ŠaNaMi, tedy Šátky Na nošení Miminek, je jedním z nejstarších českých výrobců šátků a nosícího oblečení. Dlouho, velmi dlouho se „nošení“ v Čechách rovnalo pruhům od ŠaNaMi nebo Vatanai a těch pár importovaných kousků od západních sousedů jako Didymos nebo Storchenwiege znamenalo největší luxus. ŠaNaMi, za nímž stojí manželé Adamcovi z Týniště nad Orlicí, utkalo svůj první šátek někdy v roce 2004 (tedy jestli dle Slingofestu dobře počítám – oficiální údaj jsem nikde nenašla) a zprvu se jednalo o dnes již klasické, pověstné šanamí keprové pruhy. S tímto tato značka vystačila celých 10 let, až následně v roce 2014 vznikly jejich první žakárové šátky.

ŠaNaMi zásadně neexperimentuje – ať se již jedná o barevnost či vzory; vše je spíše usedlá odvěká klasika, která tady s námi v podobě „levných základních šátků na malá miminka“ bude do té doby, dokud se děti budou nosit – tedy navždy. Co se týče příměsí, pak u ŠaNaMi to o ševci a jeho kopytě platí dvojnásob – vím snad jen o dvou modelech šátků, které doposud tento výrobce utkal, co nejsou pouze 100 % bavlna, a to legendární Oříšek s bambusem a právě Hnědá či Bílá káva se lnem. Možná je to trošku škoda. Z portfolia ŠaNaMi jsem měla možnost vyzkoušet jak pruhy, tak šátky s diamantovou vazbou i jejich žakárové kousky. Musím říct, byť tedy má tento výrobce tradici hlavně ve tkaní keprových pruhů, tak nejnadšenější jsem byla vždy z žakáru – to jsou opravdu velmi příjemné šátky, tenké a zároveň překvapivě nosné, a je velká škoda, že se v současné záplavě nových a nových konkurenčních značek poněkud ztrácejí.

Ještě než se rozepíšu o těchto dvou konkrétních kouscích, nedá mi to neokomentovat jednu zvláštnost, kterou šátky ŠaNaMi mají – jejich číslování je totiž odlišné od zbytku šátkového světa, resp. šátky nejsou číslované, ale je udávána jejich délka. Ale pozor! Ne délka jedné strany, jak jsme všichni zvyklí, ale celková délka šátku, tedy jsou započítány i oba cípy. Tak bacha na to, kdybyste po nějakém kousku od ŠaNaMi zatoužili. 😉

Hnědá káva

Složení: 55 % bavlna, 45 % len

Gramáž: udávaná výrobcem 250 g/m², námi spočítaná 221 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: Shepherd’s carry

O světlejším dvojčeti Hnědé kávy, tedý Bílé kávě, jsem slýchala legendy – nejlepší ŠaNaMi, něco víc než obyč bavlněné pruhy, skvělý šátek na miminko… Zcela přirozeně jsem byla zvědavá. Dostalo se mi, no, tenkého, tužšího lněného šátku (což se taky dalo čekat). Byť ještě možná nebyl ideálně zanošený (byla jsem v pořadí první testující) a trochu tuhosti jsem tedy byla ochotná mu odpustit, moc jsme si bohužel neporozuměly. Vázání – oukej, výdrž v úvazu – překvapivě slušná (ne, tohle není takový ten superklouzavý len jako například v nedávno recenzovaném rudém Kenhuru), pohodlnost nošení batolete – nevelká. Co k tomu víc říct…? Prostě nepříliš pružný tenký kepr; to opravdu není nic pro moje (běžně hodně odolná) ramena. Ale na nižší váhové kategorie, na léto, pro milovníky minimalismu a žehlení (no jo, len je nezkrotný, mačkavý živel) – proč ne?

Paisley Bordó

Složení: 100 % bavlna

Gramáž: udávaná výrobcem 280 g/m², námi spočítaná 290 g/m²

Velikost: 5

Úvaz: double hammock

Žakárové ŠaNaMi už jsem zmiňovala – jsou báječné! Už to určitě bude přes rok, co jsem měla navázanou Levanduli a zelené trojlístky a i přes nižší, až opravdu nízkou gramáž (v případě Levandule) mi připadaly překvapivě nosné; o tom, že se s nimi skvěle pracovalo, nemluvě. Paisley určitě není výjimkou; je hebký, příjemný, velmi měkký a dokonale poddajný. I přes tu gramáž, která se dá zařadit do vyšší střední třídy, bych se do něj nebála navázat i skutečně malé miminko; na druhou stranu jsem si v něm velmi dobře ponosila i svou 10kilovou (skoro)dvouleťačku. Zda by Paisley takto s přehledem zvládl i skutečné slůně, si netroufám odhadovat, nicméně má první volba na 15kilové macka by to nejspíš nebyla.

Co se týče vzhledu, jak vzor paisley obecně není blízký mému srdci, tak zrovna šanamí Paisley se mi líbí moc! Silnější výrazné linie ho posunují od romantické renesance spíše k lidové malebnosti typu Sestrice a příjemná bordó barva mu vyloženě sluší. Když jsem šátky donesla na sraz, všechny přítomné nosnice okouzlil a o to víc byly překvapené, když jsem jim prozradila, že to je „obyčejné“ ŠaNaMi. 😉 Prostě skvělý šátek!

Za možnost vyzkoušet šátky děkujeme skupině Nosíme děti!