Lenire v latině (anebo také v italštině) znamená uklidnit, konejšit. Za šátky s tímto poetickým názvem stojí paní Věra Kalousková, která je zároveň duchovní matkou dnes již prakticky legendárního nosítka KiBi. Její cesta k nošení začala vcelku klasicky u jejích vlastních dětí a vedla přes šátky z kanafasu domácí výroby až k vývoji vlastního rostoucího nosítka. Šátky Lenire jsou pak dalším krokem na její nosící dráze a dle jejích slov jedním ze splněných snů. Nedávno také došlo ke splynutí KiBi a Lenire a začala se vyrábět šátková „Kibíčka“ (ale nepředbíhejme, o tom někdy příště – pilně na tom pracujeme 😉 ).

Samotné šátky Lenire jsou od prvního do posledního vlákénka ryze české výroby (jen ta bavlna je z dovozu, prý že v Čechách neroste nebo co 😀 ) a prozatím pro nás byly jedna velká neznámá – skoro nikdo je v našem nosícím okolí neznal, nikdo žádný šátek této značky nevlastnil, a to i přesto, že první release se datuje už na podzim 2016. V případě Lenire se ostatně nejedná o žádné rychlochrliče, experimentátory či novátory – za ty dva roky na trhu bylo vydáno pouze 16 šátků ve 4 dosti konzervativních vzorech, vesměs ve velmi uměřené barevnosti; všechny celobavlněné s udávanou identickou, dá se říct univerzální gramáží 250 g/m². Do našich rukou se k testování dostaly dva modely z jejich dílny a tímto za jejich poskytnutí Lenire velmi děkujeme!

Campanula Silver

Složení: 100 % bavlna

Gramáž: udávaná výrobcem 250 g/m², námi spočítaná 267 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: back wrap cross carry/Tibetian knotless finish

Jak to vidí Lenka:

Nejsem vyznavač divokých vzorů ve všech barvách duhy, ale musím se přiznat, že Lenire jsou na mě designově konzervativní (až s prominutím starosvětské) příliš. Stříbrná Campanula je velmi elegantní a určitě si své fanoušky najde; mně ale bohužel tento vzor evokuje zámecké tapety, pardón… Tož tak, estetické okénko bychom měli za sebou.

Jinak je to velmi slušný bavlňák – měkký, hebký na dotek, dobře se s ním pracuje – klouže přiměřeně, dobře se dotahuje a v úvazu drží, neprověšuje se. Jen to tedy není kus z těch nejnosnějších – Emilčiných 9 kilo považuju za jeho nosící pohodlnostní strop, pak už musíte využít fíglů typu klokaní efekt, aby to nošení za něco stálo – jinak má Campanula tendenci už řezat. Prostě vcelku příjemný a dobře spolupracující šátek typu „neurazí, nenadchne“.

Jak to vidí Linda:

Když jsem začala vybírat svůj první šátek, projela jsem výrobce snad všech českých značek a narazila jsem i na Lenire, ty mě  však bohužel ani tehdy ani dnes neoslovily svými vzory. Campanula je nenápadný, neutrální šátek, který se sice bude hodit ke všemu, ale tento tapetový vzor pardon frčel naposledy asi před 10 lety. Vlastně tak nějak nevím, proč bych ho měla chtít zrovna na šátku. Vnímám to teda jako velkou škodu, protože šátek sám o sobě není špatný, klasický tenký bavlňák, který bude fajn na miminka, ale brzy přestane stačit nosností, takže vlastně jediné, co by ho mohlo zachránit je ten vzor…no…a ten to v tomto případě teda nezachránil.

Flora Red Velvet

Složení: 100 % bavlna

Gramáž: udávaná výrobcem 250 g/m², námi spočítaná 289 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: kříž s kapsou uvnitř s roztaženými popruhy

Jak to vidí Lenka:

Po otestování Campanuly jsem si říkala, jestli má vůbec cenu zkoušet šátek od stejného výrobce, stejného složení a s udávanou totožnou gramáží. Vzor je sice o něco méně tapetovější, ale barevně to tedy úplně mé gusto není… Ale ještě že jsem ho nakonec zkusila! Toto je SKVĚLÝ šátek! Na první dotek a po navázání jsem z něj měla úplně odlišný pocit než z Campanuly – má hutnější vazbu (což vysvětluje i ten rozdíl v gramáži), ale je stále příjemně měkký a poddajný, při vázání a dostahování jsem si spokojeně broukala a v broukání pokračovala i při nošení! Výborný opravdu univerzální kus, který bezpečně unese i těžší batolata; za Floru Lenire tleskám a doufám, že jich většina neskončí pod nůžkama na „Kibíčka“. 😀

Závěrem jestě musím vyzdvihnout, že oba šátky v naší regionální skupině strávily celý měsíc a byly intenzivně nošeny a zkoušeny – když jsem je pak kontrolovala před odesláním, nenašla jsem jedinou povytaženou nitku! Super!

Jak to vidí Linda:

Achjo, já s tím mám fakt problém, mě se šátky, které vypadají takhle – jako potah na sedačku nebo tapeta prostě ani nechce zkoušet. Jako fakt pardon, kdyby mi ho Lenka nevnutila, tak by mě úplně v klidu minul a líto by mi to nebylo.

Ovšem tedy, je potřeba říct, že jak je šátek dle mého ošklivý, tak překvapí nosícími vlastnostmi. Velmi dobře se s ním pracuje, díky plastickému vzoru lépe drží v úvazu a je skoro bych se nebála použít spojení „velmi příjemný na ramenou a nosný!“. Já říkám nosný! U bavlny s udávanou gramáží 250 g/m2, neuvěřitelné. Takže! Pokud vás ten vzor neuráží a líbí se vám, tento šátek rozhodně doporučuji, protože vám udělá velkou službu. Hodně muziky za málo peněz a nějaká ta lehká špína se na něm taky lehce ztratí. 😀