Složení: 50 % bavlna, 50 % len

Gramáž: určitě přes 300

Velikost: 7

Úvaz: ruck/back wrap cross carry, finish freestyle podle Lenky :))

Natibaby je další značka šátků, kterou jsme tu ještě neměly. Jedná se o polského výrobce (jak jinak :)), tentokrát o výrobce opravdu zavedeného, na šátkovém trhu působícího od r. 2005, který za těch 13 let dle Slingofestu stihl vychrlit 1890 šátků v 512 vzorech. Tomu už se vážně dá říct „nepřeberné“ množství – většina šátků hýří barvami, mají roztodivné, často velmi komplikované, někdy i tištěné vzory (dokonce na šátky přenáší i některé slavné obrazy, jako třeba Hvězdnou noc od Vincenta Van Gogha). U většiny výrobců šátků můžete vysledovat nějakou koncepci, jistou podobnost a designovou soudržnost toho, co vydávají – ale jestli má Natibaby nějakou koncepci, tak takovou, že žádnou nemá.

Vzory jsou opravdu každý pes jiná ves, často infantilní zvířátka nebo kýčovité velkoplošné tisky (namátkou západ slunce za palmou, delfíni v oceánu…), na druhou stranu ale Natibaby umí i velmi jednoduché elegantní designy – těch je ale, nutno podotknout, výrazně méně než těch divokých. Proto jsem nikdy k natišátkům nenašla nějaký zvláštní vztah, byť doposud všechny, co jsem měla možnost ošmatat a navázat, byli superjemní miminkovští mazlíčci.

3dimensional není úplně typickým zástupcem nati-vzorů – je divoký, až z něj po pár sekundách táhnou oči, divoce barevný (zas ta fialová, eeeh), ale geometrický – takových Natibaby moc není a v jiné barevnosti by mi asi úplně proti srsti nebyl. Co do vlastností, je to skvělý dekoidní pracant. Stejně jako je designem úplně jiný než většina Natibaby, tak i vlastnostmi je to něco jiného, než na co jsem doposud byla od Nati zvyklá. Je ho hodně do ruky, je hutný, relativně hrubý, i přes obsah 50 % lnu se příliš nemačká a překvapivě dobře se s ním pracuje. V úvazu drží jako přibitý a ponošení je to velmi příjemné – má ramena poznala, že nesou 8kilovou Emilku, až za notně dlouhou dobu. Jako bonus se nejeví ani trochu náchylný na vytahování nitek.

Za možnost otestovat ho děkujeme Moderním nosičkám! 🙂