Jak to vidí Linda:

Na nosítko jsem se moc těšila, i když Helenka už se nosí jen velmi svátečně, buď na pomazelní nebo ze závisti, že se nosí bratříček. Toto oooooobřííííí nosítko jsme si ale nemohly nechat ujít. LennyLamb není žádná začátečnická firma a zdá se, že se tentokrát snažili vyhovět všem.  Odepínací kapucka je určitě věc, kterou ocení každý rodič a to především v létě, intuitivní a návodné stahování sedu s velikostními kótami dle věku jsou fajn a krátké ramenní popruhy umožní dát dítě při nošení na zádech dostatečně vysoko. Což se koneckonců u velkých dětí předpokládá, že nosit na břiše je nebudete. My jsme to tedy s Helenkou zkusily, jak můžete vidět na fotce níže a opravdu to nešlo. 😀

Uchycení kapucky navnitř zádové opěrky na poutkách. 

Kromě opravdu velké zádovky mě na první pohled překvapil poměrně krátký bederní pás – velmi štíhlé maminky zajásají a ty silnější zpozorní. Lenny to šalamounsky vyřešilo extendorem bederního pásu, který můžete dle potřeby z bederního pásu sundat nebo naopak nandat. Já mám po druhém porodu do velikosti XS/S opravdu hodně daleko a tak jsem si jej tam nechala a musím říct, že super! Tuto vychytávku jsem vyzkoušena poprvé, ostatně v minulosti jsem měla spíše opačný problém, totiž, že bederní pásy jsem nemohla dotáhnout dostatečně (například u LennyUp). Je to taková malá šikovná věcička, o které jste nevěděli, že ji potřebujete, ale když ji máte, tak to opravdu zvýší komfort nošení. Takže tady určitě „palec hore“!

Helenka má 98 cm, 14 kg, skoro 3,5 roku a nosí velikost 104, má docela dlouhé nohy. Nastavení bederního pásu na 3,5 roku bylo nedostatečné, na 4 roky vyhovovalo. Zbýval nám tedy ještě jeden celý dílek rezervy.

Nastavování šířky sedu pomocí stahování na popruhu s označením věku dítěte. 

Rožšiřovač bederního pásu. 

Srovnání s naším oblíbeným nosítkem – Kavkou Multi-Age Plus se tady přímo nabízí. Oba výrobci z Polska, obě nosítka určena pro předškoláky.

Jak jsem zmínila, bederní pás je u LennyPreschool kratší, vyšší a překvapivě tenčí. Označila bych ho jako polotvrdý až tvrdý a srovnání mě napadá snad jen s nosítky značky Moyo. Velmi vtipným detailem je kapsička uprostřed bederního pásu, kterou si opravdu neumím představit, že by někdo mohl reálně používat, když přes ni bude viset zadek 10-25kg dítěte. Stejnou kapsičku má například nosítko Lenka 4ever, ale tam si u menšího dítěte umím představit, že ji někdo využít může.

Srovnání bederních pásů LennyPreschool a Kavky Multi-Age Plus. 

Zádová opěrka je u Lenny celá větší, jak na výšku, tak na šířku. V oblasti sedu je LL „nabrané“, stejně jako například u Zumbuccy, takže i když na první pohled nevypadá o tolik větší, té látky tam je hodně. Šíře sedu u položeného nosítka je nějakých 53 cm, když budete ale měřit reálnou šířku, dostanete se na 58 cm. U položené Kavky jsem naměřila 51 cm.
Kavka Plus má zádovou opěrku tvarovanou do přesýpacích hodin, což je také důvod, proč bude sedět lépe u menších dětí než LennyLamb, prostě lépe „obejme“. Obě nosítka však jdou stáhnout na stejnou minimální šíři sedu, a to 24 cm.

Srovnání zádových opěrek LennyPreschool a Kavky Multi-Age Plus. 

Maximální a minimální rozměr zádové opěrky v sedu u LennyPreschool a Kavky Multi-Age Plus. 

Ramenní popruhy u obou nosítek jsou tvarované ergonomicky „do banánku“, u Lenny Lamb jsou však kratší a chybí kolejničky pro snadné posunování mezilopatkové spony. Obě nosítka mají ramenní popruhy odepínací, takže je možné je křížit, tuto variantu jsem ale nezkoušela a ani si nemyslím, že by to byl úmysl výrobce, aby se takto nosilo. U ergonomicky tvarovaných popruhů to také postrádá smysl, protože by pocitově měly křížení napodobovat.

Kapucka je u obou nosítek odepínací, Lenny Lamb má poutka s cvočky, Kavka pouze cvočky, ani u jednoho nosítka nevznikne „díra“ při zapnutí kapucky.

Spona na ramenních popruzích umožňující jejich křížení. 

Nosítko hodnotím jako velmi povedené, určitě bych je pro rodiče s velkými a rychle rostoucími nohatými dětmi doporučila. Nemám, co bych mu vytkla. Snad jen bych chtěla mírně usměrnit rodiče, aby do něj nedávaly děti do toho 1 roku, neboť nosítko je opravdu hodně velké a neposkytne menším dětem takovou oporu, přeci jen ne všechny děti do roka už chodí. Tak to jen taková poznámka pod čarou.

Jak to vidí Lenka:

Polského nosicího giganta LennyLamb, jejichž šátky a nosítka nám již rukama prošly nesčetněkrát, netřeba dlouze představovat – recenzi na starší verzi rostoucího nosítka Lenny Lamb LennyUp a několik šátků najdete zde; o Wrap Tai jsme psaly zde a dokonce na našem blogu najdete i zcela prehistorickou recenzi LennyUp z doby, kdy blog jako takový ještě vlastně ani neexistoval (a to vám ještě dlužím velkou recenzi nových LL nosítek – Lenny Upgrade, Toddlera a Wrap Tai Toddler, takže o tom zase někdy příště). V prvním zmiňovaném článku najdete i „historický úvod“ k tomuto výrobci, a tak si ho u této recenze pro jednou dovolím vynechat. 😉

Podrobnému popisu nosítka už se věnovala Linda, takže za mě vlastně udělala víc než polovinu práce. 😉 Já bych zde pro změnu shrnula, co se mi na starších a menších verzích nosítek Lenny Lamb líbilo, co mě na nich naopak štvalo, co je jinak na LennyPreschool a zároveň okomentuju i nějaké postřehy z testování nosítka v naší regionální skupině. Samozřejmě také přidám dojmy z mého vlastního testování, které jsme s Emilkou vzaly opravdu z gruntu, navzdory mému aktuálnímu stavu „těsně před rozpadem“ a váze nošence blížící se 14 kg – ponosila jsem si ji na zádech dobrou třičtvrtěhodinu (za netestování nošení vepředu se omlouvám, ale jistě pochopíte, že to momentálně jaksi není ani technicky možné).

  • bederák: doposud měly všechny modely nosítek Lenny Lamb velmi měkké bederáky, a to včetně modelu Toddler. Že jednoznačně u batolecích nosítek preferuju tvrdé bederáky, to už jsem psala při mnoha příležitostech (resp. obecně preferuju tvrdé bederáky, ale čím je dítě těžší, tím větší význam jeho konzistence pro mě má). Zde výrobce dle mého názoru projevil velkou dávku soudnosti, když vybočil ze svého zažitého, roky prověřeného a jejich zákazníky preferovaného modelu a zvolil tvrdý bederák. Je tenký (žádný macek typu Tula, přirovnala bych ho např. k Rischinu Flexi XXL), přiměřeně široký a podobně jako všechny nové verze je jeho polstrovaná část krátká, takže ho bez rozšiřovače dotáhnou i velmi hubené maminky (což u starých verzí byl často vytýkaný problém; bederák jsem u LennyUp v pase nedotáhla ani já s tehdejší velikostí 38). Zde ale musím lehce mírnít Lindino nadšení; vzhledem k tomu, že konec polstrované části bederáku je pořád hodně široký (nezužuje se tolik, co například Kavka), tak může hubeňoury v těchto místech tlačit, jak nám ostatně několik útlých maminek po vyzkoušení nosítka potvrdilo. Na druhou stranu, rozšiřovač je opravdu příjemná drobnůstka – už jsem s ním dříve měla tu čest na Lenny UpGrade, ale vzhledem k tomu, že v době jeho testování jsem nosila s velikostí 38 jen a pouze na bundě, tak jsem ho docenila až teď. Aktuálně, měsíc před porodem, kdy se mi popruh jakéhokoliv nosítka chtě nechtě zařízne mezi prsa a břicho, mi rozšiřovač nošení zásadním způsobem zpříjemnil.
  • stahování zádové opěrky: co zůstává, je pro Lenny Lamb typická regulace sedu sucháčem a posunováním zádové opěrky na popruhu, leč kóty podle věku nepovažuju za zcela vypovídající (opět můj obehraný kolovrátek – proč by to proboha nemohlo být podle velikosti?). S Emilkou jsme měly nastaveno na 3,5 roku, což ještě ani reálně nemá a hlavně jako průměrné 3,5leté dítě neměří; se svými 92 cm je menší než leckterý dvouleťák. Co se týče vertikální regulace zádové opěrky, to, co Lenny Lamb opustili u LennyUp (tedy „popruhobití“, kterým se na tomto starším rostoucím modelu stahovalo asi tak všechno stažitelné) a nahradili velmi decentním systémem šátkových popruhů a knoflíků na LennyUpgrade, k tomu se u LennyPreschool opět vrátili – zádová opěrka se vertikálně opět stahuje popruhy. Ovšem s tím rozdílem, že chybí stahování za krčkem nošence. Ano, docela logicky, předškolák jištění hlavičky nepotřebuje – ALE! Výrobce se chlubí tím, že tento model byl navržen pro rodiče s handicapovanými dětmi. S tímto bych ale byla nesmírně opatrná a k doporučování tohoto nosítka pro nemocné děti se stavím velmi zdrženlivě, protože zádová opěrka je obrovská a velmi široká i u horního okraje a například takovým hypotonickým dětem prostě dostatečnou oporu v tomto místě Preschool neposkytne.
  • ramenní popruhy jsou relativně krátké (resp. jejich polstrovaná část); změřeno bohužel nemám, ale dojem z nich mám stejný jako u nových modelů LennyUpgrade a Toddlera – tedy že jsou stejné (ale ruku do ohně za to nedám; případně ať mě někdo znalejší opraví). Možnost křížení bych u tvarovaných ramenních popruhů brala opravdu jako nouzovku – na Preschoolu to rozhodně není řešeno způsobem, který by byl uživatelsky komfortní (tedy nejlépe obousměrnou sponou), takže můj dojem spíše je, že tam tu sponu výrobce umístil jen proto, aby mohl říct, že „křížit možno“. Ostatně hrudní spona není sundavatelná – zde promluví mé „Kavka-kolejničkami“ zmlsané já; toto je vlastně to jediné, co mi na Preschoolu vadilo, a to klasické uchycení hrudní spony na popruzích, které mě tlačilo do hrudi. S kolejničkami je to pravděpodobně stejné jako s rozšiřovačem bederáku – dokud to nezkusíte, vlastně ani nevíte, že vám to chybělo. 😀
  • kapucka je stejně jako u novějších modelů LL nosítek uchycená na poutkách navnitř zádové opěrky (jako například u Kavky Handy), což je jednak esteticky velmi pěkné a jednak při jejím nasazení nevzniká mezi ní a zádovou opěrkou ta šílená fuga, která mě doháněla k šílenství u LennyUp. Kapsičku uprostřed bederáku u Lenny Lamb beru jako jakousi konstantu, jejíž nepoužitelnost mě pokaždé pobaví, ale bohužel svému účelu neposlouží. Ocenit nicméně musím, že má magnetické zapínání a tím pádem zde odpadá riziko střetu sucháč/šátek.
  • a to nejdůležitější na závěr – zádová opěrka. Je skutečně obrovitánská a asi nevím o větším „sériově“ vyráběném nosítku (možná jen rostoucí VeKa by byla srovnatelná, ale opět to nechci tvrdit s určitostí, vedle sebe jsem nosítka neměla). Tvarovaná „preformovaná“ kapsa je skvělá věc, tím pádem je nošenec pěkně podsazený a nožičky přizvednuté, což byl můj hlavní problém u LennyUpgrade, že tam to podsazení u největší velikostní kategorie v podstatě už chybělo. Ne tak Preschool – pěkně podsazení jsou v něm i největší nošenci, jak jsme měly možnost si ověřit i s testujícími z naší regio skupiny. A jaké je tedy reálné velikostní rozpětí? Výrobce uvádí „od 1 do 6 let“, což je jednak velmi velkorysé a jednak velmi vágní. Nejdříve k horní hranici – ta skutečně reálná je; do nosítka se s přehledem vešla i slečna měřící 122 cm, to opravdu klobouk dolů. Ale co se týče dolní hranice – Emilka by se v 1 roce, kdy měřila sotva 74 cm, do Preschoolu vešla tak dva a půlkrát. Na srazu jsme nosítko zkoušely i s menšími dětmi a ověřily jsme si, že nejmenší „použitelná“ velikost je 86. Dětem s velikostí 80 nosítko ještě nesedělo – překvapivě ani ne tak v sedu; ten se dá stáhnout podstatně, ale jak už jsem naznačila výše, bylo jim volné v horní části zádové opěrky. Ostatně, když srovnáte Preschool a Kavku Multi-Age Plus, vidíte, že je dosti rozdílný tvar zádové opěrky – Kavka se v horní části poměrně výrazně zužuje, a proto může sedět i menším dětem než Preschool – ty s velikostí 80 prostě v Lenny Lamb takzvaně (poostravsku) „bambelají“. Zároveň bych Preschool nedoporučila maminkám velmi útlým v ramenou – jak je zádovka nahoře široká, tak jsou samozřejmě i ramenní popruhy hodně daleko od sebe, což skutečně subtilní postavám sedět nebude.

Emilce měřící 92 cm a mně coby nosiči zcela nesubtilní postavy nosítko sedělo skvěle; Emilku jsem bez větší námahy dostala hezky vysoko, bederák s rozšiřovačem mi byl velmi pohodlný a nošení jsme si užily. Sečteno a podtrženo – nebýt absence kolejničkové spony, co do pohodlnosti by se LennyPreschool pro mě dokonale vyrovnal mé dlouhodobé „jedničce“ Kavce Multi-Age Plus, takže ho ráda zařadím velmi vysoko ve svém žebříčku doporučitelných „obr-nosítek“!

Za zapůjčení a možnost testování nosítka tímto děkujeme e-shopu Šátkománie.cz – pokud chcete, můžete si tam nosítko také zapůjčit či zakoupit.