České Baby-doo není zrovna šátkový gigant, byť jako značka bylo založeno už v roce 2009, což z něj činí jednoho z nejstarších výrobců šátků u nás. Je to docela s podivem, protože jejich šátky, byť to není žádný esteticko-designový výkřik, patří mezi ty absolutně nejlevnější na našem trhu (nejsou-li dokonce úplně nejlevnější). Baby-doo nabízí jediný vzor – pruhy, a to jen v několika barevných variantách (případně jednobarevné šátky), v keprové diamantové vazbě a nepouští se ani do experimentů se složením – vše je stoprocentní bavlna v nízké gramáži.

Ono zase proč ne, levné pracanty šátkový trh potřebuje. V případě Baby-doo to ale nejspíše nebude úplně ten nejvýdělečnější business – ostatně šátky jsou jen jedním z předmětů podnikání jeho zakladatelů manželů Šrůtových, o kterých se na jejich webu dozvíte, že jsou mimo jiné spolumajiteli populární značky batohů Corazon. Kromě šátků svého času Šrůtovi také nabízeli své vlastní ergonomické, velmi slibně vypadající nosítko pod značkou Dacony, ale to je momentálně z nějakého mně neznámého důvodu nedostupné. Mno, co je ale stále v nabídce, jsou krosny Corazon, na které se obecně v ortodoxním ergonosícím světě díváme poněkud skrz prsty. Po detailnějším studiu fotek těchto konkrétních krosen sice zjistíte, že to “zas tak hrozné není”, že dítě narozdíl od jiných podobných výrobků nemusí viset za rozkrok a že je dokonce pamatováno i na opření hlavičky znaveného nošence (je-li to ale opravdu funkční, si jistá nejsem ani trochu). Jenom to zásadní proti, a to výrazný přesun těžiště nosiče dozadu a nahoru, prostě zůstává… Ergonomická nosítka (nota bene původně nabízená za polovic co krosny!) byla určitě v nosícím světě krokem lepším směrem… ??‍♀️

Oba testované šátky k nám doputovaly v rámci testování ve skupině Nosíme děti, které tímto velmi děkujeme!

Baby-doo Orchidej

Složení: 100 % bavlna

Gramáž: udávaná výrobcem 220 g/m², námi spočítaná 235 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: pirátský batoh/candy cane chest belt

Tedy k samotnému šátku Baby-doo. V jeho případě se v podstatě jedná o re-test; jeden exemplář se už u nás v Ostravě vyskytnul v průběhu zimy a vesměs jsme ho všechny hodnotily jako velmi slušného, univerzálního (ale trochu nepěkného) pracanta. Dostala se k nám totiž hnědo-béžovo-bílá varianta Skořice, což bych řekla, že ve spojení s nepříliš populárními pruhy a nizounkou gramáží bylo hlavní příčinou toho, proč na testování nebyl nějak extra velký nával. Orchidej je o mnoho hezčí – podle mě ze všech nabízených modelů i absolutně nejhezčí a vlastně jeden z mála pruhovaných šátků obecně, které mi tak nějak nevadí. Podíl na tom jistě má i diamantová vazba, kterou na šátcích miluju.

Podobně jako před půl rokem se ke mně Baby-doo dostalo prakticky nezanošené. Ach ach. Šátek mi připadal dosti tuhý, „plátnovitý“, vůbec neklouzal a nepružil – tohle je všechno otázka zanošení; opravdu důkladně zanošené Baby-doo už jsem v ruce také měla a kromě té neklouzavosti to byl vcelku příjemný, měkký hubeňour. Neklouzavost mi ale vadí rozhodně míň, než kdyby šátek klouzal jako namydlený – takové fakt nevyhledávám a na to jemné drhnutí jsem zvyklá od svých oblíbených Storchů. Baby-doo stejně jako Storchy drží jako přibité, příliš nepruží; v pečlivém úvazu unesly jak zimních 7,5 kg, tak nynějších letních 9 kg – batolecí kusy ale mezi Baby-doo nehledejte, těch 9 kilo je dle mého názoru nejzazší hranice pohodlnosti a s těžším dítětem už to žádná velká paráda na dlouhé nošení nebude. Tedy klasické proklamace výrobce o „celém nosícím období“ je třeba i v případě Baby-doo poněkud nepřekvapivě brát s velkou rezervou, nicméně můj názor, že se jedná o dobrý pracovní šátek pro nenáročné rodiče, na tom se nic nezměnilo ani v nejmenším.

Podobně se ale nic nezměnilo ani na šátku samotném (byť by tento konkrétní měl být z nějaké nové várky, pokud vím). Olemování, které bych nazvala minimálně nezvyklým, něco ve stylu overlocku, má Baby-doo stále – ať si kdo chce co chce říká, tohle si prostě koleduje o zatržení a lemování se dříve či později začne párat. O estetickém dojmu nemluvím už vůbec. Stejně tak zůstala i dosti veliká středová značka, tmavomodrá s barevným nápisem – zejména ve společnosti tlumených barev Skořice působila hodně nepatřičně; na Orchideji už tak nějak lépe zapadla, ale happy jsem z ní tedy nebyla. Kromě toho, že to vážně není pěkné a zejména to ani není třeba, takovéhle cedulisko může i nepříjemně škrábat miminko za krkem. Pár drobounkých nopečků a nepravidelností je pak Baby-doo vzhledem k ceně velmi lehké odpustit.

Baby-doo Duha ring sling

Složení: 100 % bavlna

Gramáž: udávaná výrobcem 220 g/m², námi spočítaná 235 g/m²

Délka: 170 cm delší strana

Úvaz: klasický na bok/nějaký úvaz na záda, co nevím, jak se jmenuje 😀

Baby-doo ring sling jsem chtěla zkusit jen tak pro úplnost; týká se ho prakticky vše výše zmíněné. Byť se mi do ruky dostal o něco zanošenější než jeho dlouhý kolega, co do poddajnosti to také rozhodně nebyla první šátková liga; stejně tak spíše drhnul než klouzal, což v RS kroužcích není zvláště pro méně zkušené RS nosiče úplně příjemná vlastnost – dotahování nebylo zrovna nejjednodušší, ale na druhou stranu ale v úvazu držel jako helvétská víra. Jak už jsem ale psala u RS od Fidelly – nezvládám jednostrannou zátěž na delší trasy a dítě vypouštím do víru velkoměsta maximálně po půl hodině, a proto mě i tenké ring slingy jednoduše nestihnou začít nějak výrazněji táhnout a řezat. Rozdíl mezi Baby-doo a vysokogramážními nadýchanými Dekkami je tedy cítit ihned po nahození, ale na umření to na tu chvilku ani v duháčkovi určitě nebylo.

Fotky s úvazem na zádech (ani nevím, jak se to jmenuje; ona to ostatně ani Duhovka ve svém videu nijak nepojmenovává), kdy mi Emilka prakticky sedí za krkem, prosím berte s rezervou – když už jsem měla v ruce krátký ring sling, tak jsem to vzala jako výzvu, uvázat ho na záda; výsledek vidíte sami… 😀 No, každopádně Emilka měla skvělý rozhled! 😀

Celkové resumé – Baby-doo jsou skromné šátky pro skromné rodiče. Pokud si někdo některý z nich mezi dlouhými šátky vybere pro menší dítě, pak ho od něj určitě nebudu odrazovat (nicméně doporučím vyhlédnout si už alespoň trochu zanošený kousek); ring sling bych pak spíše doporučila jako nouzovku pro ty, co mají opravdu hluboko do kapsy.