Složení: 100 % česaná bavlna

Gramáž: 360 g/m2

Velikost: 6

Úvaz: pirátský batoh/candy cane chest belt, kříž s kapsou uzlený pod zadečkem

Luluna je polská firma, která za necelý rok svého fungování na nosícím trhu stihla vychrlit neuvěřitelných 208 (!) šátků ve 28 různých vzorech (tedy podle Slingofestu – první release jsem našla ze začátku května 2017; máte-li někdo přesnější informace, tak mě prosím opravte). S tím souvisí výjimečnost Luluny a také její největší bolístky. Lulunu buď milujete nebo nenávidíte. Kadence, s jakou uvádí šátky na trh, je naprosto neuvěřitelná – odhadem to jsou 2 až 3 nové šátky týdně, tkané v malých sériích, o které se vždy na Facebooku při draw strhne lítý boj (pro méně protřelé šátkové harcovnice – draw je vlastně “soutěž o možnost koupě” a spousta výrobců, včetně takových formátů jako Omnifera, takto své zboží prodává). Ve spojení s více než příznivou cenou jsou největší devizou Luluny překrásné, v řadě případů naprosto unikátní designy – namátkou Geo Deer, Geo Unicorn, runy, vlci, Mother of Dragons, Fusion… a samozřejmě i Luna. Kde se ale hraje na kvantitu, zákonitě bude trpět kvalita.

S luluními příměsovými šátky doposud větší zkušenosti nemám, ale celobavlňáků jsem už v ruce měla několik – v závislosti od gramáže snad ani nemůžou existovat rozdílnější šátky! Kousky s nízkou gramáží jsou úžasně měkké už od narození a prakticky nevyžadují zanášení; kolem 300 už začínají přituhovat, ale ještě je lze bez extrémní námahy roznosit do velmi příjemné konzistence. No a pak jsou tu bavlňáky s gramáží 360. Tyto šátky, ehm, lépe řečeno plechy, jsou tak tuhé a hutné, že je po vybalení můžete postavit do rohu – a ony poslušně stojí.

Luna patří do kategorie plecháčů. Do ruky se mi dostala prakticky nová, zcela nezanošená, a odcházela k nám na zkušenou s tím, že ji trochu zkrotíme a naučíme slušnému chování. Po 2 týdnech celkem intenzivního snažení se lehce podvolila, nicméně dotahování je pořád jako hrát přetahovanou s rugbyovým družstvem; milá Luna si pořád dělá, co chce, trčí do všech směrů a vůbec netuší, co to je správná šátková etiketa. Není a nikdy to nebude ňuňu muchláček, ale přesto se mi s ní nebude loučit lehce – Emilka v ní totiž hrozně ráda spí, ať už ji uvážu na břicho, na záda, ať hopsám na gymbalónu nebo jdeme na procházku. Jako správná goth-emo-půlnoční čarodějka má Luna nejspíše zatkaný spací prach, jinak si to nedokážu vysvětlit.

Verdikt: je to krásné, je to tuhé a nejlépe by to fungovalo jako nádherné a prakticky nezničitelné nosítko.

Děkujeme Kláře D. za zapůjčení!