Složení: 100 % bavlna

Gramáž: 221 g/m² (námi spočítaná)

Velikost: 4

Úvaz: kříž na bok s posuvným uzlem/batoh (Inside-Out Coolest Hip Cross Carry), batoh

Že jsem se minule u recenze Vatanai Unalaska rozněžňovala, jak úžasné a přiléhavé jsou ty zeměpisné vata-názvy…? Od Unalasky si pak hned každý Vatanai googlím. U bludišťáka Taranaki jsem čekala nějaké podobné zjevení jako u aljašských velrybek – něco v souvislosti se starou Anglií, Stonehenge, menhiry a podobně, ale ono ne; Taranaki je ve skutečnosti nejnavštěvovanější novozélandská hora… jistě, šedé skály, bílý sníh, ale škoda, ta poetická souvislost jako například u labyrintů Skye nebo Reims mi malinko chybí.

Když šátek vzala do ruky Linda, podívala se na mě trochu podezřívavě a prohlásila něco ve smyslu: „To je nějaké tenké, ne?“. První, co ze mě vypadlo, bylo: „Tenký Vatanai, dobrý Vatanai.“ A taky že jo.

Taranaki je tenoučký, hebký a měkký, jako stvořený na malinká miminka, ale zároveň jsem si v něm velmi pohodlně na zádech ponosila i 9kilovou Emilku. Na břiše taky bez problémů, s Mkovým kroužkem nepovoloval v jednoduchém kříži a co se týče ramen, měla jsem pocit, že mám navázaný šátek s gramáží z úplně jiné kategorie! Úvazy na bok nevyhledávám, a už vůbec ne na delší procházky – ale musím uznat, že se vázal naprosto báječně, a to i do úvazu, který nejsem běžně zvyklá používat a vázala jsem ho asi podruhé nebo potřetí v životě.

Šátek klouzal přiměřeně, držel bez problémů tam, kde měl, v úvazu neřezal, netahal, jen se pravda v jedné vrstvě už prověšoval; jako univerzální batoháček bych si ho nejspíše nepořídila. A to i vzhledem ke světlé barvě, která je jinak velmi elegantní a k labyrintům mi sedí asi nejvíc ze všech. Na druhou stranu, Vatanai se toho nebojí a asi jako jediný výrobce, co vím, „dovoluje“ prát bavlňáky na 60° – abychom si rozuměli, dovolit je odlišné slovo než doporučit – sám Filip Kašlík to komentoval slovy, že 60° je to, co „šátek snese“, takže obden šedesátka asi taky nebude ten nejlepší nápad, ale v případě zásadnějšího znečištění bych se alespoň nebála, že si tou vyšší teplotou totálně zničím šátek. Možnost sušit v sušičce je pro nás bytové květinky velmi příjemný bonus. 😉

Co říct závěrem? Skvělý, skvělý, skvělý šátek. Esteticky ne tak úplně trefa do mého vkusu, ale smířila bych se; každopádně výhledově nějaký tenký Vatanai na druhé miminko je pro mě jednoznačně must have!

Za možnost otestovat tento šátek děkuji skupině Nosíme děti! 🙂