Složení: 50 % česaná organická bavlna, 50 % egyptská bavlna

Gramáž: 285 g/m² udávaná výrobcem

Velikost: 5

Úvaz: kříž s kapsou uvnitř s klokaním efektem

Rischino je slovenská rodinná firma, založená rodiči tří chlapečků, kteří pro ně hledali to nejlepší nosítko – a jelikož ho nemohli najít, tak si navrhli a ušili vlastní. Jak prosté! 🙂 Pokud je vám tedy Rischino povědomé, nejspíše ho budete znát jako výrobce nosítek, ale v jejich portfoliu je i řada šátků (z nichž mimo jiné nosítka také šijí).

S Rischi-šátky i nosítky už jsem se v minulosti setkala, avšak příležitost vyzkoušet a ponosit si něco rischiního na delší dobu jsem měla až teď, v rámci testování ve skupině Nosíme děti, za kterou tímto velmi děkuji.

Už na poště mě čekalo menší překvapení. No, menší. Maličké. Šátek byl zabalen do skutečně maličké krabičky, takže jsem tušila jemnou miminěcí pavučinku – a té se mi taky dostalo. Mentoláček je opravdu tenoučký šátek, dle mého názoru vlastnostmi i barevně naprosto dokonalý novorozenecký kousek.

Kde ale přišel k výrobcem udávané gramáži 285 g/m2? Když jsem (již po otestování a odeslání šátku, bohužel) otevřela Slingofest a toto číslo viděla, spadla mi čelist až ke kotníkům. Jak je to jenom možné? Začala jsem tedy pátrat, jak to skutečně je; vždyť taková pavučinečka nemůže mít gramáž víc než 220, možná 240 g/m2… Jediné, k čemu jsem došla – a opravdu to může být jen moje domněnka (jestli někdo máte tento konkrétní šátek doma, tak ho prosím změřte, zvažte a opravte mě!) – výrobce píše, že postwash gramáž „šplhá až k…“, a to v podstatě u všech šátků. Jen u některých je ale údaj o prewash gramáži – například u jednorožčího šátku je uváděna prewash gramáž 250 g/m2 a postwash se údajně „šplhá až k 315 g/m2“. Taky vám ten prewash/postwash rozdíl 65 g/m2 spolu s poněkud vágním údajem o „šplhání se až k“ vrtá hlavou? Teoreticky si to dokážu představit u čerstvě vypraného, větříkem pěkně vyfoukaného šátku s velmi volnou, nadýchanou vazbou (což samozřejmě jednorožci můžou být – v ruce jsem je nikdy neměla). Takže možná i proto můžou mít Mentolky, pocitově kapesníkově tenká hadérka, v „papírech“ psanou gramáž 285 g/m2.

EDIT: Šátek si nedávno opět našel cestu do Ostravy k jedné z mých nosících kamarádek, a tak jsem ji poprosila o spočítání jeho reálné gramáže (tímto jí moc děkuji), protože mi to od té doby, co jsem ho testovala, vrtalo hlavou. A světe, div se – anebo spíš nediv se, spočítaná gramáž je 217 g/m²! Tak teď už opravdu netuším, kde k tomu hausnumeru výrobce došel…

Jinak Mentolky hodnotím jako kvalitní tenký bavlňáček, příjemný na dotek, při vázání ideálně spolupracující, vhodný pro malá miminka, která krásně obejme, anebo k nacvičování krkolomných úvazů s většími dětmi. Při větší zátěži, jako každý tenký šátek, neodpustí chyby v úvazu; s mým oblíbeným klokaním efektem a roztaženými popruhy jsme s 8kilovou Emilkou bez problémů zvládly i hodinové ponošení, ale klasický kříž s kapsou by už pohodlný nebyl a šátek by se prověšoval (k čemuž měl tendenci i v třívrstevném úvazu). K šátku mám v podstatě jen dvě větší výtky – jednak je poněkud klouzavý, na jeden uzel nedržel a povoloval (na dva uzly již pak bez problémů) a jednak má dost volnou vazbu s tendencí k vytahování nitek – několik jsem jich zatahovala již ve chvíli, kdy k nám šátek přišel, a i přes opatrné zacházení jsem jich pár musela pořešit i před odesláním. Nitky, které se vytahovaly především z útku, jsou navíc tenoučké (jejich zatahování bylo neuvěřitelně zdlouhavé a otravné) a při troše smůly by se mohly raz dva přetrhnout. Určitě se tedy nejedná o odolného univerzálního pracanta.

Vzhledově – nádhera! Krásná jemná mentolová barva a elegantní diamantová vazba tvořící jednoduchý vzor, hodící se prakticky ke všemu. V tomto aspektu šest hvězdiček z pěti! 😉

Doporučila bych ho jako něžný ňuňavý šátek pro novorozenečka pečlivé maminky, která bude počítat s tím, že se sem tam nějaká ta nitka přihodí. Až se budu pídit po ideálním kousku na druhátko, Rischino určitě zařadím do výběru.