Bird Garden Mint:

Složení: 47 % Tencel, 53 % česaná bavlna

Gramáž: 270 g/m² dle výrobce, 243 g/m² námi spočítaná

Velikost: 6

Úvaz: shepherd’s carry

Bird Garden Orinoco:

Složení: 47 % Tencel, 53 % česaná bavlna

Gramáž: 270 g/m² dle výrobce, 257 g/m² námi spočítaná

Velikost: 6

Úvaz: dvojitý kříž

Jak to vidí Lenka:

Dříve, než se začnu věnovat samotnému Orinocu a Mintu, chtěla bych se podělit o to, jakým způsobem se vyvíjel můj vztah ke vzoru Bird Garden. Vloni v létě, když jsem začínala opravdu naplno nosit a zajímat se o šátky, bylo Bird Garden všude plno – na kteroukoliv nosící skupinu jste se podívali, to byl jeden Bird Garden vedle druhého, a na každém nosícím srazu se vyskytoval minimálně ve dvou až třech provedeních. A já, jak jsem se před nedávnem svěřila u fialového Yarouše, prostě nikdy nechci to, co „mají všichni“. Poté postupně hysterie kolem loktushích ptáčků trochu opadla, já jsem měla tu čest si ponosit Carminu, kterou do dneška považuju za jednu z nejkrásnějších Loktu Shí, a sama jsem dokonce začala uvažovat o tom, že bych si nějaké opeřence do svého komínu pořídila… Zatím asi ještě ale nepřišla ta správná barva či složení.

Po poněkud klouzavé zkušenosti s těžkotonážní  Carminou, která obsahuje doslova kýbl Tencelu (celých 73 %), a naopak při nadšení z úžasné, naprosto bezproblémově spolupracující Isoldy, která má v sobě Tencelu 30 %, jsme přirozeně byly velmi zvědavé na letošní letní limitku Orinoco a velmi oblíbenou klasiku mezi ptáčkovými Loktushkami Mint – kolik Tencelu je akorát Tencelu?

„Papírově“ by se mělo jednat o zcela totožné šátky – stejné složení, stejná gramáž, jenom jiná barva. Když jsme gramáž počítaly my, vyšla nám lehce odlišná (a o něco nižší než udávaná výrobcem, což je ale přirozené u roznošených šátků, jelikož výrobce většinou uvádí post-wash gramáž – tedy hned po vyprání, kdy je šátek ještě „zdrcnutý“ a nevytahaný) – když jsem ale šátky měla vedle sebe, Orinoco opravdu i na pohmat působilo jako ten silnější a jakoby „těžší“ kousek.

Lehce rozdílný pocit jsem z obou šátků měla i při vázání a v úvazu. Orinoco je dle mého názoru malinko tužší, při dotahování jsem musela o něco více zabrat a ani na ramenou žádné extra nadšení nezavládlo – narozdíl od Mintu, který mi připadal jako superextraňuňuměkký mazel pro nejmenší miminka a i s 9kilovou Emilkou mi byl ve vícevrstevném úvazu na břiše i na zádech velmi příjemný i na několikahodinové procházce. Jeho barevný brácha mě v terénu už zase tak šťastnou ale nečinil, navíc jsem u něj trochu cítila i tu tencelovou klouzavost, což u Mintu nebyl problém ani v nejmenším. Netuším, co ten rozdíl mezi šátky mohlo způsobit – jak jsem psala, na papíře by to kromě barvy měla být identická dvojčata. Možná to, že v případě Orinoca se jednalo o více méně nový kus, ještě ne úplně dokonale zanošený a „zajetý“, a Mint už byl přece jen více vázaný, zkoušený a nošený a tím pádem v naprosto top nosícím stavu?  Ale také jak jsem psala jinde, všechno jsou to jenom těžce subjektivní dojmy – krásnému šátku má člověk tendenci leccos odpustit a naopak leccos přičíst k dobru – a tomu méně krásnému zase tendenci neodpustit nic. Že bych tedy přece překrásný Mint trochu přechválila a Orinocu (které dle mého názoru vypadá, s prominutím, jako gatě od pyžama) malinko křivdila…? Něco na tom bude, ale ony jsou to opravdu na pohmat lehce rozdílné šátky a při vázání se vážně chovají jinak (vázala jsem je ve velmi krátkém sledu po sobě do stejného úvazu). A pokud hledáte mou odpověď, kolik Tencelu je akorát Tencelu a kolik už moc, tak po tomto testování jsem si poměrně jistá, že pro mě osobně ta hranice bude ležet někde kolem  40 až 50 procent.

Jinak oba šátky musím velmi vychválit za hustou odolnou vazbu a relativně malou mačkavost – určitě není o nic větší než u loktushích bavlněných ptáčků.

Ať už je to s tou rozdílností či stejností těchto dvou šátků jakkoliv, Mint mě přesvědčil a nadchnul – nejspíše se zrodil můj must have na budoucí druhé miminko; Orinoco zase tolik ne – ale jak jste si mohli přečíst v reportáži z loktushího srazu v Ráji, i přes má jedovatá slova o pyžamu má mnoho fanynek a určitě není bez důvodu, proč je v e-shopu k mání jen v posledních dvou velikostech 😉

Jak to vidí Linda: 

Linda to tentokrát vidí velmi podobně jako Lenka. Ale pěkně popořádku.

Mint

Tento šátek má krásnou svěží chladivou barvu, která napovídá, že tento tenký šátek bude ideální na léto. Musím říct, že na tohoto krasavce jsem byla hodně zvědavá, protože jsem na něj četla samou chválu a když nějaký ten kousek z druhé ruky na bazárku zahlédnu, mizí rychlostí blesku. A ono se vlastně není čemu divit, tenký, krásný a velmi dobře spolupracující šátek je prostě pro malé miminko „must have“. Váže se opravdu sám, v úvazu překvapivě až tolik neklouže, i když zakončení na dva uzly vyžaduje. Kdybych byla bývala loni zkušenější a nadšenější nosnice, byl by se mi býval v parném létě velmi hodil!

Tento kousek snese větší miminka, než jeho čistě bavlnění bráchové, přesto u nás při 11 kg už to na dlouhé túry není. Navzdory tomu bych jej i teď na kratší poponášení a uspávání v těchto vedrech využila. Jediné, co bych tomuto chladivému šátku mohla vytknout je to, že mírně žmolkuje. To je ovšem dáno materiálem a samozřejmě tím, že náš testovací kousek toho už opravdu „hodně pamatuje“ :D.

Orinoco

Ach Orinoco, to opravdu není šálek mého čaje ani kávy. Pruhy obecně nemusím a takto tenké a v této barevnosti už vůbec ne. Což je samozřejmě čistě můj problém, protože když jsme nesly šátek předvést na místní nosící sraz, nejedna kolegyně byla z barevnosti i nosících vlastností nadšená. A tak to taky má být.

Orinoco má proužky tyrkysové, oranžové a růžové, záměrně jsem tyto barvy vypsala, protože ať už na našich nebo i promo fotkách je barevnost poměrně těžko zachytitelná a i v reálu jsem ji musela poměrně podrobně zkoumat.

Šátek sám o sobě na mně působil tuze a nezanošeně. Nedostaly jsme informaci, jak dlouho je v oběhu, ale logicky nepoměrně kratší dobu než „stařičký“ Mint. Pracovalo se s ním hůře než s Mintem a nebyl zdaleka tak hebký, za to ale působil mírně leskleji. Docela bych si dala za takový půlrok re-test, jestli se chlapec roznosil nebo ne.

V tomto stavu, v jakém se k nám dostal by mě nezaujal. Ani na ramenou se nedostavila očekávaná pohoda a nosnost.

Opět tady musím souhlasit s Lenkou, že krásnému šátku člověk ledasco odpustí, kdežto když „to“ tam není na první dobrou, cesta ke konkrétnímu kousku už se hledá hůře.

Mint můžete koupit zde: https://www.loktushe.cz/satky/tencel/detail-satek-na-noseni-deti-velikost-3-vzor-bird-garden-barva-mint-1372/, a Orinoco zde: https://www.loktushe.cz/satky/tencel/detail-bird-garden-orinoco-vel-3-satek-na-noseni-deti-1377/#1374