Wrap Tai? Pro nás s Lindou až do tohoto testování velká neznámá a vyzývavě zející díra v našem nosícím portfoliu – s tímto „vázacím nesmyslem“, jak jsme wrap tai (tedy vázací šátkové zcela nepřezkové nosítko) pracovně překřtily, jsme se obě opravdu setkaly poprvé. Ostuda!!!

Jak to vidí Lenka:

Výrobce uvádí, cituji: „nosítko je vhodné od 5 do 20 kg, k použití od doby, kdy dítě samo sedí, pokud si však je maminka jistá, že je dítko správně obepnuté látkou nosítka, může i dříve, pokud dítko drží stabilně hlavičku (od 4 měsíců výše).“ No jistěěěě, na dvacetikilového macka na první pohled úplně nejvhodnější a nejpohodlnější! Výjimečně ale musím s výrobcem souhlasit, co se týče dolní hranice – 4 měsíce jsou zcela adekvátní.

Kdo má alespoň minimální zkušenosti s vázáním šátku, pro toho navázání wrap tai nebude problém – v podstatě je to někde na půl cesty mezi šátkem a nosítkem a spojuje jejich hlavní výhody – absence nutnosti jakéhokoliv nastavování a nepřítomnost přezek (které někomu můžou překážet) jako u šátku a (relativní) rychlost navázání a (více méně) vyhnutí se boji s dotahováním jako u nosítka.

Už v prvních minutách našeho setkání jsem ale jaksi tušila, že nebudeme kamarádi. Nosítko je ušité z velmi tenkého šátku (gramáž bych odhadovala hluboko pod 200), ušité je sice pěkně, ale absolutně postrádá jakékoliv polstrování kdekoliv (např. další velmi profláknuté vázací nosítko Fidella Fly Tai má polstrování jak na bederáku, tak na ramenních popruzích). Ramenní popruhy se dají roztáhnout, tam tedy polstrování zas tolik nechybí, ale v případě bederáku jsem to cítila hodně – zařezával se a navíc byl šíleně dlouhý, že bych se jím mohla obmotat snad třikrát (ramenní popruhy jakbysmet, tam to bylo taky hodně nešikovné).

S polohou nošence jsem byla vcelku spokojená, možná bych si i představila o něco větší podsazení, ale Emilce se ve wrap tai očividně líbilo, jelikož mi v něm zcela mimo plán usnula a já jsem s ní tudíž absolvovala asi o 1,5 hodiny a pár kilometrů delší procházku (celkově asi 2,5hodinová túra po krásách Poruby a Třebovic), než jsem původně chtěla. Moje ramena už tak spokojená po procházce nebyla; takovéto tenké pruhy látky prostě nedokáží rozložit váhu tak spolehlivě jako dostatečně polstrované nosítko nebo dobře uvázaný šátek. Vzhledově jsme si taky moc nepadly do oka; pruhy + fialová, brrrr…

Za zkoušku to jistě stálo, pro menší děti jedna z možností (kterou bych já osobně nevolila), pro mě ale spíše zklamání.

Jak to vidí Linda:

Toto bylo první vázací nosítko, které jsme kdy s Helenkou měly možnost vyzkoušet, takže se hned v úvodu přiznám, že nemám s čím srovnávat. O to víc jsem na něj však byla zvědavá, i když se uvádí, že vázací nosítka jsou spíše pro malé děti. Proto jsem neměla vůbec žádná očekávání a nosítko si vzala spíš jako doplněk ke kočárku.

Když přišla očekávaná krize a dítě v kočáru odmítlo být, snažila jsem se v hlavě si přehrát návod, jak to teda uvázat a dala jsem se do toho. Pro někoho, kdo je zvyklý vázat šátek to není vůbec žádný problém, ale umím si představit, že začátečník z toho bude vedle, jak ta jedle.

Nosítko se váže na dva uzly, dvoje popruhy. Jedny jsou kolem pasu a „bederáku“, tento popruh je naprosto nesmyslně dlouhý, což je dost nepříjemné během vázání i nošení. Druhé vedou klasicky z ramen, kříží se na zádech nosícího, pod zadeček miminka a končí vzadu na bedrech nad uzlem prvních popruhů. Tady už je to v podstatě shodné se šátkem.

Musím říct, že nosítko bylo překvapivě poměrně pohodlné vzhledem k tomu, že Helenka už je dle mého na toto nosítko dost velká. Zádovka seděla úplně přesně, mezi nožičkami měla látky akorát, podsazení se podařilo na jedničku. Samozřejmě po necelé hodince jsem ramena už dost cítila, ale to cítím i u drtivě většiny šátků, takže vlastně žádná změna 😀

Kladně hodnotím i systém uvazování kapucky, je to docela chytré a intuitivní

S čím jsem měla problém a s čím budou mít problém nejspíš i maminky malých miminek, zvláště nosící začátečnice, je kojení. Je opravdu dost velký problém nosítko povolit na kojení a zase utáhnout zpět. Všechny ty popruhy překážejí, motají se, jeden uzel, druhý uzel, prostě o nervy to bylo, co vám budu povídat. Zkrátka po kojení jsem nosítko už do původního pěkného nastavení nebyla schopná dostat.

Kolem a kolem nosítko hodnotím kladně, spojuje výhody šátku a nosítka a pokud je někdo zarytý odpůrce šátků a má pocit, že s tímhle to bude mít jednodušší, tak směle do toho.