Složení: 100 % bavlna

Gramáž: námi spočítaná 236 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: kříž s kapsou uvnitř s roztaženými popruhy

Mum’s Era – další ze značek nosícího náčiní, o kterém jsem nebyla schopná z internetu vytřískat ani ždibeček kloudných informací. Snad jedině to, že se jedná (jednalo?) o ruského výrobce – žádné oficiální webové stránky, žádný oficiální český distributor (ten jediný původní ukončil svou činnost koncem loňského roku), dle Slingofestu se poslední release šátku datuje až do roku 2016. Velká škoda, protože některé z jejich vzorů bych opravdu hodně toužila navázat…

Nordik Olive má velmi zajímavou vazbu a strukturu – je plastická, na omak poněkud hrubá; určitě to není jeden z těch krasavců, co vás na první pohled oslní, hned z nich padnete na zadek a už se nezvednete. Nechodila bych sice tak daleko, jako jedna naše spolunosnice, která prohlásila, že šátek vypadá jako komunistický ručník (ne že by, ehm, upřímně řečeno, byla tak daleko od pravdy), ale taky jsem se po vybalení šátku nemohla vcelku dlouho rozhodnout, zda se mi Oliváč líbí nebo nelíbí. Mám ráda zelenou, mám ráda jednoduché šátky, miluju šátky s nevšední vazbou… ale ani z jedné strany to prostě není MŮJ odstín zelené… z té tmavší olivové vůbec, z té světlejší, více do žlutohráškova, možná. Musím ale uznat, že nejhezčí a nejzajímavější je šátek tehdy, kdy v úvazu jdou vidět obě barvy zároveň (to se nám bohužel nepovedlo, protože malá modelka zrovna ve chvíli, kdy jsme se chystali fotit, usnula tím pravým tvrdým spánkem přepracovaného batolete 😀 ).

Estetika stranou – na pohmat je Oliva, jak jsem psala, poněkud hrubá – je to dáno vazbou, která je sice dosti hustá, ale zároveň taky z tenoulinkých niteček, jež jsou v určitých místech vzoru hodně na volno – tím pádem tvoří locus minoris resistentiae a zatahovat pak vytažená očka byl faaakt opruz. Zanošený byl šátek za tu dobu, co byl v oběhu, víc než dost, celkově pěkně měkký a při úvazu spolupracující; spíše než že by klouzal, tak drhnul. Drhnoucí šátky mám určitě radši než klouzavé, ale Oliváč mi drhnul i o kůži, což dvakrát příjemné tedy nebylo. Na druhou stranu, když jsem spočítala gramáž, tak jsem se docela divila; určitě bych mu pocitově přisoudila minimálně tak o dvacku více, možná i o třicet – že by to zase dělala ta vazba? Každopádně na takového hubeného bavlňáka nosnost hodnotím jako velmi překvapivou – překvapivě dobrou; šátek jsme s 9kilovou Emilkou vynesly na půl dne do zoo a ve vícevrstevném úvazu jsem větší problém nezaznamenala; v jednovrstevném se ale pravda prověšoval a ramena už po chvíli trochu brblala.

Sečteno a podtrženo – zajímavý šátek se zajímavou vazbou a na svou gramáž s překvapivě dobrou nosností. Určitě by se o něm dalo uvažovat jako o univerzálním kousku na většinu nosícího období.

Za možnost otestovat tento šátek děkuji skupině Nosíme děti!