Jak to vidí Lenka

Milé nosítko, nepotěšilo jsi mě, ani já tě nepotěším… První dojem – totální údiv nad tou barevno-vzorovou halucinací. Ne, nejedná se o v horečnatém záchvatu tvořivosti sešité zbytky různých látek, ale s ničím – ani sám se sebou – neladící výkřik originality v podobě (dle výrobce) nesehnatelné bavlněno-lněné látky s tímto ze samého dna sedmdesátkového pekla vytaženým vzorem. Nosítko (dle výrobce) je a bude jediné – ještě že tak, jsme zachráněni! Tento neopakovatelný kus je nejspíše natolik spešl, že dětským zadkem nepolíben ležel měsíce na skladě, a proto byl vyslán na testování. Věčná škoda, protože Kagano umí být FAKT krásné – například zelená mozaika nebo modré se stříbrnými jeleno-puntíky (najdete na FB stránkách Kagana), u těch mi opravdu ukápla lačná slina… Ve výčtu kaganích krasavců bych mohla pokračovat ještě hooodně dlouho. No, prostě 99 procent všech kagánek je stokrát hezčích než tento jedinečný testovací chudáček… Můj vnitřní estét usedavě pláče. Budiž, od testování mě to ale určitě neodradilo.

Nastavování nosítka je jednoduché a intuitivní. Vertikální stahování zádové opěrky na popruhy je výborné co do funkce, estetika (opět) trochu trpí (nejsem fanda nosítek, ze kterých trčí závoje všemožných popruhů různé délky a šířky, ale možná je to jen vada mého charakteru). K tomu, aby bylo nosítko z mého pohledu opravdu rostoucí, mi chybí možnost stažení opěrky i horizontálně u hlavičky nošence. Stahování sedu je ovšem kapitola sama pro sebe: Funkčně bez problémů, nosítko v této části umožňuje skutečně široké rozmezí nastavení sedu, mě při nošení nic netlačilo, nošenku nejspíše taky ne (posuzuju podle toho, že si nestěžovala). ALE: zaprvé odrbaný režný provázek (viz foto) je pro mě asi to nejméně pochopitelné na celém tomto nosítku (a to prosím počítám i psychedelický vzor!) – jistěže při běžném užívání (tj. nastavuju si nosítko řekněme jednou za měsíc, podle toho, jak junior porostl, a nebrousím ho x-krát týdně, podle toho, kolik lidí zrovna testuje) by provázek vypadal méně sežvýkaně, ale u testovacího kusu výrobce s větším opotřebením prostě musí počítat a na testování vyslat kus z pokud možno co nejtrvanlivějších materiálů; nosítko, u kterého kterákoliv jeho část křičí “co nevidět se urvu”, prostě nevyvolává v uživateli důvěru. Zadruhé marně přemýšlím nad funkcí olivek – stejně musím na tkaničce udělat mašličku (navíc mě olivky přes měkký bederák lehce tlačily do břicha); tkanička následně visí od zadečku nošence jako takový smutný schlíplý ocásek.

Měkké bederáky nejsou od (mého nosícího) jakživa mými favority, nic na tom nezachránil ani dvojitý popruh, extra pohodlný mi při nošení nebyl. Zapínání nadvakrát mě, osobu netrpělivou, poněkud obtěžuje, navíc fixní poloha spony na boku a následné dotažení popruhů vyžaduje buďto velmi dlouhé gumové paže anebo u mě velmi nepopulární manévr, kdy si musím bederák zapnout otočený dopředu a až následně spony přesunout dozadu (přičemž se polstrování bederáku chtě nechtě miminálně na jedné straně nachuchlá a poté ho musím porovnat).

Ramenní popruhy nejsou ani dostatečně polstrované, ani dostatečně široké, aby při nošení poskytovaly skutečné pohodlí (na druhou stranu jsem neměla problém s tím, že by mi na ramenou nezbylo místo na batoh :D). Nosítko jsem testovala se zkříženými popruhy, kdy se polstrovací miminalismus nemusí tolik projevit, ale přesto jsem po cca hodině a půl nosítko velmi ráda sundala. Oceňuji bytelné oboustranné spony, za to Kagano musím pochválit (jejich nepřítomnost je pro mě u jakéhokoliv nosítka naprosto diskvalifikující záležitost, protože nenosím jinak než zkříženě a dotahování popruhů směrem dozadu a opakované odhadování, kolik ještě dotáhnout, mě prostě štve až do morku kosti); neocením ale už nesmyslně velkou zádovou sponu (viz foto 2), která se (stejně jako u snad 90 procent jiných nosítek) nedá sundat – trčí, tlačí, vypadá nehezky. Prostě ne.

Zvolený materiál je (kromě vzoru) příjemný, látka měkká a hebká na dotek; oceňuji podšití zádové opěrky jiným (jednobarevným, ufff – nedalo by se to nosit naruby?? nesmějte se, mojí mamince se to s Manducou jednou povedlo :))) pevnějším plátnem, přičemž jí to neubírá na poddajnosti – pěkně dítě obepne, nikde nic nepřebývá a netrčí, navíc je opravdu řádně “zakapsované” a podsazené. Tady oba palce nahoru. Celkově je jinak nosítko pěkně ušité; sundavatelná kapucka a kapsička na drobnosti jsou poměrně sladké třešničky na jinak ne moc povedeném dortu.

Verdikt (jak krásně diplomaticky napsala jedna naše spolunosící kolegyně): nosítko není ani moc hezké, ani moc pohodlné. Kaganu děkuji za možnost ho otestovat a budu doufat, že na něm ještě zapracují, protože většina jejich produkce je prostě překrásná (tak aby byla i srovnatelně funkční a pohodlná).

Testováno s Emilkou – 10 měsíců/7,5 kg/70 cm.


Jak to vidí Linda

Jak už zmínila Lenka, nosítko je vzhledově naprostá halucinace. Upřímně mě vždycky ošklivé nosítko či šátek spolehlivě odradí od jakéhokoliv testování. Bohužel první dojem je také dojem a nemálo ovlivní i můj výsledný názor.

Nejen, že tady byla velmi nevhodně zvolená látka, ale nelíbí se mi ani množství přezek a pásků, které se táhnou přes nosítko a vypadají opravdu nehezky, i kdyby byla podkladová látka sebekrásnější. Konkrétně u tohoto vzoru mi neskutečně vadilo, že lehce mimo střed je tlustý fialový pruh, který tím, že není přesně ve středu dost ztěžuje nastavení nosítka a usazení dítěte.

Co se týče bederního pásu, musím říct, že mi nevadil, netlačil, dvě přezky mi nepřekážely a ani mi nevadilo zapínání na boku. Samotná kapsa, kam se dítě umisťuje je dobrá, umožňuje snadné podsazení a nemám výhrady.

K čemu už výhrady mám jsou:

a) ramenní popruhy – naprosto nedostatečně polstrované, ramena mi umíraly již po cca 30 min., ano, mám je citlivé, ale tohle je extrém, to snad ani nemůže nikdo myslet vážně

b) stahování sedu šňůrkou – já to prostě nesnáším 😀 opravdu málokdy to funguje a v drtivě většině případů to přináší akorát problémy. V tomto případě je šnůrka již na hranici životnosti a brzy se přetrhne, olivky jsou naprosto zbytečné a k ničemu, nic neřeší, výrobce v návodu doporučuje uvázat mašličkou. No…na mašličku Vám víte co… Pokud víte, že Vám to ty olivky nedrží a sed se okamžitě po usazení dítěte rozjíždí, tak to kruci vyřešte jinak!

Shrnuto a sečteno toto nosítko za mě ne. Ani vzhledově, ani funkčně.

Testováno s Helenkou – 1 rok/9,2 kg/vel. 80