Americká firma Ergobaby je legenda všechno ergo-nosítkových legend – vždyť první děti v těchto nosítkách odnošené jsou již dospělé a možná brzo budou samy nosit vlastní děti! Firmu založila Karin Frost, maminka z Havaje, již v roce 2002 a klasické Ergobaby Original bylo vedle Manduky First jedno z úplně prvních ergonomických nosítek dostupných na našem trhu. Mezitím tato značka ušla kus cesty, stal se z ní doslova ergo-nosící gigant a kromě pěti typů nosítek (dle toho, co sami uvádějí, vhodných od narození až po batolata) vyrábějí také elastické šátky, zateplovací kapsy, zavinovačky, kočárky, přebalovací tašky a dokonce také nosítka pro panenky. Zároveň Ergobaby poměrně nedávno spolklo dalšího nosítkového obra Tulu a společně vytvořili koncern, jaký pravděpodobně nemá v nosícím světě obdoby.

Ergobaby se ale, narozdíl třeba od německé Manduky, začalo vyvíjet malinko jiným směrem, než by si náš středoevropský, učením Trageschule se řídící svět představoval. Logicky – šlo naproti především domácímu americkému trhu, kde všechno musí být bytelné, polstrované, s pevnou fixací hlavičky (a tak nějak celkově “předimenzované”). A samozřejmě požadavek možnosti nošení čelem od nosiče. Američané jsou jednoduše zvyklí na tvrdé skafandry typu BabyBjörn; klokanky s úzkým sedem a nošení čelem ven u nich má daleko větší „tradici“ než u nás a především tam nemají Trageschule, svou Eriku Hoffmann a Didymos s téměř 50letou historií ergonomického nošení. V Americe prostě chybí „ergo-osvěta“ v takové podobě, v jaké ji známe u nás – no, zcela upřímně, on to zatím ani nikdo vědecky neprokázal, že takový nebo makový typ nošení škodí a jiný je jediný správný a „zdravý“, ať už mluvíme o „ergonomických písmenkách“ nebo o nošení čelem vpřed nebo k nosiči… Byť naprosto souzním s učením Trageschule („M“, „C“, čelem k nosiči), všechno je to jen jakési doporučení – a americké nosicí školy zase mají jiná doporučení, takže se kvůli tomu, co dělají jinak a pro nás nezvykle, nemusíme hned křižovat a spílat Američanům do mučitelů miminek. Něco více jsem k tomu psala už v tomto článku: https://vhadru.cz/cs/toto-je-nevhodne-nositko-aneb-jak-citlive-poradit-a-neodradit/ 😉

Ergobaby Adapt

dle výrobce vhodné od 3,2 do 20 kg

Šířka sedu: 23 – 35 cm

Výška zádové opěrky: 35 – 45 cm

Bederní pás: 67 cm (součet přední a zadní polstrované části) x 12 cm (v nejširším místě vepředu)

Ramenní popruhy: 7 x 52 cm (polstrovaná část)*

Nošenec: 17 dní, 3,4 kg, vel. 50

Ergobaby Adapt je rostoucí nosítko, které z nějakého důvodu v českých ergo-nosících skupinách získalo nálepku „nevhodné“, či spíše „ne tak úplně vhodné“. Prý je polstrované (ne tak docela), prý v něm nemá miminko správnou polohu (nemyslím si) a prý je malé a „dlouho nevydrží“ (v porovnání s jinými rostoucími nosítky je na tom ve skutečnosti velmi podobně). Kvůli té neslavné nálepce jsem k němu přistupovala s jistou obezřetností, byť to nebylo poprvé, co jsem se s ním setkala – přímo toto konkrétní nosítko jsem předloni v létě pomáhala nastavit kamarádce na její tehdy několikaměsíční miminko a můj pocit, nezatížený jakýmkoliv cizím doporučením či nedoporučením, byl „více méně proč ne“.

Adapt pravda není to, co si většina z nás, co vyrostli na doktríně „na novorozence šátek, maximálně Storcha“, představí pod pojmem „ideální novorozenecké nosítko“. Je látkové; plátno je relativně hrubé – žádná pavučinka, a navíc je z nějakého záhadného důvodu mezi jeho vnitřní a vnější vrstvou ještě jakási třetí (popsala bych to jako velmi tenký vatelín). Těžko uvěřit, že to je nosítko s kořeny na tropické Havaji a jako „letní model“ do 30stupňových veder bych ho za sebe nedoporučila (Ergobaby vyrábí i letní „větrací“ variantu se síťovinou), ale zase si to nepředstavujte jako nějakou tlustou peřinu; žádný fusak s popruhy a přezkami to není. Navíc má typický „visítkový“ polstrovaný límec – má představa je asi taková, že když nosítko nemá pořádné jelito za krkem, tak nošenci dle názoru Američana pravděpodobně musí samovolně upadnout hlava, jinak si tuto posedlost „dlahováním“ hlavičky neumím vysvětlit. Nicméně je to zase další věc, která v našich středoevropských očích vlastně jen blbě vypadá, ale ničemu ve výsledku nevadí – nošence nepřiškrcuje, nebrání mu ve volném pohybu hlavičkou (ale na druhou stranu ani tomu nejmenšímu nošenci není Adapt za krkem volný, prostě tam má toho prostoru tak nějak akorát).

Nastavování zádové opěrky je velmi jednoduché a intuitivní. Sed se nastavuje na sucháče – jak vidíte na fotkách, nenastavuje se shrnováním po bederáku (jako např. Kavka Multi-Age, Kavka Handy nebo Neko Tai), ale „vějířovitě“ (na bederáku jsou vyšity tři „předdefinované“ polohy, ale určitě není problém nastavit sed i do mezipolohy, je-li to třeba).  Toto je velmi důmyslný systém, protože díky němu nebude mít ani při nastavení na minimum nošenec nachuchlané zbytečně moc látky pod kolínky; naopak se sed vlastně tvaruje sám. I to nejmenší miminko je pak velmi jednoduché posadit a napolohovat do takto již vytvarované zádové opěrky a nehrozí, že ho posadíte na bederák nebo špatně podsadíte.

Právě „nedostatečné podstazení“ je ale pravděpodobně ten nejsilnější argument těch, co považují nosítko za nevhodné. Nemyslím si. I poloha novorozence je podle mě v Adaptu pěkná. Ono je třeba se na toto nosítko dívat okem, které zná jeho konstrukci a trochu ví, jak funguje a co dovolí. Sed vypadá tak nějak hranatě – to ostatně při nastavení sucháčů na minimum ani moc jinak vypadat nemůže, a trochu neforemně – za to zase může stavba zádové opěrky, která má tři vrstvy (dodatečné stažení střední části pomocí cvočků opticky pomáhá jen částečně). Kolínka má nošenec přizvednutá zcela ukázkově a zakulacení zad, byť se někomu může zdát nedostatečné, taky vůbec není špatné. Lehce mate zejména to, že pod límcem je v kapsičce schovaná kapucka, která zádovou opěrku opticky vyrovnává (obdobně jako třeba na Manduce First). Mrkněte i na mou minirecenzi na videu viz níže; na fotkách se Maruška bohužel zrovna trochu vzteká a propíná – nosítko to ve skutečnosti „umí lépe“, což je vidět ve videu, kde spokojeně spí, především pak ve chvíli, kdy vytáhnu kapucku z kapsičky.

Nastavení výšky zádové opěrky je „buď a nebo“ – buď je límec přehrnutý dolů anebo nahoru. V každém případě, je-li v poloze nahoru, dosahuje výška zádové opěrky úctyhodných 45 cm, což skoro stačilo i Emilce s velikostí 98 v jejích 3,5 letech.

Teď se dostávám k další výtce, co na vrub Ergobaby často padá. Prý že „nevydrží dlouho“. A já říkám, že rozhodně nevydrží o nic (nebo o moc) kratší dobu, než jiná zcela standardní rostoucí nosítka, o kterých by si nikdo pravděpodobně nedovolil prohlásit, že vydrží krátce. V podobných chvílích jsem fakt ráda, že jsem se konečně dokopala k tomu ta nosítka měřit. Ergobaby Adapt má maximální šířku v sedu dle mého měření 35 cm, kdežto Rischino Flexible dle výrobce vhodné do velikosti 92/98 (dle mého testování reálně spíše 86/92) 36 cm. Další srovnání mám například s rostoucím Keiki Hug (recenze také bude 😉 ), u něhož výrobce dokonce uvádí vhodnost do 4 let, měří v sedu 37 cm. Všechna tři nosítka jsou samozřejmě Emilce malá, ale všechna jsou jí malá prakticky stejně a dobrá by jí bývala byla cca do té velikosti 86, což ostatně jde vidět na fotkách v této starší recenzi na Rischino. Dle individuálních proporcí dítěte tedy Adapt, stejně jako Rischino Flexible, vydrží odhadem do 1,5 až 2 let dítěte.

Ať už jsem vás přesvědčila/ujistila/znejistila v tom, jestli je Adapt “vhodné” ergonomické nosítko nebo není, jednu věc mu neupře snad nikdo – je úžasně pohodlné. Široký bederní pás s rozšířením na zadní straně je naprosto geniální a přála bych si ho na všech nosítkách! Nejhubenější hubeňouři ho pravděpodobně nedotáhnou (v součtu měří obě polstrované části 67 cm), ale předpokládám, že většinová populace nosičů problém mít nebude – ono to rozšíření totiž není “rozšiřovač” (jako třeba na Lenny Lamb LennyPreschool), ale je pevnou součástí bederáku, která se nedá sundat. Každopádně je to úplně úžasná, řekla bych až kouzelná věcička, co povýší level pohodlnosti bederáku do úplně jiných dimenzí. Souhlasit se mnou jistě bude spousta lidí – kdo jednou vyzkoušel tento typ bederáku od Ergobaby, bude na něj se slzou v oku vzpomínat nadosmrti. Ramenní popruhy jsou polstrované dle mého vkusu tak akorát, je možnost křížení, a (jak je typické pro Ergobaby) chybí přední (horní) spona. Někde jsem zachytila novotvar “kojospona”, tedy že tuto (na Ergobaby nepřítomnou) sponu maminky využívají k povolení popruhů při kojení. Mně osobně nechyběla; její funkci lze dle mého názoru pohodlně nahradit povolením dolní spony.

Přiznám se, že jsem hodně váhala, jaký nad Adaptem vyřknout verdikt – tak si to radši sesumírujme: poloha miminka dobrá, nastavování nad míru jednoduché (až bych řekla blbuvzdorné), pohodlnost pro nosiče nadstandardní, výdrž v kategorii rostoucích nosítek dle mého testování a měření standardní. Kvalitní zpracování a materiály typu „nesmrtelný držák“, byť upřímně řečeno ne úplně univerzálně líbivý design – ale určitě se najdou tací, kteří budou konzervativní, lehce sportovní vzhled Adaptu před nosítky hrajícími všemi barvami duhy preferovat. Dokonce ani ta cena není tak hrozná a přemrštěná, jak jsem dříve měla Ergobaby obecně zapsané – nejlevněji jde aktuálně Adapt koupit už za 2599 Kč a z druhé ruky ve slušném stavu nezřídka i za polovic.

Jediné, co mi na Adaptu vlastně vadí, jsou ty tři vrstvy zádové opěrky – ale když se nad tím zamyslím, tak kolik existuje třívrstvých úvazů, u nichž se nikdo nepozastavuje, jestli se v šátku dítě neuvaří… Do tropů bych si Adapt nevzala (a to asi ani „větrací“ variantu Cool Air Mesh, protože „větrací“ límec asi ještě nikdo nevymyslel), ale… vlastně jinak nemám co vytknout.

Ergobaby Embrace

dle výrobce vhodné od 3,2 do 11,3 kg

Šířka sedu: 25 – 29 cm (nejužší a nejširší místo sedu – není nastavitelný)

Výška zádové opěrky: 30 – 39 cm (reguluje se založením bederáku kolem zádové opěrky, maximální rozměr je reálně o cca 5 cm menší, protože miminko sedí pod bederákem)

Bederní pás: 57 x 6,5 cm

Ramenní popruhy: látková část je dlouhá 62 cm, v nejširším místě 22 cm

Nošenec: 2 měsíce, cca 4 kg, vel. 56

Vzhledem k tomu, jaké příjemné překvapení mi přichystal Adapt, jsem se na Embrace opravdu těšila – i s ním se táhne pověst „ne tak úplně oukej“ nosítka, tak jsem přirozeně byla hodně zvědavá. Jenže ouha, toto nosítko mě příliš nepotěšilo a nepřesvědčilo… Vlastně úplně netuším, co Ergobaby vedlo k tomu, vytvořit takovéto nosítko. Jejich většinová klientela se dle mých představ rekrutuje ze skupiny „nebudu nosit své dítě v kusu hadru“ a Embrace je… no prostě kus elastického hadru.

Je to nosítko primárně určené pro nošení novorozenců a malých miminek (možná odtud důvod jeho existence pramení, že někomu naopak nelahodí představa novorozence v „bytelném“ Adaptu). Je komplet celé ušité z elastického materiálu, tenkého, velmi příjemného na dotek a velmi pružného. A s tím začíná i končí můj hlavní problém s tímto nosítkem – o tom ale později.

Bederák je úzký a pevný a jeho polstrovaná část je velmi krátká; prostě takový bederák „aby se neřeklo“ (jako třeba na mé oblíbené Manduce Twist) – to ostatně u novorozeneckého nosítka není nic proti ničemu. Je také trochu netypický tím, že je „obrácený“, tedy že jeho vnitřní strana, kterou si ho připínáte kolem pasu, je na lícové straně zádové opěrky – dítě tedy sedí pod bederákem. Nezvyklé, ale vůbec ne špatné – so far so good.

Sed se nenastavuje, ale vzhledem k elasticitě materiálu jakousi velikostní variabilitu dovolí. Jediné „nastavení“, které je možno provést, je založení bederáku pro potřeby nošení nejmenších miminek do velikosti (cituji) 58,4 cm (je to otrocký nezaokrouhlený převod z palců, ale dobře, asi to není nic, co bych mohla vytknout, spíše mě to pobavilo). S Maruškou jsem Embrace zkoušela, když nosila velikost 56 – měla se tedy ještě vlézt do založeného nosítka – ale nevlezla, ze zádovky jí trčela značná část zádíček a u Embrace ji ani nemáte čím nastavit, protože kapucku na něm nenajdete (jen velmi decentně polstrovaný „límec“, který mi tam přijde trochu zbytečný, ale podobně jako u Adaptu asi ničemu nevadí). Tak jsem ji tedy dala do nezaloženého nosítka „pod bederák“ – zádová opěrka jí tentokrát byla dobře, ale najednou byla šíleně nízko! A teď si řeknete, proč si to ta kráva víc nedotáhla? Vždyť to je jasné, má málo dotažené ramenní popruhy, a proto má to mimino skoro u kolen…! No jo, já kráva bych tahala a tahala, jako řepu bych tahala, i pomocníky bych si na to přizvala – kdyby to k něčemu bylo! Ramenní popruhy jsou k zádové opěrce připojené zevnitř, v oblasti vnitřního švu (ten, co vidíte po stranách výšivky „Ergobaby“) a když taháte a taháte, tak zádová opěrka začne výrazně táhnout přes záda nošence a vyrovnávat ho. Kdybych tahala dál, tak bude Maruška v nosítku doslova prohnutá. Že jsem si ji měla do té zádovky líp nahodit hned na začátku? Jo, to jsem taky udělala… a světe, div se, po kratší procházce mi zase v zádovce sjela nízko. Teď se obloukem vracím zpět k materiálu, z něhož je Embrace ušité – je opravdu hodně, hodně pružný a ono se tím pádem rozhodně nechová tak, jak jsme zvyklí u běžných látkových nosítek či nosítek z pevného šátku. Jednak je tu ten již nastíněný problém s „taháním řepy“ – než jsem měla pocit, že mám přijatelně dotaženo, tak jsem tu zádovku jednoduše přetáhla; jednak má nosítko při pohybu dost nepříjemný bounce (nebo jak já říkám „trampolínový efekt“). Čím těžší dítě, tím více vám při každém kroku, jako v každém elastickém šátku, bude samovolně poskakovat. Reálnou použitelnost proto u Embrace odhaduju tak do 6 až 7 kg, či spíše podle toho, jak akční je nošenec. Co naplat, že jinak jsou široké popruhy velmi pohodlné…

Úplně se mi nechce toto nosítko nazvat „nevhodným“ či „neergonomickým“, byť tedy podsazení není bohviečo (kritérium „kolínka výš než zadeček“ splňuje spíše s odřenýma ušima, ale splňuje). Věřím tomu, že kdyby se mi dostalo do rukou hned po Maruščině narození, tedy ve chvíli, kdy bych ji nosila ještě se založeným bederákem – tedy ne pod ním a nebyla by tak nízko – a tah ramenních popruh by tudíž šel spíše do oblasti zadečku a ne přes zádíčka, byla bych s Embrace spokojená. Dokonce se bez mučení přiznám, že jsou situace, kdy po Embrace stále sahám cíleně (ano, já dokonce toto nosítko vlastním – koupila jsem ho čistě ze zvědavosti na marketplace za pár šupů; distributor Ergobaby mě nepodporuje ani v nejmenším 😀 ) – ve chvílích, kdy potřebuju mít Marušku nízko a pohodlně vidět přes její hlavičku, protože to je něco, co s jiným nosítkem nebo šátkem z nějakého důvodu neumím (spíš mám opačný problém, že vážu příliš vysoko). A ne, opravdu nemám strach, že ji těmi maximálně několika desítkami minut v Embrace nějak poškodím, kdyby se někdo chtěl zeptat – na dlouhé procházky ho vážně neberu. 😉

Shrnuto a podtrženo, Embrace jsem si zařadila do škatulky „nepohaním, ale ani nedoporučím“, když se mě na něj někdo zeptá. Sice je relativně levné, ale za podobnou cenu spíše doporučím pořízení třeba takového Caboo anebo elastického šátku.

A ano, cíleně ignoruju fakt, že se v nosítku dá nosit čelem vpřed. To je fakt jako dobrej joke. 😀

Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh

dle výrobce vhodné od 3,2 do 15 kg

Šířka sedu: 26 – 34 cm (tvarovaný sed, špatně se měří)

Výška zádové opěrky: 42 – 50 cm

Bederní pás: 68 cm (součet přední a zadní polstrované části) x 12 cm (v nejširším místě vepředu)

Ramenní popruhy: 7 x 52 cm (polstrovaná část)*

Nošenec: 7 týdnů, cca 4 kg, vel. 56

Ajajajajaj! Pravděpodobně nejkontroverznější nosítko v českých luzích a hájích ever! Tedy vedle Tuly Explore, ale o té zase někdy příště. Uvedením tohoto modelu na trh způsobilo Ergobaby docela slušný skandál a započalo tím odklon tvrdého ergo-nosícího jádra od značky jako takové. Ve filozofické rovině jsem toho o Omni 360 napsala už poměrně dost ve výše zmiňovaném článku – https://vhadru.cz/cs/toto-je-nevhodne-nositko-aneb-jak-citlive-poradit-a-neodradit/, teď se pojďme podívat na praktickou stránku věci.

Srovnání Ergobaby Omni 360 (nahoře) a Tula Explore (dole).

Na Omni 360 je kontroverzní především to, že se v něm dá nosit čelem vpřed – co je na nošení čelem vpřed špatně, či spíše proč to vyvolává takové diskuze, to se dočtete opět v článku výše; každopádně to není nic, co bych za sebe chtěla doporučovat nebo tak nosit své vlastní děti. Marušku jsem si těsně po šestinedělí do nosítka takto opravdu dát netroufla ani na fotku a upřímně řečeno jsem doposud, za bezmála 4 roky nošení, nepocítila potřebu takto učinit.

Omni 360 je výrobcem doporučeno už od narození (nepleťte si prosím Omni 360 s modelem Four Position 360, který sice také umožňuje nošení čelem vpřed a vypadá velmi podobně, ale k nošení novorozence musíte použít speciální vložku). Ale jo. Když můžu přiznat Adaptu, že se v něm dá bez problémů nosit novorozenec, musím to přiznat i tomuto nosítku; velikostně určitě. Maximální použitelnost „do 15 kg“ je klasicky spíše zbožné přání než realita; osobně bych horní velikostní hranici odhadla někam k 86 cm, podobně jako u Adaptu.

Ke konstrukci nosítka – NENÍ VYZTUŽENÉ! Caps lock zde považuju za nutný, neboť toto je nejčastější mýtus, jaký o Omni 360 opakovaně čtu v nejrůznějších poradních skupinách. Dokonce jsem se dočetla i takové bludy, že v těch „krovkách“, co tvoří sed, je plast. Ne, to opravdu není, jen jsou dosti štědře polstrované, ale jsou měkké (mé tvrzení si můžete ověřit ve videu níže). Jediné, co je na zádové opěrce tvrdé, je ta kolejnička, která slouží k nastavení krovek z polohy A (vně) k nošení čelem k nosiči do polohy B (uvnitř) čelem od nosiče – toto na zádové opěrce tvoří takový tvrdší pruh, který mi tam trochu vadí. Není bez zajímavosti, že na „ne-letních“ modelech (tedy ne Cool Air Mesh) tato kolejnička není a krovky se připínají na knoflíky – takže na „klasickém“ Omni 360 tím pádem trdého není vůbec nic.  Stejně jako na Adaptu i Omni 360 má polstrovaný límec s možností přehrnutí či vyklopení nahoru (jediná možnost výškové regulace zádové opěrky) a pod ním schovanou kapsičku s kapuckou; stejné jsou i ramenní popruhy a superpohodlný bederák složený ze dvou částí. Obdobné je i nastavení šířky sedu na suché zipy se třemi předdefinovanými polohami.

Nespočetněkrát už jsem také četla, že napolohovat miminko v takovémto nosítku do přijatelné ergonomické polohy je „obtížné“. Mně na tom nepřišlo obtížného nic. Sed je tvarovaný a jen těžko vám dovolí posadit miminko jinam než do této již vytvořené kapsy, kolínka jsou přizvednutá velmi pěkně a zakulacení zad – no, mohlo by být lehce lepší, ale určitě to není nic, o čem bych řekla, že neodpovídá ergonomické poloze. Kvůli tomu bych se asi trochu zdráhala dát do Omni 360 ty nejmenší, nejméně zpěvněné novorozence, ale prostě – není to žádná hrůza. Co mi ale opravdu vadí, je to, kolik toho je na zádové opěrce – především tato letní varianta Cool Air Mesh vypadá jako vesmírný skafandr a když chci svoje miminko hladit, ruka musí neustále přeskakovat nějaké překážky – samotnou mě překvapilo, jak moc mě taková na první pohled nuance při nošení iritovala.

Můj celkový postoj k nosítku je tedy takovýto: nevidím žádný objektivní důvod, proč někomu, kdo si již Omni 360 pořídil, doporučovat nějaké jiné nosítko a od nošení v tomto ho zrazovat; jen mu tedy citlivě předám informaci o tom, proč není doporučováno nosit čelem vpřed (každopádně, když už tak někdo mermomocí chce nosit, ať tak raději nosí v Ergobaby než v klasické klokance s úzkým sedem). Na druhou stranu ale nemám důvod ho aktivně doporučovat – je poměrně dost drahé, podle mě ani ne moc hezké (zvláště ne tato větrací varianta) a proti jiným nosítkům (třeba i Adaptu) nemá nějakou zásadní výhodu.

Ještě bych zde chtěla okomentovat jednu věc, která jistě spoustě lidem z nosicí komunity vrtá hlavou – proč si vlastně někdo vůbec koupí takovéto nosítko? Když odhlédneme od toho, že v obchodech s dětským zbožím mají většinou na výběr maximálně z Ergobaby a Manduky (a tamější prodavačky do poradkyň pro nošení mají hodně daleko – ostatně asi to od nich ani nikdo neočekává, nějaké podrobnější znalosti ohledně nošení), tak Omni 360 má napříč internetem skvělé recenze. Ani se tomu moc nedivím – ono je stejně jako Adapt úžasně pohodlné a rodič nošením nepolíbený v něm musí spatřovat jen samá pozitiva – vypadá „bytelně“, jakože opravdu to křehké miminko ochrání (asi tak jako korba kočárku), ne jak ty sežvýkané kusy hadru (a.k.a. šátková nosítka typu Storchenwiege), které zcela jistě „nepodpoří jeho nezpevněná zádíčka“, a celkově je manipulace s ním vlastně hrozně jednoduchá… Pořád si říkám, že je vlastně daleko lepší, když z toho Funbaby nebo Babyplace (nebo co máte zrovna u vás za velkoobchod s dětským zbožím) odejdou s Ergobaby než třeba s visítkem do Chicca.

Ergobaby Original

dle výrobce vhodné od 4-5 měsíců s nosností do 20 kg, výrobce nabízí novorozeneckou vložku

Šířka sedu: 32 cm

Výška zádové opěrky: 34 cm

Bederní pás: 57 x 13 cm

Ramenní popruhy: 7 x 52 cm (polstrovaná část)*

Nošenec: 3 měsíce, cca 5 kg, vel. 62

Ergobaby Original, tedy to prapůvodní nosítko, s nímž vlastně celosvětové ergo-nosítkování začalo, sem přidávám jen pro úplnost. Výrobce sice k němu nabízí novorozeneckou vložku, ale řeknu vám, jak se snažím být otevřená a hledat i v ne zcela obvyklých řešeních hlavně to pozitivní, tak zrovna tahle novovložka „a la zavinovačka“ mi připadá jako dobrá šílenost – o ergonomické poloze při jejím použití nemůže být řeč. Marušku bych v ní vlastně měla dle doporučení výrobce nosit ještě teď a nemyslím si, že by se jí to líbilo. A když ještě navíc zjistíte, že ji musíte koupit zvlášť za nekřesťanských 7 stovek, to už je fakt no comment.

Novorozenecká vložka určená do nosítka Ergobaby Original – zdroj: https://www.malvik.cz/Nositka/Doplnky-k-nositkum/Ergobaby-Kojenecka-vlozka-Insert-Original-easy-snug

Poprvé jsem Marušku do Originalu, samozřejmě bez té pekelné novovložky, dala cca ve 3 měsících, s velikostí 62 (je spíše drobnější než většina stejně starých miminek) a i když to bylo hraniční, nosítko už relativně slušně sedělo. Original je jednovelikostní a byť je často srovnáván s Manducou First, není u něj žádná možnost nastavení zádové opěrky vertikálně či horizontálně. Sed je stejně široký a zádová opěrka o 3 cm kratší, než je maximum u Manduky; velké velikostní rozpětí tedy Original neposkytuje – dítěti s velikostí 74 už bude tak tak. Tím spíš, že výrobce nenabízí žádný originální rozšiřovač.

Zde si dovolím podotknout, že v Americe a blízkém okolí nikdo moc neřeší nějaké „od kolínka ke kolínku“ a to, jestli nošenci sahá zádová opěrka k lopatkám nebo až za krk – v jednovelikostním Ergobaby se u nich prostě nosí do chvíle, dokud si dítě přeje být nošeno a žádné toddler modely tam nikdo neřeší. U nás, když nebylo nic jiného (a není to zas tak dávno), tak se taky takhle nosilo a celá generace dětí takto odnošená pravděpodobně poškozená na zdraví či duchu není. Otázka pohodlnosti pro nosiče i pro nošence je ovšem jiná věc.

Když ho srovnám s Adaptem, tak kromě ramenních popruhů, které jsou stejné, mnoho podobného nenalézám. Třívrstvá zádová opěrka je ze stejného odolného plátna a je na ní docela šikovná kapsička na drobnosti. Kapucka, která je napevno, není schovaná v kapsičce, ale dá se srolovat, a bederáku chybí ta báječná zadní část (polstrování přední části samotné je ale o dost delší). Tím pádem je pro mě Original podstatně méně pohodlný než Adapt nebo Omni 360, ale dá se to; ostatně s 5kilovým drobcem jen těžko můžu říct, že je mi něco vyloženě nepohodlné.

On je to docela vtipný paradox, že Original je vlastně jediné bez výhrady přijímané nosítko od Ergobaby, o němž si nikdo nedovolí říct, že by nebylo ergonomické nebo že by na něm bylo něco nevhodného. Přitom narozdíl od všech tří výše diskutovaných nosítek nevidím jediný důvod, proč by si kdo Original pořídil jinak než z druhé ruky (byť k Adaptu, Embrace i Omni 360 mám výhrady a kromě Adaptu z nich bůhvíjak nadšená nejsem – ale prostě důvody k jejich koupi – ne moje důvody – si představit dokážu). Poměr cena/výkon je totiž u Originalu dost tristní – aktuálně tento model ve většině e-shopů stojí stejně nebo jen o malinko méně než o několik úrovní lepší, pohodlnější a podstatně déle použitelný Adapt. A že by to designově byla nějaká pecka… no, není.

Shrnu-li to, Adapt mě příjemně překvapil, Embrace spíše zklamalo, Omni 360 potvrdilo mnou domněnku, že to vlastně žádná hrůza není, pokud se v něm nenosí čelem vpřed, no a Original… to je prostě Original, prapůvodní nosítko-veterán, které kromě nostalgické stránky věci nemá v dnešním nosícím světě moc co nabídnout. Co musím určitě vyzdvihnout, tak je kvalita materiálu a zpracování a především ten úžasný, skvělý, báječný, nejpohodlnější bederák, co má Adapt a Omni!

*rozměry nosítek jsou mnou naměřené, nejsou to exaktní čísla a nejedná se o oficiální údaje od výrobce