S Rebelou už jsem letos v červnu setkala na brněnské nosící veleakci – a to jak s onbuhimem této značky, tak s paní „Rebelou“ osobně, Lucií Fialovou. Ve slovenských nosících kruzích se jedná o opravdovou V.I.P. – je známou poradkyní pro nošení dětí a zakladatelnou největší slovenské FB skupiny Nosíme naše deti. Podle svých slov své děti povětšinou nosila v šátku, ale ke konci nosícího období si oblíbila nosítka typu onbuhimo – tedy ta, která nemají bederní pás. Podle Lucie je nahodit dítě v onbu proti klasickému nosítku pocit, asi jako když si po celém dni sundáte podprsenku. 😉 A protože toužila po něčem, co lehce složí do kabelky, začala onbuhima sama šít.

Co už se nedočtete na rebelím webu, je to, co jsem se dozvěděla v Brně od paní Rebely dozvěděla osobně. Zapletly jsme hovor na téma, že mi většina onbu nevyhovuje, protože jim nejdou zkrátit ramenní popruhy a tím pádem nedokážu dítě napolohovat dostatečně vysoko. Tak prý jeden z impulzů, proč šít vlastní onbu, bylo to, že rebelí děti jsou také drobné a v běžně dostupných nosítkách obdobně jako moje mládě neviděly přes rameno. Už tehdy v Brně jsem z onbu byla nadšená, jak krásně vysoko jsem byla schopná Emilku dát, a tak jsem se těšila na delší testování. Za jeho zprostředkování tímto děkuji skupině Nosíme děti. 🙂

Verze Baby je podle webových stránek Rebely určena pro děti od 6 měsíců do 1,5 až 2,5 let. S 6 měsíci se dá souhlasit, tedy v případě, že dítko v tom věku již samostatně sedí, abyste ho bez problémů mohli dát v nosítku na záda (filozoficky mi moc nesedí představa, že bych si onbu pořídila pro poponášení půlročáka na břiše, ale budiž). Horní hranice ale byla nejspíš stanovena podle opravdu extra-drobného dítěte – už v tom červnu, kdy bylo Emilce 13 měsíců, jí byla verze Baby tak tak – a v době testování, v necelém roce a půl, jí byla vyloženě malá, a to jak na výšku, tak na šířku už při velikosti 74/80. Nosit, resp. poponášet by se v tom pochopitelně ještě nějakou dobu dalo, ale technicky si moc nedokážu představu dát do verze Baby dvouapůlleťáka…

Verzi maxi určenou pro děti do roka až do konce nosícího období jsem bohužel zkoušela jen Brně; na testování na Nosíme děti jsem se k ní bohužel nestihla proklikat. Emilce už tehdy seděla výrazně lépe, ačkoliv tak nadšená z polohy dítěte co do výšky jsem tolik nadšená nebyla, jako z menší verze. Nicméně děti nepřekvapivě rostou i do výšky, takže vlastně nemám Rebele v tomto co vytknout.

Nastavování snad ani jednodušší být nemůže, prostě stáhnete ramenní popruhy a je to. Poloha dítěte je pěkná, je hezky podsazené a krásně vysoko, jak už jsem psala výše. Ramenní poruhy je totiž možno velmi podstatně zkrátit – pokud je zkrátíte na maximum, tak za krk dostanete i velmi drobné dítko tak, jak vidíte na našich fotkách.

Rebela onbu je ovšem určené jen na velmi krátké poponesení – je totiž specifické tím, že je velmi skladné. Ten droboučký pytlíček, ve kterém má nosítko svůj domeček, to je vpravdě ideální kabelkové vybavení. S tím ale (bohužel?) souvisí to, že ramenní popruhy jsou naprosto minimálně polstrované a tedy nosnosti onbuhimu příliš nepřidávají. Kdo tedy plánuje onbu nejen jako nouzovku, ale například k nošení dítěte v těhotenství, kdy už všechno na břiše vadí, tak bych mu Rebelu jako první volbu nejspíše nedoporučila. Nicméně ta „kabelkovost“ je myslím její největší devíza, to tedy klobouk dolů.

Stran provedení a vzhledu nemám co vytknout; nosítko je ušito pěkně a kvalitně a ten šátek od Rischina… no už jste měli možnost si přečíst o mém náhlém vzplanutí k jeho modrému dvojčeti Blue Starlight – růžová verze je obdobně krásná a ráda bych se s ní potkala i jako se šátkem v celku. 😉

Resumé – velmi skladné onbu po příležitostné krátké poponesení, ve kterém je možno dát dítě krásně vysoko. Pro mě jedna z budoucích variant, jak řešit delší výlety s mládětem, aniž bych musela vláčet nosítko nebo šátek. 🙂 Ale pochopitelně bych pořídila už Maxi verzi.