Bobánek se k nám dostal jako testovací kousek z celorepublikové skupiny Nosíme děti – pro mě doposud neznámá značka; přestože opravdu (ale opravdu) nejsem nosítková, z nějakého důvodu mezi nebem a zemí jsem se na jeho testování přihlásila. Dle informací na ND je vhodné od 4 měsíců do cca 1 roku, s čímž ráda souhlasím – nicméně do 1 roku mého podměrečného prďolátka; byť je uváděno do vel. 80, dítě delší než 74 cm bych v něm už moc vidět nechtěla. Nosítko je totiž maličké ve všech rozměrech, což je ale vlastně jediná moje větší výhrada. Nicméně nepředbíhejme.

Co se týče použitých materiálů a šití, jde již po zběžném ohledání vidět, že Boban je prostě držák – jede už sedmé (!!) celorepublikové testovací kolo a jediná známka opotřebení je lehounce vyšisovaná barva na bederáku, nikde se nic nepáře, netrhá, nic není uvolněné. Plátno, z něhož je nosítko ušité, je pevné, ale zároveň měkké a léta provozu na něm nejsou prakticky vůbec vidět; popruhy jsou velmi kvalitní, tuhé a nemají nejmenší tendenci se ve sponách přetáčet. Před provedením a odolností nosítka smekám až k zemi.

Nastavování? Žádné. Toto je nejspíše to nejblbuvzdornější přezkové nosítko, které kdy kdo ušil. Naprosté minimum popruhů, sponek i přezek, s čímž samozřejmě souvisí také absence možnosti křížení (ale to mi kupodivu vůbec nevadilo). Zádová spona je uchycená na „pojezdech“ a tím pádem lze velmi lehce regulovat její polohu s již nahozeným dítětem – nejdříve jsem s ní trochu bojovala, protože měla tendenci se zdola samovolně přemísťovat opět nahoru za krk, ale nakonec jsem přišla na to, že když se stáhne na maximum dolů, tak se v této poloze zasekne a nikam necestuje. Opět all thumbs up!

Jak jsem už zmínila, celé nosítko je malinké a subtilní – tedy i bederák je hodně úzký, ale má pro mě velmi příjemnou konzistenci, takže s ním bych se po zralé úvaze i smířila. Ramenní popruhy by si možná zasloužily trochu molitanu navíc, ale ani po středně dlouhé procházce jsem nějak extra netrpěla. Pohodlnost pro mě jako nosiče tedy střední až vyšší střední nosítková třída.

Poloha nošence bez námitek, ale opravdu jen do velikosti 74 – což ještě Emilka ani vlastně nemá, ale nosítko jí bylo tip ťop. Bohužel mi při nošení chyběla kapucka – patří do kapsičky za krkem nošeňátka a zřejmě se při cestách nosítka křížem krážem českomoravskými luhy a háji někam zatoulala. Bez ní zádová opěrka nahoře ošklivě odstává a nošený spáč nemá žádnou možnost jištění hlavičky.

Vzhledově za mě praktický neutrál – nic, z čeho bych se poslintala nadšením, ale zároveň mě ani v nejmenším neuráží. Proč ne.

Abych jenom nepěla nekritické ódy, vrátím se k velkosti, resp. malosti nosítka. Doporučení od 4 měsíců jistě souvisí zejména s držením hlavičky (sed je natolik úzký, že by určitě nebyl velký ani mladším nudlovitějším miminkům) – volná odstávající zádová opěrka ji opravdu nemá jak držet, tím pádem je dolní hranice použitelnosti jasná a neměnná. Horní hranice je ale nebezpečně blízko, pouhý rok, u lépe rostlých dětí možná už 9-10 měsíců (za maximální velikostí 74 si stojím docela pevnou nohou) a originál rozšiřovač pokud vím neexistuje. Nabízí se tedy otázka do pranice: kdo si koupí takovéto, byť velmi kvalitní, odolné a pohodlné nosítko, ovšem s tím, že mu vydrží (možná ani ne) půl roku?