Toto miminkovské nosítko jsem vyzkoušela v rámci velkého testování celé martysovské nosítkové sady. Je krásné, něžné holčičí, pečlivě ušité a celkově na mě působí velmi „důvěryhodně”. Jedinou výtku k provedení nosítka co mám, je poněkud nešťastná volba gumiček k uchycení kapucky – už při přebírání nosítka na srazu jako fungl nového výrobku jako první testující byla jedna gumička vytažená.

Pravověrná mini-mimi-nosítka si můžou dovolit nedisponovat bederákem, resp. alespoň polstrovaným bederákem v pravé smyslu slova. Bebé je řešeno do jisté míry jako kompromis – polstrování je pouze po stranách „bederáku-nebederáku“ a jeho absence ve střední části poskytuje možnost nastavení sedu ve skutečně velkém rozmezí; odpůrci tkaniček a snůreček zajásají – sed se stahuje pomocí popruhů, což osobně považuji za velmi chytré řešení. Nastavování celé zádové opěrky jsem zvládla bez jakýchkoliv problémů i bez pomoci návodu, k ní nemám jedinou námitku – dítě se dá bez problémů řádně „zakapsovat”, zádová opěrka ho pěkně obepne, ale podotýkám, že jsme Bebé testovaly v Emilčiných 8 měsících/7 kg/cca 68 cm, takže už se opravdu nejednalo o maličkaté kde nic-tu nic pacholátko. S tím souvisí i můj největší problém, který s Bebé mám – výrobce a také adminky skupiny Nosíme děti udávají vhodnost nosítka od narození do roku až roku a půl. Když pominu to, že novorozenec-nošenec není tvor primárně nosítkový ale šátkový, zejména ta horní hranice použitelnosti Bebé mi přijde zcela mimo. Vzhledem k tomu, že Emilka velikostně i hmotnostně odpovídá dítěti mladšímu o plus mínus 3 měsíce, a tomu, že jí Bebé v 8 měsících bylo prakticky akorát, nedokážu si v něm představit “běžně” veliké roční, natož rok a půl staré batole.

A opět, ach ano, zádová spona, která nejde sundat (překvapivě, JDE TO, milí výrobci nosítek, prosím inspirujte se u Manducy nebo Kokonu, nás, co jen a pouze křížíme, běhá po světě víc!).

U tohoto nosítka jsem to nicméně hecla a zkusila ho nahodit nezkříženě… a to jsem neměla dělat! Polstrování ramenních popruhů je spíše decentní, navíc k tomu ten bederák-nebederák; už po hodině a půl jsem Lindě z procházky posílala zoufalé zprávy, že umírám a asi budu muset nechat dítě v lese, jinak se domů nedovleču. 😀 Následující den jsem zkusila překřížit a o moc lepší to bohužel nebylo.

Ráda bych tvrdila, že s malým miminkem bude nosítko pohodlné – pro nosícího možná ano, ale pro nošence nikoliv, což ve svých recenzích na našich skupinových FB stránkách potvrdilo hned několik maminek; navíc jsem sama byla přítomna pokusu o instalaci 2měsíční prďolinky do Bebé, který skončil po několika desítkách sekund velmi neslavně, a jejíž mamince jsme následně s Lindou vysloveně vnutily šátek, ve kterém pak mimčo spokojeně zalomilo a spinkalo minimálně hodinu.

Otázkou tedy je, pro jaké děti je Bebé skutečně vhodné, když jsou v něm ty nejmenší nespokojené a ty větší se pronesou… Odpověď nechám na uvážlivém čtenáři.

Děkujeme MartyS za zapůjčení nosítka k testování.