Kinder Hop je sesterská značka polského výrobce šátků a nosítek Luna Dream – té samé Luny, na jejíž nosítko jsme kdysi s Lindou psaly velmi pochvalnou recenzi – tu najdete zde. Luna Dream se profiluje spíše jako šátkovo-nosítková značka a Kinder Hop je tak nějak „všeobecná“ značka produktů pro děti, mezi nimiž jsou mimo dalších textilních výrobků (jako spací pytle, přebalovací tašky či koše na hračky) i nosítka. Nosítka obou značek jsou na první pohled střihově prakticky totožná (ne-li úplně stejná), jen mají jiné vzory a cedulky. Provázanosti, respektive rozdělení těchto značek (na které nosítko našijeme kterou cedulku a jak ho nazveme?) upřímně řečeno ale do detailu nerozumím.

O Kinder Hop už vím hodně dlouho, vlastně už od první chvíle, kdy jsem na internetu zachytila první jejich šátková rostoucí nosítka s krásnou diamantovou vazbou. Není žádné tajemství, že s Lindou polským výrobcům nosítek a ostatního nosicího „vybavení“ fandíme, takže jsme byly více než nadšené, když se nám ve spolupráci se skupinou Nosící Česko-Slovensko podařilo domluvit s českým distributorem jejich velké testování! Hned na začátku musím vyzdvihnout skvělou svižnou a velmi příjemnou komunikaci – děkujeme!

Distributor, resp. výrobce nás vybavil všemi čtyřmi aktuálně prodávanými modely – látkovými rostoucími nosítky Multi Grow a jeho letní variantou s větráním Multi Grow Air, šátkovým rostoucím nosítkem Multi Soft a látkovým jednovelikostním Basic. Hned na začátku se přiznám, že jsem trošku zatlačila slzu nad tímto výběrem, protože v něm chyběla výše vzpomínaná šátková varianta s diamantovou vazbou a místo ní se k nám dostala látková nosítka s (ehm, přiznejme si) ne zcela univerzálně líbivými vzory.

I v tomto případě mi vytanulo na mysli jednoduché nepsané pravidlo, které by dle mého názoru a letitých zkušeností s organizací testování všeho nosicího od šátků po nosítka pro panenky v regionálních skupinách i v rámci celé republiky měla každá značka, která o sobě chce dát vědět, ctít: krásné (nebo lépe řečeno prvoplánově líbivé) nosítko i zcela neznámé značky bude populární a bude spousta zájemců o jeho testování – i kdyby z toho ve výsledku nevyšlo až tak dobře co do hodnocení pohodlnosti či jiných „technických“ parametrů, pořád je to reklama. A o tu zde přece jde, ne?

Je zajímavé, že každé z nosítek, která jsme měly možnost testovat, je dosti odlišné. Většinou výrobce jede podle jednoho „mustru“ – stejný bederák, stejný typ nastavování, stejný střih… U Kinder Hop je ale každý typ nosítka jiný ve více aspektech než jen prosté velikostní rozmezí či nastavitelnost. Nejvíce mě překvapily tři různé typy bederáku – tvrdý na Multi Grow, měkký tenoučký na Multi Soft a měkký naducaný (až na pár detailů totožný s Luna Dream) u Basic, a to, že Multi Grow a Multi Soft mají zcela odlišný systém nastavování zádové opěrky (suchý zip + popruhy vs. šňůrky).  Basic potom má odlišný tvar zádové opěrky, ale tento rozdíl se dá docela dobře pochopit, když jde o jednovelikostní nosítko vs. rostoucí modely. Basic má navíc o několik centimetrů delší polstrování ramenních popruhů – tím pádem je na jednotlivých Kinder Hopech konstantní vlastně jen kapucka.

Kinder Hop Multi Grow

dle výrobce od 3-4 měsíců do 20 kg; náš odhad od vel. 62/68 do cca 92

Šířka sedu: 18 – 39 cm

Výška zádové opěrky: 31 – 44 cm

Bederní pás (polstrovaná část): 11 x 73 cm

Ramenní popruhy: 7 x 31 cm

Nošenec: 5 měsíců, cca 5,5 kg, velikost 62/68*

Multi Grow je právě to krásné nosítko z šátku s diamantovou vazbou, co mě kdysi tolik zaujalo. Látková varianta bohužel není ani tak hezká, ani tak poddajná jako (by předpokládám byl) šátkový model; decentní geometrický vzor je až tak decentní, že je spíš nevýrazný, plátno u fungl nového nosítka mělo do ideální poddajnosti daleko (což je bohužel zrovna u rostoucího nosítka poměrně důležitý aspekt)… Když mě přešlo lehké zklamání z toho, že se mi na testování do ruky nedostalo to „vysněné“ šátkové nosítko, musela jsem ocenit volbu pevnějšího a hrubšího plátna na ramenní popruhy a bederák a tenčího a jemnějšího alespoň na vnější vrstvu zádové opěrky.

Bederák je, jak jsem již psala výše, tvrdý – srovnatelně tvrdý asi jako Kavka, jen je tedy prakticky rovný a jeho polstrovaná část je překvapivě hodně dlouhá – celých 73 centimetrů; od spony ke sponě to bude cca 70 cm. Ne že by mi to při mých aktuálních (bohužel stále poporodních) rozměrech osobně vadilo, ale i tak můžu zodpovědně říct, že Multi Grow není nosítko pro hubeňoury. Jinak je příjemně široký (11 cm), ale k tomu, aby mi byl opravdu pohodlný, mu chybělo ono tvarování. Totiž to, co pro mě dělá bederák Kavky Multi-Age tolik pohodlným, je jeho tvar, který se k okrajům zužuje a perfektně se mi vejde mezi pas a pánevní kosti. U Kinder Hopu se mi bederák o boky bolestivě opřel a zaříznul. Oceňuji naopak sponu s tlačítkovou pojistkou, která zabrání i zcela nezkušenému rodiči odepnout bederní pás dříve, než z nosítka vyndá dítě (protože na její rozepnutí logicky potřebuje obě ruce).

Srovnání bederních pásů: nahoře Kinder Hop Multi Soft, uprostřed Kavka Multi-Age, dole Kinder Hop Multi Grow. 

Nastavování zádové opěrky je vertikálně na popruhy – jistě, standard, jen se zde projevila snad pouze dočasná tuhost a nepoddajnost plátna; ta nachuchlaná, relativně tvrdá zádová opěrka přesně přes střed zad nošence se mi dvakrát nepozdávala, ale je dost možné, že si to časem sedne. Určitě v tomto nechci nosítku křivdit, ale mám dost silný pocit, že bylo původně prostě konstruováno jako šátkové a v rámci vytvoření jakési „budget“ varianty ho Kinder Hop začalo šít i z plátna.

Šířka sedu se nastavuje jako u Kavky Multi-Age, tedy shrnováním celé zádové opěrky po popruhu orientačně podle naznačeného věku. Jak vidíte, ani při úplném stažení na totální maximum se mi kvůli tuhosti a nepoddajnosti vysokogramážního plátna nepodařilo dostat na úplné minimum – a poprvé jsem taky při nošení pocítila to, co někteří popisují u nosítek s tímto systémem nastavování sedu – že je nahrnutá látka tlačí do břicha. Tady jsem se tomu vzhledem k objemu a tuhosti plátna vůbec nedivila.

Nastavování sedu na popruhu na bederním pásu (zde Kinder Hop Multi Grow Air, na Multi Grow je nastavování totožné). 

Ramenní popruhy ale musím pochválit – jsou poměrně štědře polstrované, akorát dlouhé a mají sundavatelnou hrudní sponu, což je skvělé pro nošení ramenních popruhů zkříženě. Dolní spony jsou zde navíc obousměrné, takže třikrát hurá a deset dní se radujme, konečně po Manduce první nosítko, které disponuje tímto úžasným kombem – tedy obousměrnými dolními sponami a sundavatelnou hrudní sponou! Tleskám! A při nošení rovně, jak vidíte na fotkách, se dá hrudní spona velmi pěkně stáhnout a byť trochu deformuje polstrování, při nošení necestuje.

Multi Grow má, podobně jako Kavka Multi-Age nebo třeba Neko Switch Baby Size a Fidella Fusion, dva páry spon po stranách zádové opěrky – dolní pro menší děti, horní pro větší. Ta hranice, kdy spony přepnout, se někdy udává, že ve chvíli, kdy začne dítě samostatně sedět, ale dobře víme, jak to s tím samostatným sedem je; některé děti začnou dříve obcházet nábytek, než si sednou… K samostatnému sedu má Maruška ještě daleko, ale přiznám se, že na dolních sponách už nějakou dobu nenosím ani v mé vlastní Kavce, protože je mi to nepohodlné a zároveň cítím, že Maruška už nepotřebuje mít z nosítka dokonalý „raneček“, k čemuž by mu měly dopomoct právě dolní spony. Současně bych ale do nosítka miminko o mnoho menší než relativně drobná 5měsíční Maruška moc nadšeně nedávala… Z mého pohledu jsou na takovémto nosítku dolní spony tak trochu navíc. Celkově ale poloze nošence v Multi Grow nemám co vytknout. Horní velikostní hranici vidím někde kolem 92 cm (94centimetrové Emilce už bylo malé) – tedy o něco více než u „standardních“ rostoucích nosítek jako třeba Rischino Flexible, ale (jak všichni tušíme) údaj o 20 kg je prostě jen zátěž, kterou nosítko vydrží.

Nošení na zádech jsem s Maruškou nezkoušela, ale testující v naší regionální skupině si Multi Grow v tomto ohledu velmi pochvalovali – ráda věřím, protože podle fotek je možno děti napolohovat velmi pěkně vysoko.

Ještě se chci zastavit u několika detailů. Kapsička na bederáku, jakkoliv nejsem fanda jejího umístění přímo pod zadečkem nošence, je na patentku, což je fajn řešení – absence sucháče mě zde vždy potěší. Kapucka je tak akorát veliká, sundavatelná (super), ale mezi ní a zádovou opěrkou vzniká dost velká díra (jde to vidět na fotce hlavně Multi Grow Air níže).

A cedulky přišité zevnitř bederáku… Nejdříve jsem chtěla jásat, že Kinder Hop je jeden z výrobců, který (ó radujme se) pochopil, že by mohl své výrobky označit názvem, aby se v nich spotřebitel vyznal, ale přiznám se, že jsem z nich naopak ještě víc zmatená. Netuším, jaký je jejich klíč „přidělování“ – Multi Grow a Multi Soft jsou označeny jako „nosidelko regulowane“, což je v pořádku, protože se v obou případech jedná o nastavitelné nosítko, ale u obou identická cedulka hlásá doporučení 3,5 – 20 kg. Multi Grow Air asi nezlobilo, protože si vysloužilo vlastní cedulku i s názvem, která ale zase v rozporu s doporučením výrobce od 3-4 měsíců uvádí vhodnost od 3,5 kg. Nejzlobivější ze všech nosítek byl pravděpodobně Basic, který měl cedulku s nápisem Multi Grow Air, a u toho už je doporučení od 3,5 kg úplně mimo – budu tedy doufat, že to byl v případě tohoto konkrétního nosítka omyl a ostatní z řady Basic mají svoji vlastní (smysl dávající) cedulku.

Cedulka na Kinder Hop Multi Grow.

Cedulky na Kinder Hop Multi Soft (nahoře vlevo), Kinder Hop Basic (nahoře vpravo), Kinder Hop Multi Grow Air (dole).

Úplné zmatení nepřítele přichází ve chvíli, kdy si prostudujete přiložený návod – je jednotný pro všechna nosítka a dočtete se, že Multi Grow a Multi Soft jsou vhodná „od prvních měsíců života do 3 let“. Zde mám problém především s formulkou „první měsíce života“, kterou si každý může vyložit po svém a dokážu si dost dobře představit, že pro spoustu uživatelů to může znamenat „od narození“ – což Multi Grow opravdu není. Na webu distributora je pro změnu doporučení (cituji) „dětem od 3,5 kg do 20 kg (3,4 měsíce – 3 roky)“. Ach ach. I kdyby ono 3,4 (čti „tři celé čtyři“) mělo znamenat 3 – 4 („tři až čtyři“) měsíce, které 3měsíční miminko váží 3,5 kg…? A naopak, 3,5kilové miminečko rozhodně nebude měřit tolik, aby mu nebylo Multi Grow příšerně veliké. Co se týče horní hranice, do 3 let u naší Emilky ano, s tím nebudu polemizovat, ale přiznejme si, že do 3 let jen u drobných dětí. Naproti tomu Basic, který má shodné maximální rozměry zádové opěrky (plus mínus pár cm, ale spíš si myslím, že jsem proměřila), je doporučený pouze do 2,5 let. Hm.

Tak, pokračujeme dále v návodu na první straně – chápu, že něco může jít na vrub i ne zcela šikovnému překladu z polštiny… ale – v nosítku máme chodit nebo stát – to si s ním nesmím sednout…? Zároveň je zapovězeno nosit zároveň více než jedno nosítko (či „nosič“? o tomto nemá překladatel návodu jasno hned na této první straně návodu) – kdo by tedy chtěl nosit Kinder Hop v tandemu, tak má smůlu. No dobře, tohle je spíše pro pobavení. Strana č. 2 už ale může pro nosítkově-nezkušeného rodiče představovat problém. U Multi Grow se dočtete, že „šířka bederního pásu je nastavitelná všitým zapínáním na suchý zip“ – přiznám se, že jsem si to musela přečíst třikrát, abych pochopila, že tím autor myslí nastavení šířky sedu. U Basicu se zároveň dozvíte, že výšku zádové opěrky lze nastavit „vyklopením límce směrem ven“ a o pár řádků níže, že „sklopením límce dozadu“. Pokud chcete „panel“, resp. „bederní pás“ (jak se dočtete o 4 řádky níže) rozšířit, pak toho můžete docílit pomocí „rozšiřovacího doplňku“ (řádek č. 2) nebo „dalších prodlužovačů“ (řádek č. 6). Aby vám bylo jasno, o čem mluvím – v návodu jsou duplicitní informace hned pod sebou a v obou případech jsou navíc velmi nešikovně přeložené (kdo mi nevěří, přikládám foto). Slovenštinu snad ani nebudu zkoumat, ještě bych se dozvěděla zase něco dalšího. Mohla bych tady nad tím diletantsky přeloženým návodem hnidopišit snad donekonečna, tak už jen zmíním opravdové špeky – sundavatelná hrudní spona překřtěná na „příslušenství nosiče“, které „lze vyjmout“ (později také „páska mezi ramenním popruhy“ nebo „spona spojující ramenní popruhy“), duplicitní doporučení „utáhnout popruhy zádové opěrky“ při nošení na zádech (jakože když už máte dítě na zádech – asi byly myšleny ramenní popruhy), zcela nelogické zařazení vyndávání dítěte z nosítka při nošení na zádech před samotným návodem, jak na záda vůbec nahodit, a největší pecka na závěr na zadní straně: „U kojenců mladších 4 měsíců doporučujeme nošení v nosítku z tkané látky. Nošení se doporučuje teprve poté, co je dítě schopno samo sedět. Nedoporučujeme nosit v nosiči děti, které samy nedokáží držet hlavu vzhůru. Pokud se tak rozhodnete, nezapomeňte vhodně podepřít hlavu dítěte nastavením nosiče pomocí spon.“ Na tohle fakt nemám, snad jen #facepalm a #sorryjako.

A i když jsem teda slovenštinu raději nečetla (no dobře, četla, ale jako slovensky nemluvící-pouze rozumějící mi to nepřísluší komentovat), toto si neodpustím – ve kterém vesmíru se „pokyny k údržbě“ řeknou slovensky „zneškodňovanie údržbe“? Celý tenhle návod je prostě velký špatný – pokud ho nepřekládal Google Translator, tak někdo, kdo v životě pravděpodobně žádné nosítko naživo neviděl.

Mimochodem, doporučení prát nosítko z bavlněného plátna ručně na 30? Pořižuji-li si takové nosítko, jaksi předpokládám jeho „dopračkyhoditelnost“; vlastně u jakéhokoliv nosítka ji předpokládám, takže v tomto mě Kinder Hop také poněkud nepříjemně překvapil. Když jde o podobnou „uprděnost“ stran údržby, vždy přemýšlím, co tím chtěl výrobce vlastně říct a jaký k tomu má důvod – je to jen obyčejné „krytí si zad“ a jakási snaha o předcházení reklamacím jdoucí až ad absurdum anebo jsou materiály skutečně tak choulostivé, že s nimi vážně musím nakládat jako s nejjemnějšími hedvábnými šátky? Pokud je skutečným důvodem krytí si zad – no comment a stejně si myslím, že to nikdo prát v ruce nebude – já jsem takto nosítka dle návodu vstupně před testováním po domluvě s distributorem vyprala a řeknu vám, je to pěkně na prd a to ani nemluvím o tom, jak dlouho takové nevyždímané, pouze do ručníku vymačkané polstrování schne. Pokud by měla být skutečným důvodem choulostivost materiálů, pak by to ve mně vyvolávalo značné pochybnosti o jejich kvalitě – takže budu doufat, že existuje ještě nějaký důvod C.

Na závěr vyprávění o tomto nosítku bych se chtěla zamyslet nad filozofií výrobce, proč, za kolik a pro koho… Proč? Jak jsem nadnesla výše, možná se mělo jednat o levnější variantu rostoucího modelu – ale nacenit dnes látkové nosítko přes 3 tisíce, to už si nelajzne ani nepoměrně populárnější Tula. A pro koho? Určitě ne pro ty, co hledají levné nosítko, ani pro ty, co hledají designové nosítko…

Kinder Hop Multi Grow Air

dle výrobce od 3-4 měsíců do 20 kg (náš odhad od vel. 62/68 do cca 92)

Šířka sedu: 20 – 41 cm

Výška zádové opěrky: 34 – 45 cm

Bederní pás (polstrovaná část): 11 x 73 cm

Ramenní popruhy: 7 x 31 cm

Nošenec: 5 měsíců, cca 5,5 kg, velikost 62/68*

Multi Grow Air je až na přítomnost meshového panelu v zádové opěrce totožné nosítko jako Multi Grow, takže vše výše napsané platí i pro tento letní „větrací“ model (rozdíly ve velikosti zádové opěrky prosím považujte za chybu lidského faktoru, ta nosítka jsou rozměrově skutečně totožná). Jakkoliv se ale má recenze na Multi Grow může zdát nemilosrdná, na Air nebudu o moc hodnější. Síťka je překrytá látkovým panelem, který se upíná po jeho bocích drobnými patentkami (těmi kovovými, co jsou například na dětských bodíčkách) a to prostě nedrží, když se dítě usadí do nosítka. A když už to tam tak nějak nainstalujete, že to drží (mně to drželo vážně jen na fotku), tak to vypadá dost neesteticky – určitě by se dalo zvolit funkčnější a lépe vypadající řešení. Ona to nikdy nebude velká nádhera, ať už necháte na takovém nosítku větrání přiznané anebo se ho budete snažit nějak zakrýt, ale třeba taková kapsa na zip, jakou má například Kokon, mi dává větší smysl.

Kinder Hop Multi Soft

dle výrobce od 3,5 kg do 20 kg (náš odhad od vel. 56 do cca 92)

Šířka sedu: 13 – 42 cm

Výška zádové opěrky: 29 – 42 cm

Bederní pás (polstrovaná část): 10 x 64 cm (od spony ke sponě 60 cm)

Ramenní popruhy: 7 x 31 cm

Nošenec: 5 měsíců, cca 5,5 kg, velikost 62/68*

Maximální šířka sedu.

Nestejná výška přišití dolních přezek ramenních popruhů.

Teď k jedinému šátkovému nosítku v testovacím balíku – tento model si dovolím přímo srovnat s Kavkou Multi-Age, protože jsem kdysi takovou recenzi kdesi četla – tak proč ne, klasickou Kavku považuju za svůj osobní etalon rostoucího nosítka a z Kinder Hopů snese srovnání pouze Multi Soft (přiznejme si, že srovnávat látkové Multi Grow s Kavkou by bylo od začátku do konce pro Kinder Hop dost nespravedlivé). Použitý šátek je příjemný, měkoučký a poddajný „už z krabice“, čímž dělá čest samotnému názvu nosítka – opravdu je velmi „soft“.

Bederní pás je, jak jsem psala výše, úplně odlišný od Multi Grow – je měkoučký (přirovnala bych ho například k bederákům nosítek Fidella) a narozdíl od Multi Grow je jeho polstrování dostatečně krátké, aby ho dotáhnul (skoro) každý hubeňour. Kavka je na tom v tomto aspektu stejně, od spony ke sponě měří bederák shodných 60 cm (na vnitřním obvodu ještě o něco málo méně).

Díky nastavování sedu na šňůrky a měkkosti šátku se dá nosítko stáhnout o dost více než Multi Grow. Problém ale nastává (podobně jako u spousty dalších nosítek s tímto systémem nastavování – jmenovitě Fidella nebo Andala) při maximálním stažení pro potřeby nošení nejmenších miminek – bederák se pokroutí a zejména při nošení na dolních sponách veškerou váhu nošence nesou ramenní popruhy, nemluvě o tom, že šňůrka má tendenci se zaříznout do břicha. Toto se vám logicky u Kavky s nastavováním šířky sedu na sucháč nestane, ale pravda zase může být problém s nahrnutou látkou na vnitřní straně bederáku a sed se také nedá stáhnout tolik (mnou změřené minimum 19 cm). Vertikální nastavování na šňůrky taky není můj favorit, ale zároveň to není nic, co bych chtěla Kinder Hopu vytknout. Velké plus je, že výrobce u tohoto modelu myslel na stahování za krčkem nošence, což je u nejmenších miminek důležité, aby to mělo nosítko nějak řešené.

Ramenní popruhy je možno stejně jako u Multi Grow i Kavky nosit ve dvou polohách, což také velmi chválím; tato vlastně úplně jednoduchá věc hned posouvá „nosítko od narození“ o level výše a malinká miminka v něm pak sedí daleko lépe. Polstrování je naducanější a kratší než u Kavky, vzhledem k sundavatelné hrudní sponě a obousměrným dolním sponám jsou ideální pro nošení zkříženě. U Kavky se sice křížit popruhy dají; značka ideál to úplně není, ale zase to kompenzuje jejich banánový tvar, díky kterému tak dobře sedí na zádech. Ramenní popruhy u Multi Soft a Kavky tedy obojí mají svá pro a proti a spíše to záleží na osobní preferenci.

Jak jsem již předeslala, zádová opěrka se dá opravdu hodně zmenšit; v naší regionální skupině ho testovala i maminka s drobným miminkem vážícím pod 4 kg a musím říct, že nosítko sedělo opravdu krásně. Horní velikostní hranici Multi Soft, vzhledem k prakticky identickým maximálním rozměrům jako u Multi Grow, vidím také na cca 92 cm. Kavka vydrží určitě o jednu až dvě velikosti více; výška zádové opěrky je sice prakticky identická (43 cm vs. 42 cm u Multi Soft), ale v sedu je Kavka o celých 5 cm širší (47 cm vs. 42 u Multi Soft). Bohužel ten měkoučký, velmi decentně polstrovaný bederák, ale není nic, co bych dokázala doporučit na nošení těžkých batolat. U Multi Soft tedy předpokládám u většiny dětí perspektivní nutnost výměny za nějaký batolecí model, kdežto s Kavkou u drobnějších dětí teoreticky můžete zvládnout i celé nosící období.

Ve výsledku – za cenu pokroucení bederáku se dá Multi Soft nastavit na miminka opravdu od narození (na Kavku si přece jen musíte co do velikosti chvilinku počkat) a velikostně určitě vydrží až do batolecího věku, resp. do té doby, dokud to bude zvládat měkoulinký bederák (Kavka pravděpodobně poslouží déle). Celkově ale, kromě tedy toho pokrouceného bederáku, nemám co vytknout – pro ty, kteří preferují měkký bederák a chtějí nosit ramenní popruhy zkříženě, může být Multi Soft ideální volba. Jen je to tedy poměrně drahá volba (u nosítka za bezmála 4 tisíce bych očekávala naprosto bezchybné zpracování a celkově malinko lepší „umělecký dojem“, než jaký na mě zanechá nosítko se sem tam nepovedeným švem, sem tam nakřivo přišitou cedulkou a sem tam nestejně vysoko přišitým popruhem…).

Kinder Hop Basic

dle výrobce od 6-8 měsíců/vel. 74 do 2-2,5 let/velikosti 92/98

Šířka sedu: 42 cm

Výška zádové opěrky: 44 cm

Bederní pás (polstrovaná část): 11 x 70 cm

Ramenní popruhy: 7 x 34 cm

Nošenec: 3 a 3/4 roku, cca 14 kg, 94 cm*

Basic je, jak jsem psala výše, až na pár detailů, v podstatě stejné nosítko jako již dříve recenzovaná Luna Dream. Tu stále, i po dalším více než roce, považuji za výborné lowcost nosítko pro nenáročné rodiče, které toho vydrží opravdu hodně – však posuďte sami; na to, že se jedná o helper nosítko naší regionální skupiny a je ve službě již pomalu 3 roky, je stále ve velmi slušném stavu.

Nahoře nosítko Luna Dream Standard, dole Kinder Hop Basic.

Bederní pás je měkký, naducaný a dosti objemný – a taky hodně dlouhý; polstrovaná část má celkovou délku 70 cm, od spony ke sponě cca 68 cm, takže opět nic pro hubeňoury. Stejně jako ostatní modely Kinder Hop má sponu s tlačítkovou pojistkou (takže palec nahoru) a je opravdu velmi pohodlný; byť jsme nosítko nahodily s Emilkou jen na fotku, dokážu si dobře představit ji v něm ponosit podstatně déle – nicméně pouze s použitím „rozšiřovacího doplňku“ (nebo „dalších prodlužovačů“? 😀 ), ve svém „základním“ stavu jí byl Basic co do šířky sedu malý. S dolní hranicí 6-8 měsíců můžu souhlasit, resp. spíše s údajem 74 cm – Marušce bylo nosítko naopak zatím obrovské.

Ramenní popruhy jsou podobné jako u Multi Grow a Multi Soft, ale jsou delší – a to dokonce i proti jinak prakticky identické Luně. Té jsme to ostatně jako jednu z mála věcí vytýkaly, že je polstrování ramenních popruhů krátké, což u nosítka, které nemá možnost křížení ramenních popruhů, dle mého názoru nemá své opodstatnění a naopak to jde na vrub pohodlnosti. Basic je má o pár centimetrů delší, tedy za mě spokojenost.

Celkově na mě nosítko zanechalo opravdu dobrý dojem, jen tedy škoda, že v Basicu zrovna nemám koho nosit. 😀 Testujícími z naší regionální skupiny bylo nosítko také hodnoceno velmi pozitivně – díky bohu alespoň u něj za opravdu atraktivní design (jelínci jsou příjemný, líbivý nekýčovitý dětský vzor), jinak by dle mých zkušeností bylo zájemců o jeho testování nemnoho. Většina z těch, co ho vyzkoušela, pak byla velmi příjemně překvapena, o jak dobré a pohodlné nosítko se jedná! Taky znáte to zaklínadlo, „hlavně chci rostoucí a ŠÁTKOVÉ nosítko“? Jako by látkové jednovelikostní nemohlo být dobré, ne-li v určitých aspektech lepší (cena, odolnost, absence nastavovacích serepetiček…) – ostatně naše stará dobrá skupinová Luna sklízí prakticky jen samé pochvaly od těch, kteří si ji vypůjčí.

Basic je pro mě jednoznačným vítězem mezi Kinder Hop nosítky – jak už praví jeho název, je prostě „basic“, takový návrat k nosítkovým kořenům. Nenabídne vám o nic víc a ani o nic míň, než slibuje „papírově“; ostatně – proč si hrát na luxus? Je to dobré, poctivé jednovelikostní nosítko a jeho velikostní rozpětí je více než slušné, zejména pokud dokoupíte rozšiřovače (jestli tedy to, co se jmenuje tak tajemně podle českého návodu, jsou opravdu rozšiřovače 😀 ). Cenově vyjde také ze všech Kinder Hopů nejlépe (sice je ta cenu už trochu někde jinde než u superlevné Luny před 3 lety), takže sečteno a podtrženo – ráda ho budu zájemcům o podobné nosítko doporučovat!

Za poskytnutí nosítek k testování děkujeme výhradnímu českému distributorovi značky Kinder Hop, e-shopu Eli Wood!

*rozměry nosítek jsou mnou naměřené, nejsou to exaktní čísla a nejedná se o oficiální údaje od výrobce