Jak to vidí Linda:

V tomto případě se jedná v podstatě o re-test, protože klasickou Lenku 4ever ze šátku Rómeo jsme již testovaly. Letní verze nás ale zajímala, protože ta vedra, která letos panují, vedou k zamyšlení „jak se neupéct“ nejednu nosnici. Samozřejmě všichni víme, že vedro je vedro a sebelepší nosící pomůcka s tím moc neudělá, ale pokud je možnost, proč se o to alespoň nepokusit.

Letní verze Lenky je vyřešena tak, že přes většinu zádové opěrky je místo šátku našita dvojitá síťovina, podobně jako to má letní Tula. Za mě je to estetičtější než nevzhledná kapsa u Kokonu, ale to už je na každém. Pravdou je, že když kapsu u Kokona zapnete, rázem máte celoroční verzi, což u Lenky jaksi nejde.

Já si ale nemyslím, že by v zimě bylo nosítko nepoužitelné nebo že by v něm mělo být dítěti nějak extra zima…

Takže nosítko je klasická Lenka 4ever se zádovkou ze síťoviny a ze síťoviny je rovněž i kapucka. U kapucky bych se chvíli zastavila. Co se týče mě, já se ke kapuckám většinou nevyjadřuju, protože aby mi Helenka usla v nosítku, to už je opravdu velká vzácnost. Co je ale tady zjevné, že mezi kapuckou a zádovkou je opravdu velký otvor/prostor a tak může při nošení na zádech dojít k tomu, že hlavička dítěte skončí v tomto prostoru místo toho, aby hlavičku řádně podržela. Tohle by určitě Lenka mohla vyřešit lépe.

Chtěla bych se ještě vyjádřit ke šňůrkám na kapucce, které jsem v minulém testování zkritizovala ohledně toho, že na nich nelze udělat uzlík. Jak mi bylo výrobcem vysvětleno, na šňůrkách se uzlík dělat nemá, slouží pouze proto, aby při nošení na zádech bylo jednodušší kapucku chytit a přitom si nevykloubit ruce. Přiznám se, že je to moje chyba, tohle mě nenapadlo!

Od minulého testování mi Helenka trošku vyrostla, takže má o nějaké kilčo navíc a bohužel už to začíná být dost znát. Ramenní popruhy už bohužel vůbec nebyly pohodlné a přední nošení jsem moc nezvládala. Podstatně lepší to bylo na zádech, ale opět bych v tom déle než půl hodiny nosit nechtěla.

Tady se dostáváme k označení „forever“. No za mě teda forever ne… Helenka nosí velikost 86/92, váží 11 kg. Pocitově se mi zdála zádová opěrka i látka mezi nožkama „tak akorát“, jakože prostor pro další růst nula. Ovšem člověk by si tyhle odhady, zvlášť když je chce psát na internet, měl ověřit a tak jsem se jala zneužít nosící kolegyni a jejího 2,5 roku starého syna. K mému překvapení látka mezi nožkama stále dostačovala a zádovka také – samozřejmě takto staré dítě už prostě ruce uvnitř nosítka mít nebude, to je jasné. Takže možná rozměrově forever ano, ale jen pokud to vaše tělo zvládne….moje to už u skoro 17 měsíců staré dcery nezvládá.

Zahlédla jsem v nějaké diskuzi, že je možné si Lenku 4ever udělat ve větší verzi, takže pokud už máte starší dítko, určitě bych se přimlouvala za to, abyste si to s Lenkou vykomunikovali.

Suma sumárum kvalitní nosítko, které ovšem u větších dětí už nemusí být pohodlné, kvalita šití u stahování zádové opěrky by mohla a měla být lepší, jinak v pořádku.  Pokud využíváte nosítko především v létě – například na túry a výlety, bude to pro vás správná volba. Určitě bych se nebála nosítko doporučit dále. Protože co tvrdím já a další spousta nosnic, jedno nosítko na celé období je takové dost nereálné zbožné přání….

Jak to vidí Lenka:

Lenku 4ever jsme poprvé testovaly v době, kdy se jednalo o žhavou novinku, a mezitím se z ní stal opravdový hit mezi nosítky. Přímo v ostravské nosící skupině zavládlo po jarním testování velké nadšení a hromada objednávek na sebe nenechala dlouho čekat. Kvalitní rostoucí nosítko, krásné, pohodlné, proti jiným profláknutým českým a slovenským výrobcům i relativně dostupné – té euforii se není co divit. Poptávky po Lence 4ever jistě brzy začaly proudit nejen z Ostravy, a proto je letní verze krok poměrně logickým směrem, kam se s tak populárním nosítkem vydat dál.

Tož dobře to větrá. Pochopitelně při teplotách, kdy se člověk saunuje ve vlastním potu, ani větrací síťka neudělá zázraky, ale určitá výhoda proti klasickému „nevětracímu“ nosítku to je – a podobně jako Linda si nemyslím, že by v letní verzi pak v zimě dítě mělo umrznout; tím pádem toto nosítko nemusí být jenom doplňkem k „zimní“ variantě, ale se ctí splní roli celoročního přemísťovadla.

To, že se mi ten šedivý síťový panel na nosítku moc nelíbí, to už je věc vedlejší – a především věc vkusu (já naopak co do uměleckého dojmu preferuju zapínací kapsu a la Kokon). Určitě by se dalo vymyslet i nosítkové Ferrari, na němž by vzor větrací části navazoval na šátek, ale chápu, že by potom takové nosítko tomu Ferrari odpovídalo i cenou.

Co se týče nastavování – regulace šířky sedu na šňůrku není něco, co bych preferovala, nicméně uznávám, že je to dobře funkční a prakticky blbuvzdorný systém. Oproti „zimní“ verzi přibyla regulace šířky zádové opěrky i za krkem, což jsem velmi ocenila, protože zejména u malých miminek je to u rostoucích nosítek podle mě v podstatě nutnost, aby nosítko dobře sedělo a miminko v něm neplavalo ze strany na stranu. Nešňůrkové a částečně „schované“ vertikální stahování opěrky na popruhy je fajn řešení, ale… Je mi trochu líto to napsat, protože nechci být na toto jinak výborné nosítko nepřiměřeně zlá či zbytečně rýpavá – jenže na testovaném nosítku byla jedna drobná, na první pohled prakticky neviditelná vada, která mi bohužel bránila v tom nosítko správně nastavit – jeden z těchto vertikálních popruhů byl omylem přišitý k olemování „knoflíkové dírky“, kterou prochází dovnitř mezi vrstvy zádové opěrky, a tím pádem nebylo možné ji zkrátit a Emilka byla v nosítko poněkud utopená. Ostatně při detailním zkoumání jsme zjistily, že to není jediné místo, kde švadleně lehce ujela ruka…

I proto ten můj obšírný úvod o tom, o jak populární a žádané nosítko se jedná – dle mého názoru se zde projevil efekt toho, že se stoupající kvantitou bude zákonitě (více či méně) trpět kvalita. Pokud se v případě tohoto testovacího kusu jedná o typický modelový exemplář Lenky 4ever, pak by měla Lenka jistě zlepšit výstupní kontrolu svých výrobků.

Nosící vlastnosti ale pochopitelně na těchto detailech nestojí – ty jsou i přesto skvělé; prošitý měkký bederák je pro mě stále jeden z nejlepších měkkých bederáků v nosítkovém světě – úžasně pohodlný i s téměř o dvě kila těžší Emilkou, než tomu bylo v březnu; stejně tak měkoučké ramenní popruhy i přes své relativně subtilní polstrování poskytují nosítkovým nekřížičům výsostné pohodlí. Pro mě už to na delší trasu úplně eňo něňo nebylo – jednoznačně bych si v Lenčině nabídce vybrala model s křížením popruhů, ale jak píšu u každé recenze nosítka bez možnosti křížení, je to čistě problém mých kříženímilných zad.

Shrnu-li to – toužíte-li po rostoucím nosítku, pak je podle mě Lenka 4ever určitě jedno z nejlepších a nejpohodlnějších na českém a slovenském trhu. To, nakolik je skutečně „4ever“, už výše rozvedla Linda; já jen dodám, že podobně jako u všech ostatních rostoucích nosítek, která jsem doposud měla v ruce, nejsem úplně šťastná z toho, když je takové nosítko doporučeno pro hodně malá miminka. Přímo na webu výrobce je uvedeno „od 3 měsíců/velikosti 62-68“, nad čímž bych možná už dobře rostlého a zpevněného dítěte dokázala přimhouřit oko, ale stačí dát heslo „Lenka 4ever“ do Googlu a hned u prvního odkazu se objevuje informace „od 3 do 20 kg“, o kousek níže zase „od 2 měsíců“. Za to, co uvádí prodejci a provozovatelé pujčoven nosítek, pochopitelně Lenka nemůže – spíš mi jde o princip a jakési všeobecné pochopení, že rostoucí nosítko vhodné „od narození“ prostě neexistuje a z podstaty věci snad ani existovat nemůže.

Lence ještě jednou mnohokrát děkujeme za poskytnutí nosítka a šátků k testování, bylo nám ctí! Nosítka Be Lenka koupíte zde: https://www.belenka.sk/kategoria/nosice