Složení: 58 % len, 42 % bavlna

Gramáž: udávaná výrobcem 278 g/m2, námi spočítaná 270 g/m2

Velikost: 5

Úvaz: double hammock/candy cane finish

„Nona“ znamená „devátá“, „ninth“, jak v některých jazycích bývá možná trochu archaicky nazývána žena v 9. měsíci těhotenství, těsně před porodem. Stejně jako například Yaro je to holandská značka, založená v r. 2015, za níž stojí dvojice maminek-poradkyň pro nošení dětí a majitelek obchodu s nosícími pomůckami Musetta Blaauw a Jessica Hummel. Dle jejich vlastních slov je snem a cílem jejich firmy vyrábět stylové a finančně dostupné šátky. A skutečně i z naší perspektivy, která vzhledem k průměrné mzdě bude hodně odlišná od té holandské, jsou šátky velmi levné – v e-shopu Nony nyní lze koupit bavlněné žakárové šátky s více než slušnou gramáží 278 g/m2 i za 46,5 euro za velikost 6 (plus mínus 1200 Kč; jenom to poštovné 20 euro, no… a na jediném českém e-shopu, který Nona šátky nabízí, vyjdou plus mínus stejně i s tím poštovným). I příměsové šátky jsou za velmi příznivou cenu; z příměsí v portfoliu Nony ale najdete jen len a vlnu (vzhledem k tomu, že se zde vlna opravdu nazývá jen „vlna“, tak bych se docela bála její kvality a kousavosti, ale samozřejmě těžko říct, v ruce jsem ji neměla). Pravda i nabídka vzorů není z nejširších, ale jsou jednoduché, vkusné a dalo by se říct univerzální, přesně jak potřebuje cílová skupina zákazníků Nony – tedy ti, pro které bude šátek základní pracant.

Toto bylo mé první setkání s Nonou a dokonce i první setkání s fungl novým, nezanošeným šátkem s takto vysokým obsahem lnu – no co vám mám povídat, byla to extratuhá škrabka; po celém šátku nepravidelnosti ve vazbě a nopky, které sice jsou typické pro len, ale na Noně jich bylo výrazně více, než jsem u lněných kousků zvyklá. Šátek ale následně oběhl více než měsíční testovací kolečko po naší regionální skupině a vrátil se k nám už pěkně zanošený. Stále to sice nebyl miminěcí ňuňánek, zde se nejspíše projevila kvalita použitého lnu – i po měsíci zanášení byl stále relativně hrubý, ale nic nepřekonatelného. Je spíše tenčí, než po čem u šátků mé srdce touží, tím pádem se ale vázal poměrně dobře, byť by na něm bylo dobré ještě trochu zapracovat co do měkkosti. Jako správný nopkatý lněný mazel příliš neklouzal a v úvazu pěkně držel i na jeden uzel; s mým podměrečným osmikilovým batoletem to bylo příjemné ponošení. Co mi poněkud vadilo, byly až trochu legračně dlouhé cípy (to obecně na šátcích nemám moc ráda); výrazná mačkavost je pak vlastnost, se kterou u lnu počítám, ale že bych se z ní zrovna radovala, to fakt nehrozí.

Stran vzhledu je motýlkový vzor asi ten poslední, který bych si u Nony vybrala. 😀 Ale jak jsem psala výše, všechny noní vzory jsou pro mě více méně neurážlivé; motýlci jsou romanticky holčičí a určitě své vděčné publikum již mají, barevně se mi ale naopak líbily moc.

Celkově hodnotím Nonu jako poměrně příjemný příměsový šátek – tedy minimálně na to, že se jedná o opravdu nenákladný kus. Kdo touží po lnu jako příměsi na léto a má hluboko do kapsy, pak by pro něj (nejlépe již zanošená) lněná Nona mohla být to pravé ořechové. Každopádně bych ale byla zvědavá na jejich nízkogramážní bavlňáky, které by vzhledem ke své ceně mohly být zajímavou alternativou například k základním Little Frogům tradičně doporučovaným pro šátkové začátečníky na malá miminka.

Majitelce této Nony mockrát děkujeme za její zapůjčení k testování!