Německá Fidella je jeden z výrobců šátků a nosítek, ke kterým mám, přiznám se, lehce ambivalentní vztah. Mám ráda jejich šátky – ty jsou opravdu výjimečné; kromě toho, že na nich na první pohmat poznáte tu pravou „německou kvalitu“, jsou i výjimečně široké, celých 80 cm, což u jiné značky jen tak neuvidíte (recenzi na šátek Outer Space Neptune najdete zde a ring sling Outer Space Lilac zde). Fidella navíc umí i báječná vázací a polovázací nosítka (o legendární vázací Fidelle FlyTai se dočtete zde a o polovázací FlyClick zde), která mám také moc ráda a doporučuju vždy jako jedny z prvních a nejlepších nosítek tohoto typu. Na druhou stranu si vůbec nerozumím s jejich pravou vlajkovou lodí, celopřezkovým Fusionem – Toddlera jsem zkoušela v době, kdy byla Emilka ještě relativně malá a lehká a Fusion pro mě osobně velmi dlouho držel nelichotivý primát coby to nejnepohodlnější nosítko, co jsem kdy zkusila (mezitím mi rukama prošlo ještě pár dalších srovnatelně nepohodlných nosítek, ale už jen z té živé vzpomínky na Fusion mě bolí ramena ještě dnes ?). 

Člověk míní, život mění – že bych si nikdy nepořídila to „nejnepohodlnější nosítko ze všech“? Tak vězte, že Fidella Fusion, kterou vidíte v tomto článku, byla moje vlastní..! Má to hned dva důvody a k tomu primárnímu, proč vlastně Fusion u nás doma nějakou dobu bydlel, se dostanu trochu obloukem. 

S Emilkou jsem testovala hodně nosítek, ale spíš to vždycky bylo tak, že jsme s radostí vyzkoušely to, co prostě zrovna „šlo kolem“. S Maruškou se pro mě ale testování (nejen) novorozeneckých nosítek stalo tak trochu sportem – a částečně i skoro profesionálním závazkem. ? Takže už před jejím narozením jsem začala shánět nosítka všude, kde se dalo – kde selhala naše regioskupina, spoluadminky z NČS nebo přímo výrobci/distributoři a nosítko se nedalo vypůjčit, zbývalo mi jediné – prostě si ho koupit a pak doufat, že se mi podaří ho bez větší ztráty poslat dál (je to trochu náročný koníček a těch nosítek, která nešla sehnat na recenzi jiným než tímto způsobem, je víc, než jsem aktuálně ochotná přiznat ?). FlyTai mi zapůjčila jedna úžasná maminka od nás z regioskupiny a FlowClick v ní pro změnu již nějaký ten pátek slouží jako nosítko-helper pro rodiče, co začínají s nošením. Jenom ten Fusion ne a ne z nikoho vymámit, tak mi holt nezbylo nic jiného, než projet Marketplace a první cenově přijatelný kus pořídit. A víte co? Ono to s tím malinkým miminkem nebylo vůbec špatné! Byť jsem v té době byla vybavená Storchem a Love&Carry mei tai, brzy jsem si uvědomila, že po Fidelle sahám nejvíce – protože, bez mučení to na sebe prásknu, jsem prostě líná matka dvou dětí a nosítka s vázacími popruhy mě brzy omrzela. Ale nepředbíhejme, více v samotné recenzi níže. 

Fidella FlyTai Baby Size

dle výrobce určeno pro děti od narození/vel. 56 – 80 (nosnost 3,5 – 15 kg)

Šířka sedu: 10 – 32 cm (dle výrobce 11 – 37 cm)

Výška zádové opěrky:  25 – 33 cm (dle výrobce  26 – 36 cm)

Bederní pás: 54 cm polstrovaná část, celková délka 182 cm, šířka 10 cm

Ramenní popruhy: polstrovaná část 36 x 8 cm, celková délka 205 cm, šířka 27 cm*

Nošenec: 16 dní, 3,4 kg, vel. 50

FlyTai je pravděpodobně neznámější mei tai (vázací nosítko) se širokými ramenními popruhy vůbec – jeho větší verzi New Size jsem testovala, když měla Emilka asi rok a půl (ano, New Size, ne Toddler – ale New Size, který nemá co dělat s „newborn“, protože je od velikosti 74 – toto velikostní zmatení jazyků u jednotlivých fidellích nosítek komentuju ve výše odkazované recenzi). Tehdy mě nadchla a až do chvíle, co jsem měla možnost vyzkoušet vázací a polovázací Neko, to pro mě bylo zdaleka to nejlepší mei tai, co se mi kdy dostalo do ruky.

Jediný, ale bohužel poměrně zásadní problém, co mám s Baby Size, je nastavování zádové opěrky, respektive hlavně sedu. Ono se to na těch větších velikostech schová, takže na New Size jsem toto nezaznamenala; v plné míře se to pak projeví při nastavení na ta nejmenší miminka: klasický problém šňůrkonastavování vs. měkký (resp. jakýkoliv) bederák. Když se totiž sed stáhne – a nemusí to být až na miminum – bederák se pokroutí, nemůže pak v pase dobře přiléhat, šňůrka se vám zařízne do břicha a většinu váhy na sebe potom přenáší ramenní popruhy. U nosítek se širokými ramenními popruhy to naštěstí není až zas takový problém, zvláště pak u těch, která jsou určená pro nejmenší a nejlehčí miminka – což je případ právě této Fidelly.

Na vertikální stahování na šňůrky už jsem si u Fidelly taky tak nějak zvykla; dvě šňůrky proti sobě jsou inteligentnější systém než jedna a la Andala, na které jste museli udělat čtyři uzlíky přes sebe a stejně vám i tenhle megauzel zajížděl do tunýlku. Ale i tak, ten uzlík, zvláště poté, co je dokonale dotažen zatížením při nošení, se dost špatně rozvazuje a mě to docela otravuje, musím říct… Palec nahoru naopak za stahování za krčkem nošence; díky němu je možné ze zádové opěrky udělat onen ideální novorozenecký “raneček” i pro ta nejmenší miminečka.

Co se týče rozměrů zádové opěrky, u všech modelů nosítek Fidella velikosti Baby jsou prakticky totožné (jen tedy Fusion jde o něco málo méně stáhnout v sedu a udávaný maximální rozměr je dva centimetry větší, ale jinak je střih stejný u FlyTai, FlowClick i Fusion) – ani v jednom případě jsem ale to výrobcem udávané maximum zejména na šířku z nosítek nevytřískala, a to jsem se opravdu hodně snažila. Těch 37 centimetrů tam prostě není a nebude, ani kdybych je natáhla na skřipec… Pro vaši představu – Manduca First má v sedu 31 cm a obecně je přijímáno, že bez rozšiřovače vydrží cca do velikosti 74 – to Fidelle nemám problém přiznat, ostatně ani ta osmdesátka nebude nereálná, když šířku sedu nastavíme roztaženými ramenními popruhy.  Marušku jsem do nosítka znova dala v půl roce, s velikostí 68, a i bez roztažení popruhů by to jednu velikost ještě zvládlo. Naproti tomu rostoucí Rischino Flexible má v sedu 36 cm a vydrží do velikosti 86/92 – o takovéto maximální velikosti (tím pádem i maximálním rozměru zádovky) může Fidella nechat jenom zdát.

Poloha i toho nejmenšího nošenečka je bez komentáře ideální, v tomto Fidelle určitě nemám co vytknout – naopak si myslím, že udávaná minimální velikost 56 je příliš opatrná; v nosítku by se jistě neztratil ani novorozeneček ještě o něco menší než dvoutýdenní Maruška, která v té době při velikosti 50 nevážila ještě ani 3,5 kila.

Ramenní popruhy na FlyTai Baby miluju stejně jako na New Size – polstrované tak akorát, jejich široká část akorát široká a délka – můj osobní ideál kolem 2 metrů. Jen moc nechápu umístění poutek na kapucku; jsou hrozně nízko a u většího dítěte bych musela kapucku přivazovat v podstatě “do zatáčky”… Bederák je měkoulinký, až skoro “neexistující” – a vlastně FlyTai je jediný model, kterému jsem ochotná to v plné míře odpustit; jeho funkci u těžšího dítěte plně suplují široké ramenní popruhy roztažené přes zadeček. Jeho polstrování je velmi krátké, takže ho dotáhne i desetileté dítě.

Zpracování nosítka nemám co vytknout, prostě německá kvalita – nikde netrčí jediná nitka, nic se nepáře (ostatně to už člověk v dnešní době od nosítka s retailem přes 3 tisíce tak nějak očekává, že něco vydrží). Šátek je příjemný, měkoučký, relativně nenáchylný na vytahování oček,  jen má jednu na první pohled ne úplně zřejmou chybu – má poměrně výraznou tendenci šisovat. Ono by se to možná na některých vzorech i ztratilo, ale výrobce si tak trochu pálí do vlastních řad tím, že šátky i nosítka dodává v šátkovém pytlíčku, takže máte možnost postupně mizející barvu své nosicí pomůcky, kterou opakovaně perete a nosíte na sluníčku, přímo srovnat s původním odstínem. A to srovnání je někdy dost nelichotivé.

Fidella FlowClick Baby

dle výrobce určeno pro děti od narození/vel. 56 – 74 (nosnost 3,5 – 15 kg)

Šířka sedu: 11 – 32 cm (dle výrobce 11 – 37 cm)

Výška zádové opěrky:  25 – 35 cm (dle výrobce  26 – 36 cm)

Bederní pás: 60 cm polstrovaná část (+ cca 8 cm obousměrná spona), šířka 11 cm

Ramenní popruhy: polstrovaná část 37 x 8 cm, celková délka 147 cm*

Nošenec: 20 dní, 3,5 kg, vel. 50

FlowClick je hybridní (polovázací) nosítko s úzkými polstrovanými ramenními popruhy, které je v nabídce Fidelly ze tří recenzovaných modelů nejkratší dobu (dovzpomínám-li, tak to budou tak 2 roky, co se na trhu objevila menší velikost; Toddler je dokonce novinka letošního roku). Jeho existenci připisuji snaze Fidelly mít v nabídce něco, čím by mohla konkurovat stále populárnímu klasickému Storchenwiege BabyCarrier (a pravděpodobně se jí to i daří). Jednak jsou to typově totožné ramenní popruhy, jednak extrémně konzervativní design – v nabídce najdete jen a pouze jednobarevná nosítka, podobně jako u Storchenwiege. Ostatně srovnávací recenze těchto dvou nosítek na sebe po vydání FlowClick nenechaly dlouho čekat.

Pro koho je tedy FlowClick určený? Pro ty, kteří chtějí nosit od narození a nechtějí se otravovat s vázáním a údržbou nosítka se širokými šátkovými popruhy (ano, i popruhy polovázacího nosítka je třeba pravidelně žehlit, a to dokonce i takové, jaké má FlowClick; to bohužel spoustě lidí nedochází a naše skupinová Fidella, Storchy a další vázací a polovázací nosítka znají žehličku pravděpodobně jen ode mě či dalších členů admin týmu). Prostě FlowClick je “víc nosítko” a “míň šátek”, kterého se spousta nosících rodičů “bojí” – byť v tom já osobně už nějaký extra zásadní rozdíl nevidím, snad jen ta údržba (vyžehlit 2metrové šátkové popruhy logicky trvá nepoměrně delší dobu než raz dva přejet tenké popruhy FlowClicku).

Velikost zádové opěrky je shodná s FlyTai – těch 36 cm v sedu jsem nevytáhla ani z FlowClicku, ale budiž – je totiž výrobcem zcela realisticky doporučen do velikosti 74; úzkými ramenními popruhy se šířka sedu nastavit moc nedá. Minimální doporučená velikost je obdobně jako u FlyTai dle mého názoru hodně opatrná; na vlastním preparátu mám opět vyzkoušenou i velikost 50.

Šnůrkonastavovací systém je asi něco, co na Fidellách zůstane na věčné časy a pravděpodobně jim to nikdo nevymluví. I u FlowClicku jsem měla problém s pokrouceným bederákem při větším stažení sedu (a opravdu to nemusí být až na úplné minimum). Vždy, když se s takovým nosítkem setkám, chce se mi zavýt na měsíc něco ve smyslu “tvarovanýýý seddddd!!!!”, který by tento problém z větší části vyřešil, když už si výrobce sveřepě pojede ve svých šňůrečkách. Snad by aspoň některý z producentů takto postižených nosítek mé zoufalé vytí zaslechl.  Poloha nošence je ovšem v zádové opěrce, která jde těmi zpropadenými šňůrečkami vytvarovat do ranečku velmi pěkně a bez většího úsilí, bez debat prakticky dokonalá.

Ani já si neodpustím srovnání se Storchenwiege, co se týče ramenních popruhů a bederáku. Ramenní popruhy, resp. jejich polstrovaná část, jsou srovnatelně dlouhé a podobně relativně decentně polstrované, ale u Storchenwiege je tato část dvojnásobně dlouhá. Já jako trpaslík asi co do pohodlnosti délku polstrování nedocením; obě nosítka mi byla pohodlná asi tak stejně – ale věřím, že by se našli vysocí nosiči, kterým by délka polstrování u Fidelly mohla připadat nedostatečná. Bederák je u FlowClicku měkoulinký, tenoulinký a v součtu s obousměrnou sponou překvapivě dlouhý; 60 cm je v pohodě i pro absolutní většinu hubených maminek, ale musíte k tomu připočíst i velikost obousměrné spony, takže jste rázem na délce o nějakých 6 čísel větší… Sponu s tlačítkovou pojistkou nicméně chválím jednak pro její obousměrnost (tím pádem ji máte vždy uprostřed zad) a pro tu pojistku, která znemožní i těm nejméně zkušeným nosičům rozepnout bederák dříve, než z nosítka vyndají miminko (ne, vůbec to není absurdní situace, sama jsem toho byla svědkem mnohokrát, takže díky bohu a třikrát aleluja za tlačítkové pojistky!). Storchenwiege vzhledem k rozdílnému systému nastavování sedu na tom s bederákem je i není lépe – při větším stažení ho dotáhne každá sebenudlovitější nudle, ale při postupném rozšiřování sedu se prodlužuje i bederák – na svém maximu už pro hubeňoury opravdu vhodný není. Sponu s tlačítkovou pojistkou má Storch obdobnou jako FlowClick. Těžko říct, který z bederáků je lepší; každopádně hubeným maminkám doporučuju před pořízením jednoho či druhého nosítka dobře měřit.

Srovnání bederních pásů nosítek Fidella: Nahoře FlyTai, uprostřed FlowClick, dole Fusion. 

Srovnání bederních pásů při stažení na minimum: růžová Fidella Fusion se stahováním sedu šňůrkou – pokroucení bederáku se nelze vyhnout (u FlowClicku to vypadá analogicky); vínový Storchenwiege BabyCarrier se stahováním sedu na popruhy – ani při stažení na minimum se nemá co pokroutit.

Ani u FlowClicku si neodpustím závěrečnou poznámku k materiálu – šátek podobně jako u FlyTai šisuje – a šisuje dost, a nepěkně, viditelně i bez srovnání s pytlíčkem stejné výchozí barvy. Tady jde dobře vidět, že vyblednutí je především od sluníčka, jelikož je nosítko vyšisované hlavně na zádové opěrce, tedy na tom nejexponovanějším místě. Možná by to na jiných barevných barevných variantách nebylo tak evidentní – navíc barvy, které jsou nově v nabídce, jako hořčicově žlutá nebo svěží tyrkysová, jsou opravdu krásné a můžou po estetické stránce uspokojit i méně konzervativní rodiče toužící po veselejším nosítku.

Fidella Fusion Baby

dle výrobce určeno pro děti od narození/vel. 56 – 74 (nosnost 3,5 – 15 kg)

Šířka sedu: 13 – 33 cm (dle výrobce 14 – 39 cm)

Výška zádové opěrky:  24 – 32 cm (dle výrobce  26 – 36 cm)

Bederní pás: 54 x 10 cm

Ramenní popruhy: polstrovaná část 34 x 8 cm

1 měsíc, 3,8 kg, vel. 50-56

Konečně se dostáváme k Fusionu, jedinému z fidellích nosítek, které mi kdy říkalo “paní”. Jak jsem se svěřila výše, její pořízení byla spíše taková znoucectnost, než že bych po ní nějak extra toužila – ale nakonec jsem v ní Marušku nosila poměrně hodně a poměrně dlouho.

Jsem v podstatě prototyp “líné moderní matky”, co si usnadňuje život všemi dostupnými vymoženostmi, co jsou aktuálně k dostání. K těmto vymoženostem, ach ano, mé pravověrné šátkové spolunosnice, patří i novorozenecká celopřezka! Přiznám se, že po pořízení Fidelly šlo i jinak báječné, leč polovázací Storchenwiege velice rychle sloužit o dům dál, a dokud to má ramena zvládala, ve Fusionu jsem nosila skoro denně. Byly to totiž ty památné podzimní dny, kdy byly otevřené školky, mohlo se chodit bez omezení na procházky a na hřiště a jezdit na výlety a ještě jsme neprocházeli kolotočem karantén a izolací. Líná moderní matka na všechny tyto podzimní aktivity potřebuje svého novorozence nahodit pokud možno co nejrychleji, protože starší kus už nervózně stepuje v předsíni, případně čeká ve školce, anebo potřebuje dát miminko do nosítka v kaluži na parkovišti… dosaďte si dle libosti X dalších aktivit a situací, kdy se celopřezkové nosítko hodí víc než cokoliv jiného. Přes všechny výtky, které k němu mám, se mi Fusion v době, kdy byla Maruška malinká a lehká, prostě šiknul.

Zádová opěrka je dle mého měření i údajů výrobce o malinko větší než u FlowClick a FlyTai, ale ani u Fusionu bych neměla strach dát do nosítka miminko klidně i menší, než je Maruška na fotkách; maximální velikost 74 mu také jistě přiznám.

Problém šnůrkostažení a pokroucení bederáku se ale ve spojení s ramenními popruhy zapnutými na dolní pár spon odkryje v plné míře právě u celopřezkového modelu – tady prostě tenoučký, stažením do paragrafu zkroucený bederák nefunguje vůbec a všechno táhnou ramena; skoro jako byste měli miminko v onbuhimu. Při přepnutí na horní spony přece jen bederák něco z váhy odnese, ale k soustavnému nošení s jejich využitím jsme se s Maruškou nedostaly. Totiž v době, kdy jsem vyhodnotila, že Fusion v kombinaci se vzrůstající Maruščinou váhou pomalu překračuje hranici nositelnosti, už u nás doma bydlela nepoměrně pohodlnější Kavka Multi-Age. Za výhodu tenoulinkého a měkoulinkého bederáku Fusionu se dá považovat jeho zcela minimalistická délka polstrování (54 cm), na druhou stranu pro běžného smrtelníka to až taková výhra není – a o objemnějších nosičích, kterým polstrování nedosahuje pomalu ani na boky, ani nemluvím. Ramenní popruhy jsou tak nějak analogické k bederáku; tenoučké, s extradecentním polstrováním typu “aby se neřeklo” a velmi krátké. Hrudní sponu jsem neměla možnost posunout jakkoliv níže, než vidíte na fotkách, a dokonce ani více stáhnout. S malým lehoučkým miminkem proč ne – zvláště když se podíváte na jeho polohu, ta je ve Fusionu naprosto dokonalá a z celopřezek s ním snese srovnání jen a pouze Neko Switch! Ale s těžknoucím dítětem pohodlí ubývá a ubývá… Tedy – teoreticky vám Fusion do velikosti 74 vydrží, ale prakticky… který masochista by v tom jako chtěl nosit tak velké dítě? ??‍♀️

Fusion mě ale ve výsledku vlastně příjemně překvapil, zejména pak nádhernou polohou i toho nejmenšího nošence. To, že mi se zátěží nad 4 kila bude pekelně nepohodlný, to jsem jaksi očekávala. Co se mu ale nedá upřít, vzhledem k decentnosti polstrování je úžasně skladný.

Fidelly jsou a nepřestanou být populární – a já jim to přeju, ostatně toddlerovský FlyClick pro mě nepřestává být jedním z absolutně top hybridních nosítek, stejně tak FlyTai je podle mě bezmála dokonalé mei tai (a kdybych měla nutnou potřebu vlastnit mei tai, pravděpodobně bych sáhla po ní, konkrétně po New Size). Jenže Baby velikosti všech Fidell u mě nemůžou projít bez ztráty bodu hlavně kvůli těm zpropadeným nastavovacím sňůrkám, které mě taaaak nebaví… Sečteno a podtrženo – FlyTai Baby nemám problém doporučit jako jednu z možností celovázacího nosítka vhodného od narození. Fusion je pak pro mě “go-to” novorozenecká celopřezka s měkkým bederákem (poloha miminka v něm je prostě dokonalá!). FlowClick ale chápu spíše jako jakési zaplnění díry v nabídce Fidelly a v kategorii polovázacích novonosítek s úzkými popruhy prostě mám jiného (jasného ?) favorita.

*rozměry nosítek jsou mnou naměřené, nejedná se o oficiální údaj výrobce (uvádí-li ho, je uveden v závorce).