NoMa Baby je jeden z (minimálně v našich končinách) méně známých slovenských malovýrobců nosítek a doplňků šitých ze šátků. Hned na začátku musím říct – velká škoda! NoMu sleduju na Facebooku už delší dobu, jejich práce se mi moc líbí, a proto jsem byla moc ráda za příležitost jedno z nosítek z jejich dílny vyzkoušet.

A taky hned na začátku poznámka pod čarou – byť jsem si v nosícím světě na tuto skutečnost jaksi zvykla a není to pro mě překvapení, internetová existence některých značek „pouze na Facebooku“ jako sebeprezentace nepůsobí nejideálněji (hlavně pokud výrobce informacemi o sobě i na tom fejsbuku hodně šetří, jako v případě zrovna NoMy). Na dnešním přesyceném trhu by existence vlastních webových stránek, pokud to výrobce opravdu „myslí vážně“, měla být samozřejmostí.  

NoMa nabízí ušití šátkových nosítek ve 4 variantách – rostoucí model Adapt a pak tři modely nastavitelné zvané Klasik, číslované dle mého názoru lehce nešťastně jako „M, S a V“, tedy „malý, střední a velký“. Testovací nosítka, která se do naší regionální skupiny dostala, byla velikosti „S“ a „V“, tedy střední a velké – musím se přiznat, že první, co jsem při vypisování testování udělala, bylo, že jsem je překřtila na „dvojku“ a „trojku“. Že je velikost M ta nejmenší, S prostřední a V největší, to je dle mého názoru pro koncového zákazníka hodně matoucí.

To zapeklité číslování je ale vlastně to jediné podstatné, co můžu NoMě vytknout – jednoduše proto, že šijí báječná nosítka! Zas a znova, po zkušenostech zejména s BIMBI, Zumbuccou, Sestricemi nebo Moyo nosítky, se utvrzuju v tom, že naši východní sousedi opravdu vědí, co dělají, a ta nosítka prostě a jednoduše UMÍ (a většina českých výrobců jenom čumí).

Nosítko je krásně ušité, se smyslem pro detail (i proto mě lehce zklamala trochu křivě našitá cedulka – jediný detail, kterému moc pozornosti věnováno nebylo, ale bohužel mě trochu praštil do očí), zvolený šátek decentní, odolný a příjemně měkký a poddajný. Velikost „S“, doporučená pro děti od 12 měsíců do 2-2,5 let, dvouleté Emilce v současnosti měřící něco mezi 80 a 85 cm dobře seděla a byť jsem nemusela ani zužovat sed, ani zkracovat zádovou opěrku vertikálně, prostor k růstu by ještě trochu měla. Šňůrkonastavování není pravda můj favorit, ale když už, tak ho preferuju přesně v této podobě – tedy nešátkové šňůrky (i když  ještě o chlup lepší by byly neodrbatelné umělinové jako například na Rischinu) s průchodkami (zase si lehce rýpnu – pozor na ty kovové průchodky, můžou dělat neplechu ve smyslu, že „zreznou“ a nenávratně zabarví šátek!). Paralelní tunýlky na stažení zádové opěrky vertikálně jsou za mě naprostý top! Poloha nošence je v NoMě naprosto ukázková, je krásně obejmutý a podsazený.

Široký bederák je skvělý! Zde se opět NoMa strefila do mého vkusu – bederák bych označila za „neměkký typ“ (protože tohle není tvrdý bederák typu Manduca, ale zároveň to není ani molitanová měkotina jako na Eli Handmade nebo prakticky neexistující bederák, kterým disponují přezkové Fidelly), což může být dobrým kompromisem pro ty, které opravdu tvrdé bederáky tlačí a zároveň jim nevyhovují měkké bederáky co do nosnosti a nositelnosti. I ta šířka u NoMy za mě skvělá; bederák krásně držel, udržel, rozložil váhu – perfektní! Ramenní popruhy jsou moje oblíbené tvarované „banánové“, mně pohodlné do určité míry i časového úseku i nezkřížené, polstrované zcela přiměřeně.

Co se týče vzhledu, jak jsem psala, modrý šátek, v němž při bližším pohledu identifikujete ve vazbě i růžovou, je decentní, nicméně zajda už zas tak decentní není – je infantilní, a to značně – možná trochu moc i na mě. Určitě jsem se o tom už několikrát rozvášňovala – výrobce by nosítko/šátek/cokoliv, co bude putovat jako tester, měl volit opravdu uvážlivě. A to nejen ve smyslu odolnosti materiálů a kvality provedení (proti tomu ostatně u NoMy nemám jediného slova), ale měl by se zamyslet i nad tím, jestli je nosítko dostatečně atraktivní pro potenciální testující – což, mám-li být upřímná, zajda zrovna není. V naší regioskupině jsme musely podnikat poměrně důkladnou masírku, abychom vůbec pár testujících nastřádaly – a přitom dle mých opakovaných zkušeností se skupinovým testováním jde opravdu především o vzhled, ne o popularitu dané značky nebo o kvality konkrétního nosítka či šátku. Na testování krásného, zajímavého nosítka naprosto neznámého jména vždy bude nátřesk; sebekvalitnější, sebevymazlenější a sebepoholdnější neatraktivní nosítko naopak bude stát v koutě. U NoMy je to škoda dvojnásob, protože je to opravdu skvělé nosítko!