Pabelle Slings a jejich elegantní Makii Ivory jsme vám představily už vloni na podzim. Mezitím jsme měly možnost vyzkoušet hned několik dalších šátků z jejich dílny; mimo jiné celobavlněné pracanty Makia Calluna a vánoční limitku Kisses Under the Mistletoe, další vánoční krasavici Esheweria Flaming Star s lurexem nebo překrásné modročerné lamy Llama Wakatobi s tussahem. Ani jeden šátek nezklamal, naopak většina výrazně předčila naše očekávání – zejména pak bavlňáky (i vzhledem k jejich až neuvěřitelně nízké ceně) nás velmi příjemně překvapily a potěšily. Ale nepředbíhejme, nejdříve recenze na tři příměsové úžasňáky!

Llama Biscotti

Složení: 54 % bavlna, 41 % tussah, 5 % len

Gramáž: námi spočítaná 369 g/m² (u zanošeného šátku)

Velikost: 5

Úvaz: pirátský batoh

Když jsem poprvé uviděla lamy, podlomila se mi kolena a tajně jsem po nich začala toužit. A pak se objevily tyto smetanovo-béžové, nádherně tussahově chlupaťoučké krásky a já jsem byla lapena! To je prostě taková krása! No uznejte sami… 🙂

Ale pak přišly… Mohlo mi být nápovědou to, že výrobce neuvádí gramáž a naopak velmi opatrně píše, že „potřebují trochu zanosit“. Fakt eufemismus; milé lamy poslušně stály v rohu, v dokonalém vojenském pozoru. Postwash gramáž jsem spočítala někde k závratným čtyřem stovkám a se zatajeným dechem jsem to prkenné struhadlo poprvé, podruhé, potřetí vázala… A jako bych nad šátkem mávala kouzelným proutkem, s každým navázáním měknul pod rukama a škrabkavý tussah se postupně stával méně a méně škrabkavým… Podařilo se mi ho dostat do dle mého názoru slušného nosícího stavu, ale to jsme ještě s Lindou netušily, co s nimi udělá návštěva u naší skvělé kamarádky Tiny, která nosí v tandemu své kluky-dvojčátka a příležitostně nahodí i 20kilovou předškolačku! Tina je prostě zanášecí mág (o technice zanášení pomocí válečku jste určitě ještě neslyšeli, co? 😀 ) a lamy se mi vrátily jako totální mazlík!

Jistě, nikdy z nich nebude máslíčková, sametově hebká žvýkačka, ale – milé zasloužilé nosnice – představuju vám dokonalou, pravou a nefalšovanou „toddler prison“, prostě batolecí kus par excellence, ze kterého nevyskáče ani ten nejživější rarach! Musím to zopakovat, tohle je jednoduše dokonalý šátek na odrostlejší nošence. Při vázání pochopitelně musíte trochu zabrat, jako správná vysokogramážní tussahová drátěnka drhne, ale vzhledem k hladké bavlněné straně tak nějak přiměřeně – a pokud se nepokoušíte přetáhnout světlou stranu přes světlou jako já na fotkách (protože prostě obě strany v jednom úvazu, neasi 😀 ), tak se se šátkem každá aspoň trochu zkušená ruka jistě bez problémů domluví. Výdrž v úvazu? Nekonečná! Nosnost? Zvící mostového jeřábu!

Takže, všechny nosičky nosící děti 10 kilo a více – tohle prostě CHCETE!

Blur Sorbet

Složení: 73 % bavlna, 23 % tussah hedvábí

Gramáž: 290 g/m2

Velikost: 5

Úvaz: klokan

O Bluru jsem něco málo zmínila již v předchozím článku o Pabelle – tato značka se, co se týče vzorů, drží hodně (ale opravdu hodně) při zemi a jediný řekněme nekonzervativní design jsou zmiňované lamy. A pak je tady Blur. Blur, tedy anglicky „rozpitý, rozostřený“, šátek s fleky a trojúhelníky – někdo v tom vidí Austrálii, někdo bizona. Já v tom vidím rozpitý flek. S Lindou jsme si Blur možná trochu nezaslouženě překřtily na „hnusoně“, i vzhledem k tomu, jak se k nám vlastně dostal. Vypůjčila nám ho nešťastná kamarádka (tímto velmi děkujeme!), která riskla mystery box a těšila se na lamy… no a přišel jí, jako několika dalším podobně nešťastným nosnicím, tenhle hnusoň.

On to vlastně zas takový hnusoň není; při bližším zkoumání zjistíte, že ta zelená v kombinaci se žlutými a modrými nopečky je vlastně velmi roztomilá, a někomu, kdo preferuje takovouto přírodní paletu, klidně může Blur učarovat.

Nosící vlastnosti, to už je opravdu jiná pohádka. Tady se na celé čáře projevuje kouzlo tussahu, který v zanošeném stavu unese podstatně víc, než se na první pohled zdá. Blur Sorbet je na první i druhý pohled a i na desátý dotyk v podstatě tenký šátek, kterému byste nejspíš tipovaly výrazně nižší gramáž, nicméně co do pocitové nosnosti minimálně u mě předčil kdejakého výrazně vypasenějšího bavlňáka. Váže se naprosto bez problémů a dotáhnout ho lze na milimetr přesně; z tohoto hlediska určitě skvělý kus i pro naprostého začátečníka. V úvazu podobně jako piškotkové lamy drží jako přibitý – prostě nopkatý tussah je nopkatý tussah (a ano, neklouže, ale to já ráda). A jak už jsem psala, unese toho o hodně víc, než by se zdálo „na papíře“.

Makia Porto

Složení: 52 % bavlna, 48 % merino

Gramáž: cca 300 g/m² dle výrobce, námi spočítaná 283 g/m²

Velikost: 6

Úvaz: back wrap cross carry, Tibetian knotless finish

Porto je rudá varianta své bledé rodné sestry, Makie Ivory – stejné složení, stejná gramáž, stejné vlastnosti – tedy velmi příjemný, nekousavý (!!!) vlňáček vyšší střední gramáže, krásně poddajný, sice na můj vkus lehce více klouzavý, ale v úvazu držící, lehce pružící a skvěle spolupracující. Jen to moje dítě je o něco větší a o malinko těžší – a i Porto obstálo na jedničku, možná i na jedničku s hvězdičkou, protože ta úchvatná vínová barva v kombinaci se šedou nám opravdu jde k pleti (a mně k vlasům 😉 ).

Na závěr bych ještě chtěla vyzdvihnout jednu vlastnost Pabelle šátků – jsou široké, vesměs mají v tomto rozměru hojně přes 70 centimetrů, což jistě ocení všichni, co nosí odrostlejší nošence a potřebují je řádně zakapsovat.

Zas a znova se mi prostě ověřuje, že Pabelle je minimálně u nás vážně neprávem opomíjená značka, která umí utkat jak základní bavlňáky, tak si vyhrát s příměsmi. A navíc, ty lamy přece…! 😀

Šátky značky Pabelle můžete exkluzivně zakoupit na našem eshopu.