; jako by mi snad nějaký Polák vlezl do hlavy a prohrabal se haldou mých tajných šátkových přání. Už jak jsem viděla nosítko z něj ušité, tak jsem věděla, že to je ON, prostě ach-můj-bože, kéž bych ho mohla mít jako dlouhý šátek..! A pak se mě Linda zeptala: „Tak co, který? Pětku nebo šestku? Kavka nám je střihne!“ Aaaaach…! A takhle přišel na svět nejkrásnější šátek ze všech, jeden z celkově sedmi dlouhých Kavka šátků, které jsou dostupné v České republice.

Vlastnosti má stejné jako Denim Braid, nepřekvapivě – je jemný, hebký, poddajný, tak akorát pružný/pevný a tak akorát klouzavý (a jak vidíte na fotkách, nemá problém ani s jedním uzlem), na vytahování nitek nenáchylný a po zanošení velmi málo mačkavý. Jen je tedy dlouhý a tím pádem variabilnější. Jeden takový vtipný detail, abych vám přiblížila, jak jedinečné tyto šátky jsou a že Kavka velmi pravděpodobně neplánuje v nejbližší ani vzdálenější době vydávat další dlouhé šátky – aby vyřešili problém středovky a nemuseli vyrábět extra novou, tak prostě jednoduše poskládali do čtverečku štítek, který jinak mají RSka na cípu.

No co vám mám povídat – miluju ho. S miminkem je úžasný, ale předpokládám, že i batole v něm ještě ponosím, i když to třeba nebude na dva slony (ale víte, jak to je – jaký si ten úvaz uděláš, takové to máš). A jestli ne, tak mi aspoň zůstane ta úžasná ladící čelenka! Prostě jeden z těch kousků, které zůstanou až do důchodu – a ne do nosicího důchodu, ale pracovního, a pak budou nosit ještě má vnoučata!