Jak jsem již zmínila v reportáži z velkého srazu v Trojhalí, Dekka je relativně nový, ale přesto již velmi oblíbený hráč na šátkovém poli – stojí za ní úžasná Ivana Džbánková Škapová a její neméně úžasný muž. Původně jsme v rámci naší skupiny měly testovat pouze dva šátky a jenom na několik dní, ale “pán a paní Dekka”, asi při pohledu do mých smutných psích očí, na nás byli tak hodní, že nám poskytli k testování šátky hned čtyři a to téměř na dva týdny! Za jejich zapůjčení a milý a vstřícný přístup jim ještě jednou tisíckrát děkujeme a klaníme se až k zemi!

Dekka Tilia Adel vel. 6

Složení: 100% bavlna

Gramáž: 330 g/m2

Úvaz: dvojitý kříž

Nejsem na růžovky. Nejsem na rostlinné vzory. Nejsem nějak extra ani na celobavlňáky. Chudák Adélka, ta už to se mnou měla těžké od startovní čáry… 😀 Ale obstála se ctí. Je krásně měkká, nadýchaná a hebká. Do ruky je jí poměrně hodně; od setkání s pětistovkovou Almitrou ale píšu “poměrně” u úplně všeho s nižší gramáží než 400 😉 Nicméně určitě se nedá říct, že by Adéla ještě nevečeřela, naopak je to dobře živená slečna, ale zase žádná obéza, se kterou by bylo třeba nějak bojovat. Klouže tak akorát, dotahování na jedničku, výdrž v úvazu perfektní, a to i na jednom uzlu, nosnost zvící jeřábu na slony. Cenou za něžnost, měkkost a poddajnost, kterou Adel získala díky relativně volné vazbě, je ale bohužel i náchylnost na tahání nitek. Bylo mi ctí, Adélko, jistě najdeš řadu milujících domovů.

Dekka Plectrum Oli vel. 6

Složení: 100% bavlna

Gramáž: 330 g/m2

Úvaz: Robbin’s hip carry

Další celobavlňáček, tentokrát v neotřelé barevné kombinaci a ve “větrákovém” vzoru, to už je z hlediska mého gusta úplně jiný příběh – vyhlídla jsem si ho už na srazu a hned jsem po něm skočila. Oli je krasavec (i když kombinace světlý šátek – malé dítě nikdy nebude zcela bezpečná), ale bohužel, ach jak je mi to líto, mě ze všech testovaných Dekk přesvědčil nejméně. Vedle Adély je to brácha-tvrďák; ač identické gramáže a složení, pocit z obou sourozenců jsem měla úplně jiný. Tam, kde se mi Adéla rozplývala pod rukama jako máslo, jsem musela u Olouše pořádně zabrat. Testovaný Oli by navíc vel. 5 a vzhledem ke spotřebě šátku na megauzel jsem druhou kličku u kříže s kapsou už prostě nedala. V běžném provozu na jeden uzel bez problémů, ale při hopsa hejsa na tancování mě zachránil jen kroužek. Netuším, nakolik byl Oli zanošen (ale předpokládám, že před naším testovacím kolečkem již byl potahán a pomazlen důkladně), nejspíš bych ho z důvodu větší tuhosti nezkušeným rukám nedoporučila. Celkově ho hodnotím jako příjemný univerzální kus vhodný hlavně pro větší děti, navíc díky své (ve srovnání s ostatními testovanými Dekkami) hutnější vazbě dle mého názoru prakticky nerozbitný.

Dekka Tilia Isla vel. 6

Složení: 77 % egyptská česaná bavlna, 15 % viskóza, 8 % bambus

Gramáž: 320 g/m2

Úvaz: pirátský batoh/candy cane chest belt

Druhé lístky v dekkové sadě – lístky né, fialová né, no máš to se mnou, Dekko, fakt složité. Ještě že má Isla i tu tyrkysovější stranu. Přes počáteční estetické neshody to u mě ale Isla vyhrála s předstihem několika délek. Měkoučká, heboučká, nadýchaná, mazlivá; určitě by bez problémů v šikovných rukách objala i úplně malinká miminka, ale i větší děti jsou v ní na ramenou jako pírečko. Přesto, že má stejnou vazbu jako Adel, se mi Isla překvapivě vůbec nezdála tolik náchylná k vytahování nitek (ani v průběhu testování nitky nikdo ze skupiny nehlásil), bambusu vlastní nemačkavost je příjemný bonus. Vázání značka ideál, úvaz bez problémů drží a šátek při pohybu jemně pruží. Vlastně bych si na Islu rychle zvykla, hlavně na tu tyrkysovější stranu. A možná i na tu fialovější. No a když se nad tím zamyslím, tak se mi ty lístky asi taky začínají líbit :))

Dekka Plectrum Neo vel. 6

Složení: 77 % egyptská česaná bavlna, 23 % polyester

Gramáž: gramáž 330 g/m2

Úvaz: shepherd’s carry/candy cane chest belt

Neo je enfant terrible tohoto testování – mám z něj vskutku rozporuplné pocity. Proti svému větrákovému příbuznému Olimu je Neo krásně měkký a poddajný, a to díky příměsi polyesteru a – především – volnější (dle některých testujících příliš volné až povolené) vazbě, o skvělé nosnosti, o tom, že se dobře váže a drží, není třeba psát román, protože bych se jenom opakovala. Příměs polyesteru v kombinaci s vazbou ale kromě měkkosti šátku propujčuje další, jistě ne zamýšlené vlastnosti. Jednak se na něm tvoří chuchlíky – ne takové ty jemné žmolíčky a chloupky jako u vlny nebo česané bavlny, ale prostě žmolky, jaké udělá třeba směsové tričko na namáhaných místech; jednak mám pocit, že umělá vlákna (ať již je to polyester nebo repreve – což je vlastně taky polyester) mají v porovnání s přírodními materiály větší tendenci nevětrat a nepustit, ehm, čichový vjem (ne že by šátek smrděl, když jsem ho přebírala, ale prostě jsem z něj cítila toho člověka, co ho měl přede mnou). Otázka dále je, zda volná a lehce klikatá vazba také není na vrub polyesteru – jestli bavlněné vlákno prostě neklouže po polyesterovém a tím pádem se může vazba rozvolňovat – nevím, nejsem v tomto žádný tkalcovský odborník, nicméně tento problém (a musím říct, že výrazně větší) pozoruju i u svého vlastního šátku s reprevem a volnější vazbou (Tekhni Arche Storm). Jinak volná vazba, stejně jako u Adel, rovná se větší náchylnost k vytahování nitek. Ale abych nezapomněla – a pořád jenom neprudila – Neo je krásný; byť růžovka, je to tak nějak “sportovní” růžovka, žádná něžná květinka, a klidně bych si ho, přes všechny jeho mušky polyesteromilky, dokázala představit v našem komínku 😉

Závěrem bych chtěla vyzdvihnout ještě jednu drobnost týkající se Dekk – jejich názvy. Každá Dekka má svoje jméno – Adel, Oli, Art, Adam, Chris…  Díky tomu o šátcích pak můžeme mluvit skutečně jako o domácích mazlíčcích – připadá mi to nesmírně půvabné, podobné roztomilé nuance mám velmi ráda. Milá Dekko, jen tak dál, budu se těšit třeba na Aničku, Honzíka či Jarouška a ještě jednou moc děkujeme! Bylo to krátké, ale krásné a intenzivní setkání, rády se v budoucnu budeme setkávat pravidelně! 🙂