Emeibaby pochází z Rakouska, a to přímo ze srdce rakouských Alp z Ramsau. Jak už to tak bývá, za zrodem této značky stojí jedna aktivní maminka s několika neméně aktivními dětmi, která pro ně nedokázala najít ideální nosítko, a tak si jedno sama navrhla. Je to jedno z těch, které si na první pohled nespletete – systém dotahování přes kroužky byl ještě do nedávné doby (do zrodu nosítko-šátkového kočkopsa Manduca Duo), pokud vím, v nosícím světě zcela unikátní a doposud se jedná o jedno z mála nosítek, která jsou tradičně doporučována i pro nejmenší miminka opravdu od narození. Nastavování na první pohled působí složitě, ale po shlédnutí krátkého instruktážního videa na Youtube jsem neměla nejmenší problém – kroužkový systém je možná neobvyklý, ale rozhodně není nijak komplikovaný. Vše ostatní, co je k na nosítku k nastavení (bederák, ramenní popruhy), je jednoduché a intuitivní.

Velikost Baby je dle výrobce vhodná pro děti od 0 do 3 let (dle doporučení skupiny Nosíme děti do 2 let); co se týče dolní hranice, tak výrobce navíc udává vhodnost od 3 kg.

Uff. Na malá miminka je to určitě zajímavý a velmi dobře vymyšlený systém – sama jsem novorozence v Emeibaby sice ještě neviděla, ale dokážu si představit, že šátkový pruh přes zadeček bude drobečkovi pěkně držet kolínka a bez problémů ho obejme. U drobné 16 měsíční, plus mínus 74 cm měřící Emilky jsem ale byla velmi rozpačitá – podsazení nebylo bůhvíjaké, s čímž bych se ale dokázala po hluboké úvaze smířit, ale ta zádová opěrka je naprosto tragicky krátká! Emilce končila ve výši lopatek, a to je, opakuji, na svůj věk opravdu droboučká! Ať jsem se opěrku snažila popotahovat sebevíc, výš to prostě nešlo – dokonce jsem i prakticky zrušila kapsu a Emi téměř seděla na bederáku (což jinak vyloženě nesnáším a ježí se mi všechny chlupy, když vidím takhle nastavené, resp. nenastavené nosítko). Dlouho jsem také přemýšlela nad tím, jakým způsobem bych jí fixovala hlavičku, kdyby mi v nosítku usnula – představa kapucky přes hlavičku a ruček trčících ven po stranách mě tedy pocitem vrcholného štěstí nenaplňuje. Představa spícího (ale i bdícího) dvouleťáka v tomto nosítku je už podle mě z naprosto jiné, mně neznámé dimenze vesmíru – a tříleté dítě? To už je spíše představa k popukání.

Nicméně – jak jsem nestačila divit, že je toto „nosítko do 2 let“ Emilce malé, tak jsem naopak žasla nad tím, jak je překvapivě pohodlné pro mě jako nosiče! Široký tvrdý bederák je přesně podle mého gusta – jak šířkou, tloušťkou, konzistencí, tak (především) tvarem pro mě naprosto dokonalý. Navíc výrobce myslel i na hodně slim maminky; snad se nenajde nikdo, komu by Emeibaby bylo velké. Malé bezvýznamné plus u mě toto nosítko má i za obousměrnou sponu na bederáku, která se díky tomu zapíná uprostřed zad a dotahuje se rovnoměrně na obě strany. Ramenní popruhy jsou z mého pohledu polstrované přiměřeně a i při absenci možnosti křížení (já jsem jinak prakticky výhradní nosítkový křižák) se mi Emilčiných 9 kilo neslo poměrně pohodlně. Esteticky se naše vertikály neprotnuly – kytičky, kudrlinečky a modročervená kombinace na mou estetickou strunu opravdu nehrají.

Sečteno a podtrženo – Emeibaby je ve velikosti Baby (nejspíš) super miminkovské nosítko, ale zádová opěrka je kraťoulinká a vystačí řekněme tak možná do roka (a to i tak jen u drobnějších dětí) – nosit se v tom jistě dá i větší dítě, byť mu fouká na lopatky, a to dokonce i velmi pohodlně pro nosiče – ale do 2 let to není ani náhodou a do 3 let pak už ani tou nejnahodilejší náhodou ze všech náhod.

Za možnost otestovat toto nosítko děkujeme skupině Nosíme děti!