Složení: 100 % bavlna

Gramáž: udávaná výrobcem 315 g/m2 postwash, námi spočítaná 285 g/m2 u roznošeného šátku

Velikost: 6

Úvaz: unpoppable scarf carry with a lexi twist, dvojitý kříž

Jak to vidí Linda:

Rómeo, Rómeo, ty nám dáváš…. Tento krásný celobavlněný šátek má v šátkovém světě velmi oblíbenou srdíčkovou vazbu, která je prostě kouzelná, a neznám snad nikoho, komu by se nelíbila. Je to ovšem tak trochu něco za něco, aby srdíčka byla srdíčky, musí být holt některé nitky delší, což jednak způsobuje to, že je vazba volnější a šátek by měl být nadýchanější, ale také to, že je mnohem náchylnější na vytahování nitek, než je tomu u šátků s klasickou pevnou vazbou.

Když jsme testovaly Lenku 4ever z tohoto šátku, upřímně jsme se děsily, kolik nitek bylo po testování vytažených.

Protože je ale Rómeo prostě nádherný krasavec, velmi nás zajímalo, jak obstojí co do nosících kvalit. No…ač je to krásný, hebounký nadýchaný šátek s pro mě dokonalými barvami, při dotahování hrozně klouže, v úvazu vůbec nepruží a na ramenou bohužel příjemný není.

Kupodivu na konci testování jsme nitek zatahovaly jen opravdu pár, takže to nakonec vůbec nebylo tak hrozné, jak jsme si byly bývaly myslely, že to bude.

Nutno ovšem podotknout, že jak jsme se v tomto případě s Lenkou v názoru naprosto shodly, tak nám vyrazila dech nosící kolegyně Bětka, která Rómea prohlásila za naprosto dokonalý šátek, se kterým se jí skvěle pracuje. A proto jako u všech nosících pomůcek platí, že je třeba zkoušet a zkoušet, protože co nosnice, to originál. 🙂

Jak to vidí Lenka:

Rómeo je takový, mno, jak to říct, holywoodský krasavec. Jako třeba Brad Pitt. Na pohled neodolatelný, každá by ho chtěla pomuchlat, (ve svém vzoru) nestárnoucí klasika. Jenom si nejsem tak stoprocentně jistá, že bych ho chtěla doma, a to i přesto, že při setkání tváří v tvář a prvním pohlazení je to pořád neuvěřitelně příjemný, heboučký mazel. Nejpíš stejně jako zmiňovaný Brad Pitt.

Ale heboučký je na můj vkus až moc – nějak slušně ho uvázat není úplně jednoduché, je to opravdu jeden z nejklouzavějších šátků, co jsem kdy měla v ruce, a určitě není z těch, které by pružily jak trampolína, spíš naopak. Rómea jsem testovala důkladně, vázala opakovaně, nosila v různých úvazech, na břiše, na zádech… a to vše znovu poté, co se vrátil z návštěvy u zmiňované spolunosnice Bětky, jestli jsem se tedy náhodou ve svém úsudku nespletla. No, na klouzavé šátky se dá zvyknout (a Bětka je dle svých slov jejich milovnicí, takže nejspíš odtud vítr vane), ale upřímně řečeno bych si v této gramážové kategorii i od 100% bavlny přála příjemnější nosící zážitek. Nejspíš je to všechno spojeno s tou superhebkostí, uhlazeností až vyhlazeností – i přesto, že je ho docela kousek, jsem měla pocit, že mám na ramenou šátek s podstatně nižší gramáží. Na parádu Rómeo ano, ale spolehlivý pracant, kterého bych si vybrala na několikahodinovou túru či jako jediné nosidlo na dovolenou, to zcela jistě není.

Rómeova choulostivost je věc druhá – jak jsme se ale s Lindou přesvědčily, při ohleduplném zacházení by soužití s ním nemuselo být tolik o nervy, jak jsme si původně představovaly; zatahování nitek (které následně po testování bylo na mě) je ne příliš překvapivě daleko jednodušší na Rómeovi jako šátku než na nosítku a za chvilku jsem s ním byla hotová. Každopádně easycare miláček to není, i vzhledem k mačkavosti, která ale není o nic větší než u běžného bavlňáku (nicméně žehlička pro vás u Rómea nesmí být sprosté slovo).

Musím to ještě jednou zopakovat – tenhle šátek je prostě překrásný, nádherný – vazba, barevnost, jemný elegantní „jakobylesk“ (částečně daný i vazbou a přechody barev; opravdový lesk jako blesk jako u lurexu či hedvábí to není), všechno do sebe dokonale zapadá. A většina z nás primárně vybírá, přiznejme si, především očima – co s funkčně dokonalým šátkem, který se vám ale ani trochu nelíbí? Budete ho s chutí nosit? Já tedy ne… Velmi podobně to mám i naopak – krásnému šátku leccos odpustím. Být Rómeo můj vlastní, tak by se jistě našly příležitosti, při kterých bych ho hrdě vynesla – jen by to nebyly celodenní výlety, každodenní procházky či uspávání. Ale představte si třeba nevěstu s miminkem navázaným do Romea… ach!

Sečteno a podtrženo – není to nic pro začátečníky a není to odolný „základní“ pracant, který bych doporučila jako jediný univerzální šátek. Zkušenější ruka ho ale jistě dokáže zkrotit a pak nadělá spoustu parády!

Ještě jednou mockrát děkujeme firmě Be Lenka za poskytnutí Rómea k testování a také naší milé Bětce za spolutestování. 😉

Pokud vaše srdce zatoužilo po Rómeovi, můžete ho koupit zde: https://www.belenka.sk/produkt/satka-lenka-romeo