Líná huba, hotové neštěstí! Na Sapphire jsme s Lindou chytly slinu v momentě, kdy ho Loktu She vydala, a vzhledem k tomu, že naše huby jsou všechno, jenom ne líné, tak jsme ihned dámy Loktushky kontaktovaly s tím, že bychom moooooc rády uvítaly Sapphire u nás v Ostravě na testování (a když už, tak už – kdo by nebyl zvědavý na nádherné karmínové no-cotton ptáčky v hroší gramáži?).

Loktu She Soffa Sapphire

Složení: 42 % merino total easy care, 40 % tencel, 18 % česaná bavlna

Gramáž: 300 g/m2

Velikost: 6

Úvaz: double hammock

Jak to vidí Lenka:

V minulosti jsem už měla možnost osahat a navázat Gaučákova staršího no-cotton bratra, Soffa Steel (merino + tencel, ale hooodně merina) – ožral mě až na kost a ještě než jsem dovázala, tak jsem byla zpocená jak kůň v cílové rovince Velké pardubické, jak hřál jako rozpálená kamínka. Byla jsem proto na safírového gaučáka hodně zvědavá, hlavně kvůli odlišnému a na první pohled přátelštějšímu složení i gramáži. A nejen na první pohled – modrý Gaučák si zachovává měkkost a přítulnost svých starších sourozenců, přitom (téměř) nekouše, výborně se váže a drží. Vzhledem ke své gramáži ve spojení se složením pohodlně zvládne i velké a větší náklady, ale na malá miminka ho přece jen je trochu moc. Ekvivalentní obsah merina a tencelu z něj navíc dělá ideální šátek prakticky do každého počasí – v zimě bude hřát, v teplém počasí (kdy jsme Sapphire testovaly) se pak uplatní termoregulační vlastnosti obou materiálů. Volnější nadýchaná vazba samozřejmě přichází s určitou cenou – náchylností na vytahování nitek. Co do vzhledu – barva je nejvíc „moje“ barva, jaká snad jenom může být, z té je mé nadšení bezbřehé; vzor mi ale bohužel spíše připomíná onen přehoz na gauč, takže u mě převládá rozporuplný estetický dojem. Ale do vlastního komínu klidně, a bez remcání.

Jak to vidí Linda:

Musím souhlasit s Lenkou ohledně Soffa Steel, to bylo pro mě čiré zděšení, s čím s ní úplně nesouhlasím je nekousavost Sapphire. Jak všude a každému tvrdím, že „Loktushí merino“ nekouše, tak tohle jsem teda cítila. Sapphire se dobře váže a obecně je „user friendly“, ale co se týče nosnosti, tam já jsem hodně náročná a moje ramena tenhle kousek déle než hodinu nezvládnou. Obecně pro mě tento šátek byl spíše zklamáním, protože vlnu já mám obecně velmi ráda a tohle prostě nezaujalo. Vzor mi přijde nezajímavý a nitky se z něj tahají pouhým pohledem.

Loktu She Bird Garden Carmina

Složení: 73 % tencel, 23 % recyklovaný len, 4 % len

Gramáž: 380 g/m2

Velikost: 6

Úvaz: double hammock/saltwater finish

Jak to vidí Lenka:

S touto loktushkou jsem měla velmi krátkou čest na jednom z našich předešlých nosících srazů, kdy jsem k ní vzplála vřelým citem, a delšího testovacího pomazlení jsem se nemohla dočkat! Je to šátek, který klame tělem – úctyhodná gramáž na něm není vůbec znát; na první pohled a pohmat působí jako tenký šátek. Ne jako „tenčí“ šátek, ale opravdu „tenký“ miminkovský šátek, ovšem již zběžné potěžkání vás vyvede z omylu – je to opravdu těžkotonážní tlustokožec, nicméně zázrak jménem tencel mu propůjčuje báječné vázací vlastnosti, zejména měkkost a poddajnost (což u nového šátku v tomto poměru nejspíše zcela vyvažuje zcela opačné vlastnosti nezanošeného lnu), pocitově ho odlehčuje a dodává vazbě vzdušnost. Tencel má ale také své stinné stránky, zejména pokud se s ním nešetří – jednak se na šátku v místě skladů velmi lehce vytvoří světlejší místa (nejde ale o sklady jako takové a netrpí tím nosnost a vlastnosti šátku, jen jde o vadu na kráse – na Bird Garden se to schová, ale na jednodušších vzorech to nepůsobí vůbec hezky), jednak – a to považuji za dosti podstatné – klouže jak namydlený. Při prvním navázání jsem po půlhodinové procházce najednou měla dítě kdesi u kolen; pravda příliš jsem se nesnažila, a tak jsem si při dalším vázání dala hodně záležet, mimo jiné také proto, že jsem s Carminou provedla skutečnou zátěžovku – zkoušela jsem ji na lekci tancování s dětmi v šátku. Tancování trvá hodinu, pro výdrž šátku v úvazu je to skutečný křest ohněm a ten, který má povolit nebo se prověsit, stoprocentně povolí anebo se prověsí (navíc tancování sama vedu, a tak nemám prostor na úpravu a průběžné dotahování úvazu). Dítě na začátku na fest zavázané až skřípnuté v Carmině po hodině opět skončilo minimálně o deset čísel níže. I na fotkách zde to je vidět na první pohled, Emilku opravdu cíleně nevážu tak, aby mi seděla na zadku; to prostě ten DH se saltwater finishem na jeden uzel (kterýžto, přiznávám, sám o sobě není tím nejstabilnější a nejpevnějším úvazem na světě) stihl z místa navázání do místa focení povolit cca do 20 minut. Ve zkratce, výstižný popis Carminy by asi zněl jako legendární spontánní zvolání hlavní hrdinky filmu Pretty Woman při zábavné nehodě s vařenými hlemýždi (ale nechci být neslušná). Ach promiň mi, krásná Carmino…!

Jak to vidí Linda:

Carmina, ach ta barva! Rozhodně jedna z nejzajímavějších a nejvýraznějších z rodiny Bird Garden. Když ji člověk vezme do ruky, nechce se mu věřit, že by tento tenký šátek měl mít gramáž 380! Bohužel tak strááášně klooouže! Skoro až neuvěřitelně. Jak jsem zvyklá vázat zásadně na jeden uzel, tak tady to nelze ani omylem. U velmi živého dítěte jako mám já, byl kolikrát oříšek vůbec úvaz dokončit. Ani na ramenou se nedostavila očekávaná slast. Bohužel Carminu hodnotím jako velké zklamání, kdyby se ale Loktu She chystaly na stejnou barevnost s jiným složením, tak neváhám!